Основні поняття й ключові терміни: Захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). Інтимна гігієна. Безпечна статева поведінка. 

Пригадайте! Що таке інфекція?

Новини науки

Згідно з висновками експертів ВООЗ щорічно 357 млн людей хворіють 4 виліковними інфекційними захворюваннями, що передаються статевим шляхом: хламідіозом (131 млн), гонореєю (78 млн), сифілісом (6 млн) і трихомоніозом (142 млн). Таку саму високу поширеність мають деякі вірусні інфекції, що передаються статевим шляхом: вірус генітального герпесу (417 млн), вірус папіломи людини (291 млн). Які ж особливості відрізняють інфекції, що передаються статевим шляхом, від інших інфекцій?

ЗМІСТ 

Які особливості захворювань, що передаються статевим шляхом? 

Термін «захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ)» рекомендований ВООЗ у 1982 р. замість застарілого терміна «венеричні хвороби». Нині відомо близько 30 збудників ЗПСШ, серед яких віруси, бактерії, гриби й одноклітинні тварини. На них хворіють однаковою мірою як чоловіки, так і жінки. Але через анатомічні особливості ризик захворіти ЗПСШ під час статевих контактів без запобіжних засобів у жінок є більшим, аніж у чоловіків. На відміну від інфекційних захворювань після більшості ЗПСШ, як правило, не виникає імунітету, у разі повторного зараження хвороба розвивається знову. Видужання не настає само по собі: без лікування людина не може позбутися такої хвороби і хворіє на неї все життя. Для багатьох із цих захворювань характерний малосимптомний перебіг, що значно утруднює своєчасне діагностування і зменшує можливості профілактики. Частина з цих захворювань у разі тривалого перебігу без лікування призводить до безпліддя та вірогідності передачі від матері до дитини.

Особливості ЗПСШ

1. Збудниками є віруси, бактерії, гриби, твариноподібні

2. Малосимптомний перебіг

3. Уражають переважно органи статевої й сечовидільної систем

4. Тривалий хронічний перебіг без лікування

5. Відсутність імунітету в хазяїв

6. Здатність передаватися від людини до людини

На відміну від збудників інших інфекційних захворювань мікроорганізми, що спричиняють ЗПСШ, мають свої особливості. Збудники ЗПСШ уражають переважно органи статевої й сечовидільної систем, хоча є серед них інфекції з переважним ураженням інших органів (наприклад, віруси гепатитів чи ВІЛ). У хворих збудники захворювань виявляються на слизових статевих органів, виразках, у виділеннях, що зумовлює передачу мікробів статевим шляхом. Поза організмом збудники статевих інфекцій живуть упродовж кількох хвилин і гинуть, особливо в разі висушування і впливу холоду.

Отже, захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), – це захворювання, збудники яких передаються від людини до  людини під час статевих контактів, вражають, як правило, органи  статевої й сечовидільної систем і за відсутності лікування  мають тривалий перебіг.

Як класифікуються та поширюються захворювання, що передаються статевим шляхом? 

За природою збудника захворювання, що передаються статевим шляхом, поділяють на: бактеріальні (сифіліс, хламідіоз, гонорея), вірусні (СНІД, генітальний герпес, гепатит B, цитомегаловірус), протозойні (трихомоніаз), грибкові (кандидоз – молочниця) та інвазійні (короста, лобковий педикульоз).

За дією на органи та характером уражень усі ЗПСШ поділяють на дві групи.

 До першої групи належать типові захворювання, що передаються статевим шляхом, – сифіліс, гонорея, хламідіоз. Збудники цих захворювань передаються в разі незахищеного статевого контакту. До другої групи відносять усі інші ЗПСШ. Це захворювання з переважним ураженням статевих шляхів (генітальний герпес, хдамідіоз, лямбліоз, трихомоніаз та ін.) та захворювання з переважним ураженням інших органів (СНІД, гепатит В, лямбліоз, короста, цитомегаловірусна інфекція та ін.). Для цієї групи захворювань можливими є й інші шляхи зараження: побутовий (хламідіоз), контактно-побутовий (короста, лобковий педикульоз), гемоконтактний під час переливання крові чи трансплантації тканин (гепатит В). Багато ЗПСШ, включаючи хламідіоз, гонорею, гепатит В, ВІЛ і сифіліс, можуть також передаватися від матері до дитини під час вагітності та пологів.

Поширенню ЗПСШ сприяють дуже тісні побутові контакти, користування спільними гігієнічними засобами, недотримання правил стерилізації інструментів (у стоматологічних, косметологічних установах, манікюрних салонах), процедура переливання крові, шкідливі звички, трансплантація органів й тканин та ін. Чинниками ризику для ЗПСШ є вживання алкоголю, наркоманія, депресія, пірсинг і татуювання.


Отже, ЗПСШ є досить різноманітною й неоднорідною  групою хвороб, об’єднаних за ознакою передачі від людини до людини під час статевих контактів. 

Які заходи профілактики ЗПСШ є найефективнішими?

Щороку в Україні інфекції, які передаються статевим шляхом, вражають близько 200 000 людей. І, за різними джерелами, така статистика відображає лише 30 % від реальної кількості хворих. З найбільшою захворюваністю пов’язані 8 з більш ніж 30 відомих патогенів, що передаються під час сексуальних контактів. У даний час виліковуються 4 з цих 8 інфекцій, а саме сифіліс, гонорея, хламідіоз і трихомоніаз. Інші 4 інфекції, такі як гепатит В, герпес, ВІЛ та вірус папіломи людини, є невиліковними, але завдяки лікуванню їх вплив можна зменшити.

Гігієнічні правила особистої гігієни відомі всім з дитинства, але щодня приділяючи ранковий і вечірній час чищенню зубів і вмиванню особи, слід пам’ятати ще й про інтимну гігієну статевих органів. Цю делікатну звичку потрібно прищеп лювати дітям і дотримуватися все життя для збереження здоров’я. Найголовнішими вимогами до інтимної гігієни мають бути систематичність, безпечність та індивідуальність.

ВООЗ у «Глобальній стратегії профілактики інфекцій, що передаються статевим шляхом, та боротьби з ними, 2006 – 2015 рр.» виокремлює поняття «безпечна статева поведінка». Тобто безпечними статеві стосунки можуть бути тільки тоді, коли ризик небажаної вагітності та зараження хворобами, що передаються статевим шляхом, є мінімальним і немає будь-якої форми насильства (фізичного або психічного). Така поведінка передбачає:

• правильне і систематичне використання чоловічих і жіночих презервативів;

• правильне застосування місцевих бактерицидних засобів, антисептиків, що значно знижують, але повністю не усувають ризику зараження;

• періодичне обстеження за допомогою клінічного та лабораторного діагностування;

• у разі діагностування інфекції (або підозри на її наявність) – спеціалізоване лікування;

• статеву стриманість;

• обов’язкове повідомлення статевих партнерів;

• вакцинацію проти онкогенних вірусів гепатиту B і папіломавірусів людини.

Отже, найефективнішими заходами профілактики ЗПСШ є обов’язкове дотримування правил особистої гігієни в інтимному житті, відсутність шкідливих звичок та безпечна статева поведінка.

ДІЯЛЬНІСТЬ 

Практична робота 2 

Розробка рекомендацій щодо профілактики захворювань

Мета: розвиток уміння застосовувати знання та розробляти обґрунтовані рекомендації щодо профілактики захворювань людини.

Хід роботи 

1. Застосуйте знання про групи захворювань людини і заповніть таблицю. Зробіть висновок про причини захворювань людини.

Ознака

Неінфекційні

Інфекційні

Інвазійні

ЗПСШ

Причини





Чинники ризику





Особливості





Приклади





2. У таблиці наведено обґрунтування рекомендацій для збереження, зміцнення та відновлення здоров’я. Опрацюйте їх і сформулюйте рекомендації щодо профілактики захворювань людини.

Основні рекомендації щодо профілактики захворювань людини

Рекомендація

Обґрунтування рекомендації


Треба розуміти, як побудований і як працює організм людини, що йому корисно, а що – шкідливо


Відмежувавшись від природи і створивши тепличні умови, людина

 відгороджується від оздоровчого природного впливу


Гармонія існування з людьми можлива лише на основі альтруїзму. Позитивне ставлення до людей – запорука соціального благополуччя


Нервова система впливає на механізми самооновлення; організм людини здатний активізувати ці процеси, створюючи постійну мотивацію


Сонце, повітря й вода впливають на захисні імунні реакції, посилюють антистресові процеси, розвивають механізми терморегуляції


Дотримуйтесь правил раціонального харчування, що запобігає надмірному навантаженню на дію системи органів


Помірні навантаження активізують кровообіг, обмін речовин, регуляторні системи, виділення продуктів обміну та ін.


Синтетичні ліки є неприродними для організму і можуть чинити побічну шкідливу дію на клітини, органи й організм


Віра позбавляє організм від внутрішніх конфліктів, хронічних емоційних стресів і підтримує психічне здоров’я


Біологія + Психологія. Сміх та захворювання 

«Сміх – це зарядка з підкірки, що мобілізує захисні сили організму на боротьбу з інфекційними та іншими захворюваннями», – писав І. П. Павлов. Наука, що вивчає біологічні основи впливу сміху на людський організм, називається гелото логією. Поясніть, яким чином сміх може запобігти розвитку захворювань в організмі людини.

СТАВЛЕННЯ 

Біологія + Суспільство. Соціально-небезпечні захворювання 

У сучасних умовах розвитку суспільства однією з важливих проблем, що потребують невідкладного розв’язування, є поширення групи захворювань людини, пов’язане з дією соціальних чинників. Під егідою ООН діють організації з попередження епідемій соціально небезпечних захворювань, що швидко поширюються і різко підвищують смертність. Так, у січні 2002 р. створений Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією. Обґрунтуйте судження про необхідність глобального контролю за хворобами людини, тварин й рослин у сучасних умовах.

 РЕЗУЛЬТАТ

Оцінка

Завдання для самоконтролю

1 – 6

1. Що таке ЗПСШ? 2. Наведіть приклади ЗПСШ. 3. Назвіть основні групи ЗПСШ. 4. Назвіть основні механізми поширення збудників ЗПСШ. 5. Що таке безпечна статева поведінка? 6. Які статеві інфекції є невиліковними сьогодні?

7 – 9

7. Які особливості захворювань, що передаються статевим шляхом? 8. Як класифікують та як поширюються захворювання, що передаються статевим шляхом? 9. Які заходи профілактики ЗПСШ є найефективнішими?

10 – 12

10. Обґрунтуйте судження про необхідність глобального контролю за хворобами людини, тварин й рослин у сучасних умовах.


Матеріал до підручника "Біологія і екологія 11 клас Соболь 2019"Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы