Нечиста сила в сучасному житті

 
Міфи, головними персонажами яких є представники нечистої сили – це ненауковий спосіб опису світу і, одночасно, система накопичених народом знань про світ. Іншими словами, міфологія – це народний аналог науки. Міфологія відповідає на ті ж питання, що і наука, але зі своїх позицій. Міфологічні знання так само логічні, як і наукові, просто логіка ця інша. Міф, на відміну від казки, не просто описує світ і пояснює, як він улаштований, але і дає вказівки, як потрібно і як не можна вести себе в цьому світі.

Щодо нечистої сили, яка досить часто зустрічається у міфах, легендах і казках, ділиться на кілька груп: духи роду та покровителі господарських будівель, духи природних просторів і небіжчики-люди – напівдемони. Міфологія встановлює і правила спілкування з ними. У яких же «відносинах» з нечистою силою сучасна людина?

Результати різноманітних сучасних дослідження показують, що більшість опитаних – забобонні люди. Більшість людей бояться нечистої сили. Але при цьому більшість опитаних не бачать необхідності захищати себе від злої сили, що звичайно ж є протиріччям в їхніх поглядах. Багато людей знають способи захисту від нечисті, але знання ці вони почерпнули з фільмів, книг і з чиїх-небудь оповідань.

Тексти багатьох сучасних пісень, велика кількість фільмів про загадкових істот, книги сучасних авторів – все це каже про масовий інтерес сучасної людини до міфологічних персонажів. Але цей інтерес спотворений і поверхневий. Українська література, особливо література XVIII-XIX століть, надзвичайно багата образами нечистої сили. В ній можна знайти як реальні, стародавні уявлення народу в нечисті, так і оригінальні образи, створені фантазією письменників. Щоб навчиться відрізняти образи реальні і міфологічні від створених фантазією письменників, необхідне наукове вивчення українського міфу.

Підводячи підсумки, можна сказати про те, що ми з’ясували, що сучасні люди – це люди віруючі в нечисту силу, але захищати себе від неї люди не вміють, не знають як і, загалом, не прагнуть знати. Напевно, віра в нечисту силу у них поверхнева, слабка . Вивчаючи українську і зарубіжну літературу, а також музичні твори на цю тему, я впевнилася у тому, що образи нечистої сили з часом змінюються і сучасне життя чинить серйозний вплив на уявлення людей про нечисту силу.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы