Велика китайська стіна

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    До самої своєї кінцевої відмітини в пустелі Гобі Велика Китайська стіна тягнеться, дола-ючи гори, по болотах і пустелях. Незважаючи на усі її руїни й занедбаний вигляд, з першо-го погляду зрозуміло, наскільки ця споруда грандіозна й велична. Мабуть що, в жодне творіння рук людських на Землі не було вкла-дено стільки праці, зусиль та горя. Понад дві тисячі років тому, в III столітті до наглої ери, перший китайський імператор Цінь Шихуанді вирішив спорудити фортечну стіну, кот-ра мала захистити його державу від набігів із півночі.
    Стародавня легенда стверджує: одного ра-зу душа сплячого Цінь Шихуанді, злетівши на Місяць, звідти подивилася на Землю. Із за-хмарних висот Китайська імперія видалась йому маленькою цяточкою, і стислась тоді ду-ша імператора при вигляді беззахисної Піднебесної. Ось тоді й родилася в голові імператора думка спорудити стіну, котра б оточила всю імперію, сховала б її від жорстоких вар-варів, зробила б її «єдиною сім'єю».
    Заради справедливості слід сказати, що ідея належить не йому: окремі фрагменти цієї оборонної стіни збудовано раніше і з тією ж метою правителями маленьких царств на півночі Китаю. Завдання імператора полягало в тому, щоб з'єднати ці ділянки.
    Велика Китайська стіна має завдовжки по-над шість тисяч кілометрів. Починаючись із північного сходу від Пекіна, вона гігантською змією в'ється по провінціях Шаньсі та Шеньсі й закінчується в Центральному Китаї, в про-вінції Ганьсу. Двадцять п'ять тисяч сторожо-вих башт спочатку укріплювали її.
    Цю найбільшу на Землі оборонну споруду зводили десять років. Такий собі мудрець пе-редрік для Цінь Шихуанді, що тільки тоді, коли під стіною буде похований чоловік на ім'я Ван або десять тисяч осіб, вона може бу-ти завершена.
    Імператор недовго сумнівався, він звелів розшукати чоловіка з таким ім'ям, умертви-ти його і замурувати в стіні. Та якби то... За-гибеллю Вана справа не обійшлася. І не де-сять, а сотні тисяч людей були зігнані на будівництво стіни й знайшли тут свою поги-бель. Крім армії, сюди надсилали злочинців з усього Китаю. А стати злочинцем на той час було дуже легко. Якщо в людини знахо-дили книгу, то цього було достатньо, аби не-щасного читача засудити до чотирьох років каторжних робіт на стіні! Загони примусово-го вербування нишпорили по селах, викли-каючи забобонний жах. Недарма ж Велику Китайську стіну називають найдовшим кла-довищем у світі, стіною сліз. Проте китайсь-ка приказка стверджує: «Загибель одного покоління в минулому рятує багато по-колінь у майбутньому».
    У деяких місцях паралельно стіні йдуть фортечні вали, вибудувані для захисту від войовничих монголів. Однак після смерті Цінь Шихуанді стіна почала руйнуватися і втратила своє колишнє значення.
    Правителі з династії Суй розпочали її ремонт та реконструкцію, а імператори династії Хань продовжили її ще на сто кілометрів.
    Своїм теперішнім виглядом Велика Ки-тайська стіна зобов'язана імператорам ди-настії Мін. У багатьох місцях її просто збуду-вали заново, а земляні насипи замінили надійними кам'яними спорудами. Висота (9 метрів) і ширина (5,5 метра) стіни дещо змен-шуються із просуванням її на захід, але при завершенні вона знову набуває величного ви-гляду фортечної споруди.
    Дванадцятиметрові дозорні башти, витри-мавши руйнівну дію дощу, вітру й часу, збе-реглися до наших днів. Колись із їхніх май-данчиків у випадку нападу ворога передавали сигнали тривоги.
    Востаннє стіну капітально ремонтували за імператора Тайцу, котрий остерігався нашес-тя монголів. Час показав, що остерігався він не марно: у 1211 році, незважаючи на те, що стіна була відремонтована, Чингісхан захопив країну.
    Давнє китайське прислів'я каже: «Тільки той побував у Китаї, хто піднявся на Велику Китайську стіну». Воно стало звичним для мільйона туристів, котрі щорічно відвідують країну. Про те, наскільки велична ця старо-давня споруда, свідчить і той факт, що навіть із космосу, з орбіти космічного корабля, Вели-ку Китайську стіну можна побачити неозбро-єним оком.
    ЗА ВЕЛИКОЮ СТІНОЮ - ВЕЛИКА КИТАЙСЬКА РІВНИНА
    Велика стіна, або, як її називають ки-тайці, Довга стіна, простяглася через увесь Північний Китай на 4 тис.км. її почали будувати в 4-3 ст. до н.е., коли окремі ки-тайські держави змушені були оборонятися від набігів кочівників Центральної Азії. Всі роботи на цьому гігантському будівництві були завершені в 3 ст. Західна частина Ве-ликої стіни збереглася у першопочатковому вигляді й до сьогодні. Східна - зруйнувала-ся і місцями перетворилася на земляний вал.
    Ширина стіни біля фундаменту -9 м, нагорі -6 м, висо-та - 10 м. Приблиз-но через кожні 200 м на стіні стоять чо-тирикутні сторожові баніти з отворами-амбразурами. Нагорі стіна викладена пли-тами, колись цією дорогою могли швид-ко пересуватися вій-ськові частини та обози. У наш час де-які ділянки Великої стіни покриті асфа-льтом та перетворе-ні на автомобільні дороги.
    Західна части-на Великої стіни проходить по лесовому плато у верх-ній течії найбільших китайських річок -Хуанхе і Янцзи. Лес - це гірська по-рода осадового по-ходження, що скла-дається з безлічі -1 з'єднаних між собою частинок, принесених за тисячоліття водою річок.
    Води Хуанхе і Янцзи тільки взимку від-носно прозорі. Звичайно ж вони забарвлені в жовтий колір через велику кількість суспен-зій, що потрапляють у воду, коли річки те-чуть у горах. Під час особливо сильних дощів і повеней кількість твердих частинок у воді становить близько 40 % загальної її ваги.
    Із виходом річки з гір на рівнину роз-чинені у воді суспензії осідають на дно. Так річище річки поступово піднімається. Щоб втримати воду в руслі, на обох берегах річок будують потужні дамби. Але й вони не ря-тують від повеней. Відомо, що за 4 тисячі років Хуанхе (Жовта ріка) руйнувала дамби і розливалася півтори тисячі разів. Після таких проривів вона понад 20 разів зміню-вала річище і в результаті впадала то в Жовте, то у Східно-Китайське море.
    Могутні товщі лесу відкладалися не тіль-ки на величезних приморських низовинах, але й у горах, що оточують їх. І схили гір, і лесові плато посічені глибокими ущелинами та ярами. Там, де поверхня рівна і ґрунт при-датний для ріллі, особливо на півдні лесового плато, повсюди зеленіють поля.
    Від підніжжя гір до морських узбереж розляглася Велика Китайська рівнина, за-повнена намулами Хуанхе і Янцзи. Рівнина всуціль розорана та засіяна. У дельті Янцзи старанно оброблений кожний клаптик землі.
    Крім рису, основної зернової культури Ки-таю, тут вирощують бавовну, чай, шовкови-цю, різноманітні фруктові дерева, пшеницю, кукурудзу, просо, гаолян і чумизу. Гаолян і чумиза (різновиди проса) не бояться посу-хи і засолених ґрунтів, до того ж скорос-тиглі. Не менше за зерно цінні їхні могутні стебла, що слугують на безлісій рівнині і па-ливом, і будівельним матеріалом, і сиро-виною для виробництва паперу. Великі по-сіви олійних культур - арахісу, рапсу, кун-жуту, сої.
    Через усю Велику Китайську рівнину простягнувся Великий Китайський канал, довжина якого 1700 км. Коли наприкінці 6 ст. територія Китаю була об'єднана в єди-ну імперію, виникла необхідність з'єднати окремі ділянки каналу. У 13 ст. канал уже з'єднував столицю Пекін із багатими півден-ними районами. По ньому до столиці везли рис, шовк, мідні вироби, морські продукти, перли, дорогоцінні метали, слонову кістку. Не завмерло життя каналу і сьогодні.
    Династія Мін
    Мін — династія в Китаї в 1368—1644 pp. Заснована в 1368 р. після вигнання монголів і повалення монгольської династії Юань колишнім буддійським ченцем, вихідцем з соціальних низів Чжу Юаньчжаном. Це був жорстокий правитель, але йому вдалося повернути країну до процві-тання. Величезні земельні володіння, що належали монгольській знаті, були передані у власність держави. Значну частину цих земель потім передали у володіння феодалам або в користування чиновникам. Були створені також маєтки, що належали безпосередньо імператорському дому. Частина державного земельного фонду була передана в користу-вання селянам. Був посилений контроль держави за містами. Мінська імперія вела напружені війни з монголами і японськими піратами, що нападали на береги Шаньдуна.
    У 1374р.японськийфлотзазнавсерйозноїпоразкибіляостроваЛюцю. Корея та Тонкій визнали себе васалами Китаю. Територія імперії простя-галася від Південної Маньчжурії до Тібету й Індокитаю. У мінський пе-ріод зростали міста, збільшився грошовий обіг, розквітало ремісниче ви-робництво, розвивалася мануфактура. Останні спеціалізувалися на ви-робництві шовку, фарфору, зброї. Вже в XV ст. мінські кораблі були озбро-єні гарматами.
    У країні існувало 33 великих торгових пункти, куди привозили това-ри з усього Китаю і з-за кордону. На початку XV ст. до берегів Індокитаю, Яви, Суматри, Цейлону, Індії та Африки здійснено кілька морських екс-педицій. Сім найбільш вдалих з них очолював видатний флотоводець Чжен Хе.
    Китай придбав зручно розташовані торгові факторії і встановив пану-вання на морських шляхах значної частини Тихого та Індійського океа-нів. У XVI ст. Китай вів напружені війни з монголами і японцями. Остан-ні нападали на узбережжя Фуцзяні і гирла р. Янцзи, а в 1592—1598 pp. вторгайся в Корею. У1618 р. почався наступ на Мінську імперію маньч-журських племен. У результаті цього вона втратила свої володіння в Пів-денній Маньчжурії.
    Усі зовнішні досягнення Мінської імперії нейтралізувалися тим, що становище селян не тільки не поліпшувалося, але й погіршало. Посили-лася практика захоплення у селян їхньої землі. У 1628 р. в Шеньсі поча-лися масові антиурядові виступи. У1631 р. розрізнені групи повстанців, об'єднавши свої сили, здійснили похід на схід. З цього часу повстання охопило весь Північний Китай.
    У1636 р. уряд зняв з маньчжурського фронту частину військ і напра-вив їх проти повстанців. Імператор видав едикт, в якому пообіцяв амніс-тію тим, хто складе зброю. Повстання пішло на спад. Але в 1639 р. повс-танці знову почали збиратися під знамена одного зі своїх колишніх вож-дів — Лі Цзичена. Зібравши величезне військо, Лі Цзичен у 1640— 1643 pp. захопив кілька великих міст і оволодів обширною територією. Він реорганізував своє військо, знищивши самостійні загони, і намага-вся створити єдину армію з централізованим командуванням. У провін-ції Сичуань на чолі повстанців стояв Чжан Сяньчжун, давній соратник Лі Цзичена, який разом з ним брав участь у повстанні в провінції Шень-сі, а потім вступив зі своїм загоном в Сичуань. Чжан Сяньчжун у Ченду заснував свою державу, проголосивши себе «царем Великої західної держави».
    У1644 р. повстанці здійснили похід на столицю і 25 квітня вступили в Пекін. Останній імператор династії Мін повісився. Знатні землевласни-ки вирішили використати для боротьби з повстанцями війська, що зна-ходилися на маньчжурському фронті під командуванням Саньгуя, який просив маньчжурських князів надати йому допомогу. Об'єднані сили китайських феодалів і маньчжурів завдали поразки повстанцям і приму-сили їх відступити. У Пекіні з 1644 р. встановилася влада маньчжурської династії Цін.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы