Україна – космічна країна

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Україна – космічна країна
    Останні 5 років ракетно-космічна галузь України має стабільний показник зростання – близько 10-15 % на рік. За 10 років було здійснено 65 пусків 123 космічних апаратів, 9 з яких розроблені і виконані українськими підприємствами. Україна посідає 4-5 місце у світі за індексом активності.
    На сьогодні в Україні працюють понад 40 підприємств, які розробляють і випускають ракетно-космічну техніку. А саме досягнення українців найвищого світового стандарту: найбільш потужні у світі міжконтинентальні балістичні ракети, ракетоносії “Зеніт” і “Циклон”, космічні апарати цивільного призначення “Ресурс” і “Океан” космічні комплекси радіоелектронної розвідки “Циліна”, системи керування ракетами...
    Космічна промисловість України складає серйозну конкуренцію провідним аерокосмічним фірмам світу. Першим, безумовно є конструкторське бюро “Південне” ім. М. Янгеля. Сьогодні його визнають світовим центром ракетно-космічної науки і технології. За сорок років на КБ “Південне” створили чотири покоління бойових ракетних комплексів. Понад 400 космічних апаратів вийшли на орбіту за допомогою українських ракетоносіїв.
    Довгожителькою серед ракет стала Р-12. Вона побила всі рекорди, простоявши на чергуванні 30 років і була знята з озброєння лише відповідно до договору про СНВ-1. Саме ця ракета змінила уявлення про можливу ракетну атаку. Головні частини, що розділяються, дозволили робити прицільну стрільбу однією ракетою по десятьох цілях. А орбітальна головна частина дала змогу завдавати удари в ціль із будь-якого напрямку, у тому числі з боку Південної Америки. Отже наша система зробила дуже вразливою протиракетну оборону США, побудовану на очікуванні ворога з Півночі. Нажуть, що внаслідок цього стала неефективною радіо калійна система раннього попередження розташована в Англії, Гренландії та на Алясці.
    Українські балістичні ракети за лічені секунди можуть стартувати з підземного контейнера. За словами Конюхові, найдосконаліший для свого часу ракетний комплекс Р-32 М2, здатний із високою точністю одночасно вразити багато цілей.
    Коли 1910 року перший український льотчик Михайло Єфимов протримався в повітрі 110 хвилин, це стало світовим рекордом. У 1955 році відбулося перше льотне випробування ракети Р-5М Сергія Корольова. Ракета була оснащена рідинними реактивними двигунами РД-103М, які розробив одесит Валентин Глущенко. На початку 60-х виробниче об’єднання “Київприлад” освоїло випуск радіоелектронної апаратури, що застосовується переважно в космічній промисловості. Першими виробами стали бортові командні радіолінії. Наприклад, 60-х тут же освоїли випуск приладів, що використовувалися в апаратах для дослідження Місяця.
    У 1961-му в прикаспійському степу вперше в історії протиракетними засобами знищили на льоту головну частину балістичної ракети. Розробником першої у світі системи протиракетної оборони став українець Григорій Кисунько. Комп’ютерною технікою протиракетних систем забезпечив колектив учених на чолі з академіком Сергієм Лебедєвим.
    У 1962 році на орбіту вийшов перший український супутник “Космос-1” виробництва КБ “Південне”. Набутий тоді досвід дозволи в створити автоматизовані універсальні орбітальні станції з орієнтацією на землю або Сонце. Використання стандартного корпусу, єдиної системи енергопостачання і загальної схеми керуванням бортапаратурою дозволило вперше у світі організувати серійне виробництво супутників.
    Українець Юрій Кондратюк у книзі завоювання міжпланетних просторів сформулював основні технічні параметри, необхідні для польоту людей на місяць. Тоді це відразу стало сенсацією згодом ідеї Кондратюка використали американські вчені та конструктори у проекті “Аполло”.
    Інший українець – Сергій Корольов – став засновником практичної космонавтики. Його ім’я безпосередньо пов’язаний із запуском першого штучного супутника землі, першою висадкою на поверхню місяця космічної станції та першими фотографіями його зворотннього боку, а також із космічним рейсом корабля з людиною на борту і виходом у відкритий космос.
    Перші у світі бойові ракети теж створив українець Олександр Засядьмо. Ще один його земляк – Костянтин Констянтинов заснував – у Миколаєві ракетний завод.
    Важко уявити собі розвиток ракетобудування та космонавтики без участі родом з України Миколи Кибальчича, Костянтина Цілковського, В.Соломея. Під керівництвом останнього до речі було створено серію ракет, у тому числі знамениту ракету – носій “Протон”.
    Костянтин Ціолковський – піонер світової космонавтики. Видатний вчений і винахідник, був її засновником. Він уперше розробив теорію літальних апаратів та рідинних ракетних двигунів, довів можливість використання ракет для міжпланетних польотів, розвинув ідею функціонування орбітальних станцій. Походив із славного українського роду Наливайків.


    Україна космічна країнаVchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы

    Схожі реферати з астрономії

     
     

    Залишити коментар

     

    Коментарів - всього 0