Електронна комерція В2В

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Електронна комерція В2В
    Форма електронної комерції, яка обслу-говує електронні ринки і прямі зв'язки між бізнес-партнерами.
    1. Еволюція електронної комерції В2В
    Розвиток електронної комерції В2В почався з електронного обміну даними (ЕОД), поступово перейшовши до сучасних еле-ктронних ринків і продовжуючи свою еволюцію в напрямку створення електронних центів (e-hub). Нижче подані основні етапи цього розвитку.
    ЕОД - це захищений обмін електронними документами між діловими партнерами, здійснюваний за допомогою комп'ютер-них мереж. Циркуляція інформації про різноманітні бізнес-трансакції (замовлення на купівлю, рахунки, ордери на відван-таження і т.п.) відбувається з використанням стандартних фор-матів повідомлень. Програмне забезпечення ЕОД здійснює кон-вертацію внутрішніх форматів документів компанії в стандартні формати ЕОД, що специфікуються різноманітними міжнарод-ними і галузевими протоколами.
    Форматовані дані автоматично пересилаються безпосе-реднім одержувачам без використання паперових документів, що значно знижує вартість трансакцій шляхом виключення про-цесів ручної обробки, поштового пересилання, повторного вве-дення в комп'ютери і нагромадження численних копій ділової документації. Застосування стандартних форматів документів також скорочує неясності і неточності при їхньому заповненні.
    Таким чином, переваги ЕОД полягають у скороченні, з од-ного боку, витрат на папір, друковані пристрої і пересилання до-кументації, з іншого боку витрат робочого часу на здійснення цих операцій. У результаті зменшується час проведення транс-акцій, скорочуються помилки і непродуктивні втрати робочою часу, удосконалюються процеси логістики і т.п. Так, компанія RJR Nabisco визначила, що стандартна обробка паперового за-мовлення їй обходиться в $ 70, ЕОД скоротив ці витрати до $1.
    Більше того, ЕОД є шляхом розвитку стратегічних взаємин компанії з покупцями, постачальниками і бізнес-партнерами. Рис. 3.1 демонструє типову схему ЕОД.
    Повідомлення про переказування коштів
    Електронне переказування коштів
    Рис. 3.1. Типова схема ЕОД
    Незважаючи на вражаючі переваги, технології ЕОД викори-стовуються лише великими корпораціями для взаємодії :t найбільш значимими партнерами. Справа в тому, що початкові внески в спеціалізовані комерційні мережі (VAN - value added network) і програмне забезпе-чення, яке здійснює перетворення даних у ЕОД-формат і назад, досить великі. Крім того, системи ЕОД не дозволяють передава-ти зображення, звук, графіку та відео.
    Використання Інтернет як комунікаційного середовища для ЕОД усунуло цінові бар'єри і відкрило шлях до використання цієї технології для невеликих компаній. Зростаюча попу-лярність Інтерне? викликала три важливих події у світі ЕОД. По-перше, органи стандартизації і розробники додатків для ЕОД розширили стандарти, спростивши процедури узгодження між діловими партнерами і додавши можливості підтримки ЕОД-трансакцій у режимі реального часу. По-друге, збільшила-ся різноманітність програмних продуктів проведення ЕОД по мережах Інтернст. По-третє, приватні мережі VAN, призначені для реалізації ЕОД між діловими партнерами, стали підтриму-вати доступ до Іитернет для передачі ЕОД. Також були ор-ганізовані власні корпоративні мережі у вигляді віртуальних приватних мереж в І нтернет.
    Таким чином, інтеграція захищених систем ЕОД з ко-мунікаційними можливостями Інтернет викликала до життя ба-зисну форму електронної комерції В2В, що являє собою елек-тронну взаємодію між підприємствами для забезпечення їх нор-мального функціонування з використанням Web-технологій'.
    Основу інфраструктури міжкорпоративного електронного бізнесу становить об'єднання внутрішніх інформаційних систем підприємств, наприклад, високотехнологічних ERP-систем (Enterprise Resource Planning (планування ресурсів підприємства). Во-ни автоматично планують завантаження виробничих ліній підприємств, виходячи з параметрів замовлень, що надходять. ERP-системи також враховують час, необхідний для перенала-годження устаткування при зміні конфігурації продукції, що ви-пускається.
    Застосування В2В-рішень дозволяє інтегрувати автомати-зовані системи управління різних підприємств у рамках єдиного ланцюжка комплектації (рис. 3.2).
    Рис.3.2. Інтеграція ERP-систем бізнес-партнерів
    Наприклад, ERР-система відслідковує достатність комплектуючих частин на складі для забезпечення нормального циклу виробництва. При зниженні запасів тих чи інших деталей нижче встановленого рівня система автоматично формує замовлення, яке через Інтернет-шлюз на-правляється в ERP-систему підприємства-постачальника. Ос-тання аналізує, його і ставить у чергу на виконання, після чого, виходячи із завантаження потужностей та інших внутрішніх факторів, формує підтвердження про прийняття замовлення і планований термін постачання. Це підтвердження через Інтер-нет-шлюз надходить у ERP-систему замовника і, виходячи із за-планованої дати й обсягу постачання, формує плановані складські запаси. Ці дані, у свою чергу, використовуються замов-ником при плануванні виробництва. Обмін даними між ком-паніями супроводжується підписанням реальних документів, які вимагаються законодавством. Сам процес закупівель при цьому цілком автоматизований і оптимізований. Переваги оче-видні - можливість використання системи постачань «точно в термін», прискорення обіговості запасів і обробки замовлень, зменшення помилок і тлі.
    Одним з відомих прикладів використання переваг електрон-ної комерції В2В стала корпорація Intel. Нині вона веде свій елек-тронний бізнес майже в 50 країнах з 560 замовниками й обслуго-вує понад 4000 користувачів.
    Однак ще в 1997році корпорація зовсім не використовувала Інтернет для укладання угод. Компанія взаємодіяла зі своїми бізнес-партнерами за допомогою традиційних каналів поширен-ня. Не менше 75% замовлень Intel одержувала від безпосередніх замовників по факсу чи телефону, тому введення даних у надзви-чайно розвинуту ERP-систему компанії здійснювалося шляхом ручної обробки. Інші замовлення оброблялися системою ЕОД. Більше того, через специфіку роботи сфери високих технологій конфіденційні документи між Intel та її клієнтами часто переда-валися за допомогою спеціальних кур'єрів.
    Зі зрозумілих причин витрати на проведення бізнес-транс-акцій Intel неухильно зростали. До 1997 року обсяг комерційних операцій корпорації досяг $25 млрд. при значному зростанні чис-ла клієнтів компанії - до 50 тисяч, причому вони перебували в різних країнах світу. Збільшилася кількість угод, асортимент продукції досяг тисяч найменувань.
    Intel змінила способи управління кожною ланкою у своєму ланцюжку створення вартості, розробивши нові методи уп-равління з використанням Інтернет. Вона змінила споконвічну модель каналів розпосюдження, орієнтовану па виробника, на мо-дель, яка центральною фігурою бізнесу ставить споживача.
    Нова модель Intel використовує Інтерпет для найрізно-манітніших цілей у рамках кожної ланки ланцюжка створення вартості, починаючи від обробки замовлень до технічної підтримки користувачів. У зв'язку з цим було розроблене і запу-щене ціле сімейство окремих. Web-caйmів..
    Більше того, серія некомерційних сайтів Intel надає своїм клієнтам нові продукти і технічну інформацію компанії, прово-дить технічну підготовку. Ці сайти розділені за своїм призначен-ням й орієнтуються на окремі групи користувачів - непрямих і канальних споживачів (перепродувачів, збирачів, розробників) і кінцевих користувачів.
    До другої половіти 1999 р. замовлення на продукцію Intel, які надходили з Інтернет, становили 50% від їхнього загального числа. Кількість замовлень, що надходять через систему ЕОД, збереглася, на колишньому рівні. За оцінками Intel, використання системи еле-ктронних продажів дозволило домогтися 70% економії часу по здійсненню угод, а показник задоволення покупців становив 94%.
    Intel постійно модернізує роботу системи на основі збору й аналізу відгуків клієнтів. Для досягнення максимальної ефектив-ності корпорація прагне охопити новими методами роботи усе більшу кількість своїх бізнес-партнерів.
    Таким чином, впровадження нової системи електронного до-кументообігу та її інтеграція з існуючою системою ERP дозволи-ли поліпшити взаємодію з покупцями, підвищити ефективність ланцюжка створення вартості, удосконалити управління ма-теріально-технічним постачанням, знизити витрати на уп-равління виробництвом.
    Крім цього, за рахунок демонстрації усьому світу очевидних переваг нових методів роботи, керівництво компанії посприяло руху у бік електронної комерції.
    В2В-моделі ведення бізнесу використовують можливості Інтернет для створення об'єднаних інформаційних, торгових, розрахункових, комунікаційних та інших мереж уже не на рівні окремих підприємств, а на макрорівні. їхнім наступним етапом розвитку стали електронні ринки, які сприяють віртуальному обміну між численними покупцями і продавцями. Вони реалізу-ють взаємозв'язки між господарськими суб'єктами у будь-яких галузях, починаючи від сайтів, що надають інформацію з певної тематики, до системи аукціонних торгів і систем, які поєднують у єдине ціле промислові корпорації з величезною кількістю суміжних підприємств.
    Вертикальні моделі ринків діють у межах обраної галузі, де за рахунок підвищення ефективності міжфірмової взаємодії от-римують прибуток у вигляді відсотка від обігу, реклами і т.д. Так, система VHN (Vertical Healthcare Networks) компанії Healtheon/Web організовує безпечний обмін інформацією між підприємствами охорони здоров'я США. Вона підтримує широ-кий діапазон операцій, включаючи ведення реєстрів, перевірку дійсності, напрямок на авторизацію, замовлення лабораторних і діагностичних тестів, поповнення клінічної інформації й обробку запитів. У результаті система зв'язує лікувальні, фармацев-тичні І страх0ві компанії й автоматизує процес обробки доку-ментів І страхових виплат по виписаних ліках.
    Російський портал «Об'єднання підприємств лакофарбової галузі» орієнтований на підприємства, що спеціалізуються в га-лузі виробництва і торгівлі лакофарбовими матеріалами. За сло-вами розробників, даний ресурс оптимізує весь процес укладення угоди - від пощуку партнера до ведення переговорів і оформлен-ня необхідних доку ментів.
    Додаткові послуги порталу включають розміщення реклами, передплату на аналітичну інформацію про тенденції і прогнози розвитку ринкуt події у галузі, кадрові призначення і т.д. Клієнти проекту мають можливість замовлення експертизи лакофарбо-вої продукції, ознайомлення з базою науково-технічної докумен-тації І розрахунку транспортних витрат.
    Горизонтальна модель поєднує групи компаній, які нале-жать до різних галузей, але реалізують схожі функції - пошук і продаж сировини, нового і невикористовуваного устаткування, вільних виробничих потужностей, капіталу і тлі. Так, спільний проект IT-компанії СоттеrceОпе і гіганта автомобілебудування General Motors при участі Cisco Systems полягає у використанні платформи Buy Site для створення єдиної системи взаємодії GM з тисячами постачальників комплектуючих частин і устатку-вання. Система вирішує завдання моніторингу поточних товарно-матеріальних запасів, виявлення потребі виставляння замов-лень, розробки оптимальних шляхів доставки комплектуючих на значно віддалені в географічному плані заводи.
    Часто обидві схеми застосовуються в змішаному вигляді, як у випадку електронного майданчика VerticalNet, який керує 47 торговими системами в 47 галузях і охоплює весь спектр ділової активності, починаючи від продажу миючих засобів і закінчуючи науковими дослідженнями і біотехнологією.
    Переваги для учасників електронних майданчиків криють-ся в досягненні більшої кількості бізнес-партнерів і встанов-ленні оптимальних цін, а також у значному зниженні витрат за рахунок оптимізації логістики, консолідації заявок, зменшення посередницької маржі і т.п. Схематично процес роботи на по-внофункціональному електронному ринку представлений на рис. 3.3.
    Електронні центри розширюють застосування електронних ринків, які часто концентруються винятково на проведенні трансакцій. Вони інтегрують і оптимізують велике різноманіття додаткових бізнес-процесів, що виходять за рамки стандартної купівлі-продажу. Реалізація додаткових послуг і унікальних можливостей поглиблюють довіру споживачів та їх лояльність. Так, електронний ринок ChemConnect не тільки організовує взаємодію між покупними і продавцями хімічної індустрії, а й на-дає послуги комунікаційного центру ChemConnect для підтримки захищеної взаємодії між учасниками ринку та їх персональними бізнес-партнерами не залежно від їхньої галузевої приналеж-ності та використовуваного формату повідомлень.
    Схематично процес еволюції електронної комерції В2В по-казаний на рис. 3.4.
    2. Функції електронної комерції В2В
    У загальному випадку проекти електронної комерції В2В реалізують такі функції:
    1. Інформаційний менеджмент. Передбачає забезпечення бізнес-партнерів актуальною і поновлюваною інформацією в розрізі конкретних підприємств, галузей і специфічних функцій. Використовує засоби пошуку інформації і генерації звітів, проводить дослідження уподобань учасників електронно-го бізнесу.
    Керування процесами трансакцій. Полягає в удоскона-люванні взаємодії між бізнес-партнерами і реалізації адекватних механізмів для здійснення трансакцій. Використовує інстру-менти пошуку товарів, узгодження пропозицій, забезпечення
    безпеки, проведення електронних платежів і т.п.
    Керування внутрішніми процесами підприємств. Має на увазі підвищення ефективності підприємств шляхом стандарти-зації бізнес-процесів, оптимізації виробництва, автоматизації обліку і документообігу, консолідації інформації і т.п. Забезпе-чує засоби І механізми інтеграції систем Інтернет і екстранет з
    ERP-системами підприємств.
    Керування логістикою і фінансовими потоками підприємств. Оптимізує процеси закупівель, пов'язані не з влас-не здійсненням трансакцій, а, наприклад, з розробкою бюджету і плануванням ресурсів, регулюванням договірних зобов'язані, участю бізнес-партнерів у процесах конструювання товару й обслуговування клієнтів у рамках єдиного ланцюжка комплектації
    і т.п.
    Керування взаєминами з клієнтами. Використовує максимально можливу інформацію про клієнтів та їхні потреби для визначення організаційної стратегії підприємства, координує багатосторонні зв'язки з постійними клієнтами, у т.ч. спільну розробку нових товарів і послуг.
    Нижче наведені приклади успішних проектів електроніки комерції В2В.
    Компанія Komatsu Mining Systems Inc. спеціалізується на ви-пуску устаткування і спеціальних додатків для гірничодобувної промисловості. До продукції Komatsu входить високопродуктив-не устаткування, включаючи навантажувальні машини, бульдо-зери, грейдери, вантажні автомобілі для гірничих робіт, одноков-шеві екскаватори.
    Для такого великого виготовлювача широкого діапазону ви-добувного устаткування купівля матеріалів і комплектуючих є одним з найважливіших етапів у процесі виробництва. Процес за-купівель Komatsu був цілком традиційний і включав формування замовлень на основі прогнозів. Замовлення роздруковувалися і на-правлялися по факсу постачальникам. У середньому процес оформлення замовлення і передачі його постачальнику займав не менше тижня.
    В2В-рішення ІТ-компанії Ваап дозволило скоротити три-валість оформлення замовлень, знизити вартість процедур за-купівель і збереження комплектуючих, поліпшити взаємодію Komatsu з мережею постачальників.
    Для підтримки спільної торгівлі з більш ніж 200 постачаль-никами компанія поповнила свою ЕRР-систему іВаап програм-ним рішенням іВаап В2В Server. Це дало Komatsu можливість для переходу до динамічного планування і співробітництва з поста-чальниками, а також збільшення швидкості обігу інформації усе-редині самої організації, що в результаті призвело до загального скорочення витрат.
    Використовуючи іВаап В2В Server, Komatsu на базі XML-повідомлень передає своїм постачальникам по Інтернет інфор-мацію про планові і невиконані замовлення. Доступ постачаль-ників до Web-порталу компанії дозволяє їм повідомляти про по-стачання, що плануються, і оформляти відвантажувальні доку-менти і ярлики у відповідності зі специфікацією Komatsu, що істотно знижує імовірність помилок.
    У результаті тривалість розміщення замовлень скоротила-ся з 5 днів до 1 дня, час обробки двох третин основних постачань - з 60робочих днів до ЗО і менше. Економія витрат на папір ста-новила 3000 сторінок на день. Проведення автоматичного відновлення інформації з трансакціями без участі персоналу Komatsu заощаджує до 10 годин робочого часу в тиждень.
    Відома аналітична компанія Aberdeen Group Inc. вибрала електронний В2В-проект Ваап для компанії Komatsu призером у номінації «Кращі проекти в галузі автоматизації закупівель».
    Компанія Dow Chemical Company є одним з провідних вироб-ників хімічної продукції, пластмас, продукції для сільського госпо-дарства і безлічі інших галузей. Компанія щодня обробляє десят-ки тисяч купівельних запитів, що надходять по різноманітних каналах - при особистих зустрічах, по телефону, електронною поштою та через Інтернет.
    Компанія зіткнулася з проблемою неефективності викорис-тання інформації про покупців, яка збирається по різних кана-лах. Ця інформація не агрегувалась у єдиному сховищі даних, що ускладнювало одержання й аналіз повної картини взаємодії з по-купцями.
    Для досягнення досконалого рівня обслуговування покупців, персоніфікації роботи з ними і підвищення їхньої лояльності встановлена в Dow Chemical ERP-система SAP була інтегрована з рядом додатків ІТ-компанії Siebel Systems.
    У результаті вся інформація про клієнтів була зосереджена в центральній базі, доступ до якої менеджери компанії одержу-ють через додатки Siebel Call Center, Siebel Service і Siebel Sales. 3 іншого боку, послуга Siebel eService дозволяє покупцям Dow Chemical одержувати доступ до служби MyAccount@Dow через Інтернет у будь-який час доби. За допомогою My Account® Dow зареєстровані покупці переглядають, оновлюють і додають за-пити на обслуговування і здійснюють пошук в інформаційній базі Dow Chemical.
    У свою чергу, оптимізація роботи каналів взаємодії з покуп-цями і централізація інформації призвели до збільшення продук-тивності служби по роботі з клієнтами і зменшенню витрат на підтримку покупців. За словами Mack Murell, одного з дирек-торів Dow Chemical, у результаті впровадження додатків Siebel Systems робота компанії стала ефективнішою і більш сфокусова-ною на покупцях.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы