Друга пізнають у біді

 
Відомий вислів «друга пізнають у біді», як мені здається, в сучасний час став ще актуальнішим, ніж раніше. Не можна сказати, що в різні історичні відрізки уявлення про дружбу є однаковими. Якщо раніше допомагати другу у біді було чи не головною ознакою дружби, то сьогодні все трохи змінюється. Нерідко від деяких людей, що вважаються друзями, можна чути, що вони зовсім не збираються допомагати в біді своїм друзям. Вони готові тільки на спільне веселе проведення часу, коли у всіх немає проблем, а з неприємностями, як вони вважають, кожен повинен справлятися самостійно.

Особисто я таку позицію не поділяю і ніколи не стану поділяти. Як взагалі можна залишити друга, що знаходиться в біді чи має серйозні проблеми? Для мене це просто неможливо уявити. Людина повинна залишатися людиною завжди і не відмовлятися від тих якостей, які у всі часи вважалися порядними і благородними. Я думаю, що дружба – це не тільки веселе проведення часу з цікавими людьми, це ще й спільні труднощі. Необхідно нести відповідальність за оточуючих людей та їх долю точно так само, як і за свою. Особливо, якщо цими оточуючими людьми є друзі. Цілком зрозуміло, що друг може втратити все – достаток, сім’ю або, приміром, можливість відвідувати місця або заходи, де ви раніше бували лише разом. Більше того, друг може втратити навіть своє здоров’я… Невже можна відмовлятися від нього в таких обставинах і йти на поводу у власної егоїстичності, яка закликає ділити з людьми тільки радощі, а не біди? Ні, по-моєму, так чинити ні в якому разі не можна.

Саме тому виник вираз «друга пізнають у біді». Коли людина залишається один на один з бідами і нещастями, вона дуже сильно потребує дружньої підтримки. У деяких випадках тільки вона може врятувати людину. І що можна сказати про колишнього друга, який в такі моменти просто йде геть? Нічого добре про таку людину сказати не можна, особисто я б ніколи не став більш називати його другом.

Втім, варто сказати, що я не готовий засуджувати інших за їхні вчинки. Дружба – поняття в якійсь мірі інтимне, воно стосується тільки друзів і нікого більше зі сторони. Якщо існують люди, які домовляються про те, що вони в бідах один одному не допомагають – що ж, я визнаю, що це їх особиста справа. Воно мене не стосується. Тому, говорячи про світ і суспільство в цілому, можна сказати, що фраза «друга пізнають у біді» може деякими людьми в якості принципу не використовуватися.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы