Дослідження поняття «наркобізнес»

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
     Реферат на тему:
    Дослідження поняття «наркобізнес»


    Наркобізнес представляє собою безумовно величезний пласт для кола діяльності практичних підрозділів правоохоронних та інших органів державної влади будь-якої країни, що зобов'язана піклуватися про беззаперечне забезпечення власної національної безпеки. З наукової точки зору, дослідження причин малоефективності протидії означеним явищам також не позбавлене високої актуальності, тим більше, що науковці прямо пов'язують діяльність у сфері наркобізнесу з корупційними проявами [1]. Виходить, що забезпечення корумпованості посадових осіб через підкупи є першочерговим завданням наркобізнесменів і всієї системи організованого наркобізнесу, тому що як раз зазначене й виступає одним з найбільш ефективних способів забезпечити зниження ймовірних втрат (збитків) на ринку наркотиків. Наркокорупція сприяє утвердженню легальних наркобізнесових позицій в країні, формуванню у психології неосвіченої частини населення позитивного ставлення до своєї діяльності - будування наркологічних диспансерів, клінік для хворих на наркоманію за гроші від наркобізнесу і т. ін.
    Відповідно до теми виникає необхідність у визначенні дефініції поняття наркобізнесу, навколо якого відбувається дискурс.
    Перш за все, слід визначити, чи охоплює поняття "наркобізнес" власне злочини, поєднані зі збутом наркотичних засобів, і чи можуть ці явища бути однозначними.
    "Бізнес" за тлумачними словниками та науковим вживанням означає підприємництво, тобто організовану законну (ліцензовану) діяльність власника-підприємця по виробництву товарів і послуг для ринку з метою одержання прибутку [2].
    Як визначають науковці, термін "наркобізнес" запозичений з кримінального права і кримінології зарубіжних країн [3]. У них він використовується як загальне поняття злочинів, що полягають у тривалому зайнятті кримінальним підприємництвом, пов'язаним з наркотиками, а також торгівлею ними у вигляді промислу.
    Слід визнати, що нині в нашій країні не існує остаточного визначення поняття "наркобізнес", хоча деякі спроби на цьому важкому шляху вже здійснювалися. Ще у 1993 році у своїй статті М. Хруппа та О. Вінс "Кримінологічне поняття наркобізнесу" дали таке визначення цього явища та протиправної діяльності: "... наркобізнес розглядається як самостійна галузь підпільного підприємництва, що паразитує на такому людському пороку, як зловживання наркотиками [4, с. 50].
    Пізніше, у 1998 році, російський дослідник Л. Тимофєєв у своїй монографії розглядав наркобізнес як особливе економічне явище, що виникає за специфічних умов юридичної заборони у сфері нелегального обігу наркотичних речовин [5].
    Як визначає І.В. Смирнова, поняття наркобізнесу, яке ми розглядаємо як одну з найприбутковіших злочинних форм монополій на виробництво, розподіл, торгівлю забороненим продуктом з отриманням надприбутків (легалізацією коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів), як монополію на так звану однорідну продукцію, в нашому разі - однорідними за ознакою своєї суспільної небезпеки виступають наркотичні засоби й психотропні речовини, їх аналоги і прекурсори. Наркобізнес є об'єднанням незаконних підприємств або усередині якоїсь країни, або синтезом таких підприємств, діяльність яких виходить за межі певної держави та має у такому разі вже міжнародний, або, що є більш небезпечним, транснаціональний характер. Наркобізнес представляється нам, поряд з іншими визначеннями, страховою монополією [6], яка проявляє себе на різних рівнях.
    З визначенням І.Н. Кузнецова та С.К. Купрейчика на мою думку можна погодитися лише частково, а саме з тим, що наркобізнес - законна (незаконна) економічна діяльність, пов'язана з культивуванням, виготовленням та торгівлею наркотичними засобами, психотропними або сильнодіючими речовинами з метою отримання прибутку. Цей термін використовується також як обіг грошової маси та прибутку, вилученої у населення в обмін на наркотики, що незаконно розповсюджуються [7, с. 324].
    Таким чином,  при визначенні змісту поняття "наркобізнес" має йтися, по суті, не про одноразову, не про повторну і навіть не про систематичну (три і більше разів) торгівлю наркотиками, а про тривале зайняття нею у вигляді промислу (створення собі постійного джерела доходів шляхом вчинення злочинів такого роду). Звідси випливає, що не будь-яку форму збуту можна відносити до наркобізнесу, навіть коли незаконний продаж має систематичний характер.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы