Сутність «епічного театру» на прикладі п’єси «Матінка Кураж та її діти»

 

Серед найбільш знаменитих п’єс еміграції – «Матінка Кураж та її діти» (1939). Чим гостріше і трагічніше конфлікт, тим більше критичної повинна бути, на думку Брехта, Думка людини. В умовах-30-х років «Матінка Кураж» звучала, звичайно, як протест проти демагогічної пропаганди війни фашистами і адресувалася тій частині німецького населення, яка піддалася цієї демагогії. Війна зображена в п’єсі і як стихія, органічно ворожа людському існуванню. Сутність «епічного театру» стає особливо ясною в зв’язку з «Матінкою Кураж». Теоретичне коментування поєднується в п’єсі з нещадною у своїй послідовності реалістичної
манерою. Брехт вважає, що саме реалізм найбільш надійний шлях впливу. Тому в «Матінці Кураж» настільки послідовний і витриманий навіть у дрібних деталях «справжній» спосіб життя. Але слід мати на увазі двоплановість цієї п’єси – естетичний зміст характерів, тобто відтворення життя, де добро і зло змішані незалежно від наших бажань, і голос самого Брехта, не задоволеного подібної картиною, що намагається затвердити добро. . Позиція Брехта безпосередньо проявляється в зонги. Крім того, як це випливає з режисерських вказівок Брехта до п’єси, драматург надає театрам широкі можливості для демонстрації авторської думки з допомогою різних «очуження» (фотографії, кінопроекції, безпосереднього звернення акторів до глядачів).
Характери героїв у «Матінці Кураж» змальовані у всій їх складною суперечливості. Найбільш цікавий образ Анни Фірлінг, яку прозвали матінкою Кураж. Багатогранність цього характеру викликає різноманітні почуття глядачів. Героїня приваблює тверезим розумінням життя. Але вона – породження меркантильного, жорстокого та цинічного духу Тридцятилітньої війни. Кураж байдужа до причин цієї війни. Хвилюючий Брехта конфлікт між практичною мудрістю і етичними поривами заражає всю п’єсу пристрастю суперечки і, енергією проповіді. В образі Катрін драматург намалював антипода матінки Кураж. Ні погрози, ні обіцянки, ні смерть не змусили Катрін відмовитися від рішення, продиктованого її бажанням хоч чимось допомогти людям. Балакучої Кураж протистоїть німа Катрін, безмовний подвиг дівчини як би перекреслює всі розлогі міркування її матері.
Реалізм Брехта проявляється в п’єсі не тільки в змалюванні очних характерів і в історизмі конфлікту, але і в життєвій достовірності епізодичних осіб, у шекспірівської багатобарвності, нагадує «фальстафівським фон». Кожен персонаж, втягуючись у драматичний конфлікт п’єси, живе своїм життям, ми здогадуємося про його долю, про минуле і майбутнє життя і немов чуємо кожен голос в нестрункому хорі війни.
Крім розкриття конфлікту за допомогою зіткнення характерів Брехт доповнює картину життя в п’єсі зонгами, в яких дано безпосереднє розуміння конфлікту. Найбільш значний зонг «Пісня про великого смирення». Це складний вид «очуження», коли автор- Виступає наче від імені своєї героїні, загострює її помилкові положення і тим самим сперечається з нею, вселяючи читачеві сумнів у мудрості «великого смирення». На цинічним іронію матінки Кураж Брехт відповідає власною іронією. І іронія Брехта веде глядача, зовсім вже піддався чарівності філософії прийняття життя як вона є, до зовсім іншого погляду на світ, до розуміння вразливості і згубності компромісів. Пісня про смирення – це своєрідний чужорідний контрагент, що дозволяє зрозуміти справжню, протилежну йому мудрість Брехта. Вся п’єса, критично зображає практичну, повну компромісів «мудрість» героїні, являє собою безперервний суперечку з «Піснею про великого смирення». Матінка Кураж не прозріває в п’єсі, переживши потрясіння, вона дізнається «про його природу не більше, ніж піддослідний кролик про закон біології». Трагічний (особистий та історичний) досвід, збагативши глядача, нічому не навчив матінку Кураж і анітрохи не збагатив її. Катарсис, пережитий нею, виявився абсолютно безплідним. Так Брехт стверджує, що сприйняття трагізму дійсності тільки на рівні емоційних реакцій саме по собі не є пізнанням світу, мало чим відрізняється від повного невігластва.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы