Для чого людині потрібні знання

 
Знання відкривають людині вікно у світ, дають можливість займатися улюбленою справою, допомагають добитися бажаного. Прагнення до знання – одна з основних рис людини. Ще в давнину людина прагнула пізнавати навколишню природу. Спочатку це була практична необхідність – потрібно було добувати собі їжу, захищатися від диких тварин. І люди почали вивчати світ, в якому вони жили. Перші знання мали дуже велике значення для людства. Так, без календаря було неможливе землеробство, а винахід вогню змінив багато чого в житті первісних людей: вони навчилися готувати їжу, виплавляти метали, охороняти своє житло.

В цей же час було закладено початок більшості сучасних наук. У першу чергу розвивалися природничі науки, які мали практичне значення для життя людини – географія, фізика, біологія. Крім того, людям завжди було цікаво знати про самих себе – ці знання потрібні, зокрема, для лікування хвороб. Людина живе в суспільстві і підкоряється його законам. Закони взаємин між людьми описують гуманітарні науки: література, суспільствознавство, право. Люди завжди прагнули знати про своє минуле – так з’явилася історія. Ці знання часто бувають дуже корисні: досвід наших предків допомагає і в сучасному житті.

На жаль, зараз умови життя, дрібні побутові турботи іноді пригнічують бажання отримати знання. Дуже страшно і небезпечно невігластво. Неосвічені люди надмірно самовпевнені, вони часто самі не розуміють, що роблять, через свою неосвіченість і незнання вони можуть сліпо піти за ідеєю, навіть самої неправильною і небезпечною. Тому вони можуть стати причиною багатьох бід як окремої людини, так і цілої держави. Знання не так легко досягти. Потрібно дуже старатися, докласти всі сили. Іноді виникають перешкоди: складно вирішити завдання, вивчити щось, знайти потрібну книгу, просто немає бажання вчитися… Але всі ці труднощі можна подолати. Головне зібратися і трохи попрацювати, адже в результаті ти збереш цінні плоди.

У сучасному світі є багато джерел знань. Це і Інтернет, і телебачення, і радіо, але найголовнішою була і залишається книга. Ніщо і ніколи не зможе це змінити. Колись давно книги були дуже дорогими, важкодоступними, але поступово все змінювалося. Люди ставали більш освіченими, при цьому почали поширюватися книги, відкриватися бібліотеки. Люди стали більше читати, дізнаватися багато нового. Книги описують природу і саму людину з абсолютно різних сторін, але всі разом вони дають повний і докладний опис світу, вони роблять людину розумнішою, добрішою, душевно багатшою.

Я теж люблю читати. Читаючи, можна замислитися. У художній літературі розповідається про різні події, вчинки, різних людей. На їхніх прикладах ми вчимося не здійснювати помилки. Дуже приємно спілкуватися з людиною всебічно розвиненою. Цікаво вести розмову з людьми, які багато читають. У таких людей добре розвинена мова, недарма О. С. Пушкін зазначив, що читання – найкраще навчання. Знання прикрашають людину, вони – величезна творча сила.

В історії існують приклади того, як люди, що володіють глибокими і всебічними (а іноді – енциклопедичними) знаннями, досягали великих висот. Біблійний цар Соломон попросив у Бога єдине благо – знання. За це він був нагороджений всім: багатством, мудрістю, любов’ю, довгими роками життя. Високоосвіченими, ерудованими людьми були художник, архітектор, вчений та інженер Леонардо да Вінчі, полководець Суворов, вчений і поет Ломоносов, великий Пушкін і багато інших. Вони якраз і є яскравими прикладами великої ролі знань – того, що вони можуть дати людині і як вплинути на його життя. Всі придбані нами знання дають нам силу. Маючи знання, людина переможе в будь-якій ситуації!
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы