Мережеві технології. Що таке комп’ютерна мережа

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Комп'ютерні мережі
    Для передавання від одного комп'ютера до іншого різно-манітної інформації, в тому числі програм і даних, викорис-товуються комп'ютерні мережі. У комп'ютерній мережі у вузлах мережевої структури знаходяться комп'ютери, з'єднані між собою за допомогою провідникових чи волокон-но-оптичних ліній або бездротовими засобами зв'язку. Обмін інформацією в мережах здійснюється на основі ме-режевих протоколів. Мережевий протокол являє собою сукупність правил, які дозволяють комп'ютерам, що підклю-чені до мережі, «розуміти» один одного та обмінюватися між собою даними. Існує багато типів мережевих протоколів, які розрізняються між собою функціональними можливостями.
    Існуючі комп'ютерні мережі можна поділити на два класи: локальні та глобальні.
    Локальна мережа використовується для передавання да-них на невеликі відстані, наприклад в межах однієї кімна-ти, однієї будови чи одного підприємства. Прикладом локаль-ної мережі може бути шкільний комп'ютерний клас, де є головний комп'ютер, за яким працює вчитель, і комп'юте-ри учнів. Головний комп'ютер у мережі називається серве-ром. За його допомогою здійснюється управління мережею чи її ділянкою. Сервер повинен мати достатньо велику опе-ративну пам'ять і місткий диск.
    Глобальними називаються мережі, які об'єднують ком-п'ютери, розміщені на великій території. Здебільшого гло-бальні мережі є об'єднанням багатьох локальних мереж.
    Комп'ютери зв'язуються між собою за допомогою спе-ціальної апаратури, куди входить мережевий адаптер. Мережевий адаптер — це пристрій, який забезпечує під'єднання комп'ютера до мережі.
    Глобальною мережею, точніше супермережею, є мережа Інтернет, яка за останнє десятиліття стала основою світово-го інформаційного простору, забезпечивши недосяжні рані-ше інформаційні та комунікаційні можливості. Історія Інтернету бере початок від 60-х років. Перша мережа (ARPAnet) мала дещо подібні можливості, розроблялася в США як ме-режа спеціалізованого призначення і об'єднувала навчальні
    заклади та військові організації. У ній були закладені дві ос-новні ідеї, реалізовані в сучасній мережі Інтернет: 1) кожен вузол незалежно одержує і передає інформацію; 2) повідом-лення ділиться на окремі частини (пакети), що передаються окремо і збираються разом у вузлі-одержувачі. В основі роботи мережі Інтернет лежить мережевий протокол TCP/IP, хоча до Інтернету можуть бути під'єднані і мережі, що використовують інші протоколи.
    Найпоширенішим способом під'єднання комп'ютерів до Інтернету є використання телефонних ліній. Це під'єднан-ня здійснюється за допомогою пристроїв, які називаються модемами. Організації та фірми, які забезпечують підклю-чення до Інтернету і надають відповідні послуги, називають-ся провайдерами.


    Реферат на тему:
    Мережеві технології. Що таке комп’ютерна мережа
    План.
    1. Комп’ютеран мережа
    2. Мережні технології


    Список використаної літератури
    1. А.Ф. Верлань, Н.В. Апатова “Інформатика” - підручник для середніх загальноосвітніх шкіл К.: - Форум, 2001Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы