Культура майбутнього

 
Обговорення майбутнього культури неминуче зводиться до аналізу сучасних найважливіших тенденцій і рис, які з більшою або меншою ймовірністю можуть розвинутися в найближчі десятиліття. Такий аналіз ведеться в рамках футурології – відносно нової науки, покликаної прогнозувати можливе майбутнє людства.

Термін «футурологія» означає сферу теоретично-практичного знання, спрямованого на аналіз перспектив людини і суспільства. Він був введений в 1943 році німецьким соціологом О. Флехтрейном для позначення «філософії майбутнього» – науки, вільної від ідеологічних міркувань і соціально-утопічних доктрин. У 1960-х роках він набув значення «історія майбутнього» та «наука про майбутнє».

Намагаючись зазирнути в майбутнє, багато вчених аналізують сучасні політичні, соціально-економічні відносини і культурні процеси. Вважаючи, що всі виявлені ними тенденції більшою мірою проявляться в майбутньому, ніж в наш час, вони переносять отримані дані на найближче і відокремлене майбутнє.

Однак ці дослідження відрізняються одним загальним недоліком – вони зводять майбутній розвиток культури тільки до розвитку існуючих тенденцій, не беручи до уваги можливі нові історичні обставини чи досягнення людства. Тому якщо короткострокові прогнози досить достовірні, довгострокові прогнози не можуть розглядатися всерйоз. Використовуючи різні методи, аргументи і докази, вчені отримують часто протилежні висновки. Стосовно до проблеми майбутнього культури їх прогнози можна розділити на дві основні групи – песимістичну і оптимістичну.

Прогнози оптимістів будуються на переконанні, що світова культура розвивається в правильному напрямку, майбутнє за наукою, технікою, раціонально організованою економікою і новими технологіями. Виходячи з цього вони стверджують, що будь-які проблеми, що стоять перед суспільством, можуть бути вирішені із залученням досягнень науково-технічного прогресу.

У 2020-х роках буде покладено початок нової технологічної революції, рушійними силами якої стануть «зелений» бізнес, альтернативна енергетика та інші види діяльності, спрямовані на поліпшення якості життя людини, які не загрожують довкіллю: людство буде масово використовувати гібридні автомобілі, очікується розквіт комп’ютерних і біотехнологій, в результаті чого з’являться нові покоління медикаментів і можливі прориви у вивченні ДНК людини, що зробить реальним клонування її внутрішніх органів.

У 2030-х роках серйозні зміни відбудуться в сфері освіти, зокрема корисними виявляться електронні помічники; буде широко поширений космічний туризм, приблизно в 2028 році буде створена постійна колонія на Місяці, трохи пізніше людина висадиться на Марсі, а космос стане складовою частиною світової економіки. Автодорожній рух і авіаперевезення стануть практично безпечними. Очікується масовий перехід від особистих автомобілів до особистих літальних апаратів; авіалайнери і поїзди будуть пересуватися з небаченими раніше швидкостями. Можливий якісний прорив у сфері ядерної енергетики. Однак імовірна криза індустріалізації, екологічні кризи, загострення міжетнічних і міжконфесійних конфліктів, загострення проблем, пов’язаних із зброєю масового знищення, що здатне привести до світової кризи, яка за масштабами перевищить Другу світову війну.

У 2040-2050 роках світ зіллється воєдино: його політична карта, культура і структура будуть нагадувати Європейський Союз або США, завдяки чому гостроту криз вдасться серйозно зменшити.

Очікується, що чисельність населення буде бурхливо рости, а міжнародний тероризм ослабне.

Ясно , що ймовірність виконання прогнозів, невелика, особливо в культурній сфері та галузі політики. У будь-якому випадку тільки час покаже, що збудеться з передбаченого і за яким шляхом розвиватиметься світова культура.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы