Які настрої і почуття викликає оповідання Євгена Гуцала «Хто ти?»

 

Євген Пилипович Гуцало — письменник з Поділля. Багато писав про дітей і для дітей.

В оповіданні «Хто ти?» він знайомить нас із Галею, яка приїхала до матері. Галя — гарна дівчина. Ось як письменник змальовує її зовнішність: «Дівчина була вогнисто-руда, її коси роздимались хвилями тугого полум’я. Під тим полум’ям світилось чистою білизною напрочуд вродливе обличчя, на якому особливо вирізнялись брови та очі — глибокі й блакитні».

Читаємо оповідання далі — і жах охоплює серце. Виявляється, Галя приїхала до матері, яка її покинула ще маленькою. Відцуралась!

Дівчина виросла і все ж таки захотіла побачити свою матір, познайомитись з нею. Вона дістала адресу. Приїхала…

Але мати її навіть не впізнала, бо лежала хвора. Коли дівчина навідалась до лікарні, хвора виснажена жінка лише запитала: «Хто ти?»

Дуже сумне оповідання. Я читала його з болем у серці — так шкода було Галю. Але ж у неї, виявляється, є братик і сестричка, Галя-молодша.

Дівчинка, ображена матір’ю, могла б поїхати кудись якомога далі від свого болю… Але вона йде до маленьких дітей своєї хворої матері, що лежить у лікарні і, мабуть, вже не повернеться додому…

Галя розуміє, що повинна потурбуватись про цих дітей. Вона сама пережила суворе дитинство — без тепла і турботи материнської… Тому й хоче зігріти Ілька та Галю-молодшу.

Ось таке оповідання написав Євген Гуцало: воно сумне, аж до сліз…

І все ж хочеться сподіватись, що Галя-старша залишиться з маленькими

дітьми, зігріє їх. Бо вона цього хоче…

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы