Сенатович Оксана (1941 - 1997) Біографія письменника української літератури

 

 

Оксана Сенатович народилася 2 січня 1941 р. в м. Бережани, у сім'ї вчителів. Після закінчення у 1957 р. школи, навчалась у Львівському політехнічному інституті. Працювала інженером на заводі, в науково-дослідному інституті легкої промисловості, була на профспілковій роботі, але справжнє своє покликання знайшла на літературній ниві.

Путівку в поетичний світ О. Сенатович дала газета "Вільне життя" ще у 1959 р. Згодом були публікації в журналі "Жовтень" (1960, № 1).

У 1961 р. у Львові вийшла колективна поетична збірка "Яблуневий цвіт", серед 28-ми авторів якої представлена і О. Сенатович.

О. Сенатович виступала в поезії і для дітей, і в поезії для дорослих читачів. Останнім припали до серця, зокрема, її збірки віршів "Стебло", "Діапазон весни", "Обличчям до голуба", "Голубий голос", "Чоловік з трояндою". А сучасну українську дитячу літературу не можна уявити без О. Сенатович.

Коли ще працювала на профспілковій роботі, займалася профорієнтацією школярів і тоді ж почала писати вірші для учнів молодших класів. Так народилася її книжка для дітей "Червоні лелеки" (1970). Свої вірші для дітей поетеса часто друкувала у журналах "Барвінок", "Малятко", в календарі "Дванадцять місяців". Широко відомі її книжки для найменших читачів: "Червоні лелеки", "Вісім сотень колобків", "Вчиться Вересень читати", "Сніговик", "Живемо в одному домі", "Шпаки на колесах", "Соловейку, тьох-мажор". Перу О. Сенатович також належить повість "Не виростуть хлопці без дощу". Свого часу видавництво "Детская литература" в Москві випустила збірку віршів української поетеси в перекладі російською мовою під назвою "Непрочитаное письмо".

Подарунком українській молоді була збірка віршів сербського поета Й. Йовановича-Змая "Маленький велетень" у перекладі нашої землячки. Була редактором дитячого християнського журналу "Діти Марії". О. Сенатович - член Спілки письменників України з 1976 р., була першим лауреатом премії імені Олени Пчілки (1992).

Померла О. Сенатович 31 березня 1997 р. в м. Львів.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы