«Женя і Синько» аналіз

 

Аналіз твору В. Близнеця «Женя і Синько»

Рік написання – 1974

Жанр: пригодницька фантастична повість.

Тема: зображення Бена, його негативної поведінки, що зумовлювала неординарні вчинки хлопця, які він чинив під впливом фронтових розповідей діда Андрона.

Ідея: засудження ледарства, брехні, підступності, жорстокості, хвалькуватості, прагнення скористатися чужим майном шляхом крадіжки (Бен та його «друзі»); возвеличення чесності, порядності, доброти, бережливого ставлення до навколишнього середовища, справжніх дружніх стосунків.

Основна думка: заперечення дружби, яка будується на користі, вигоді.

  • праця — облагороджує людину, а лінь її марнує;
  • за виховання дітей несуть персональну відповідальність батьки, а не рідні (наприклад, дідусь);
  • «…хлопця можна нагодувати супом, а от що зробити з батьками?»

Проблематика «Женя і Синько»:

  • відповідальність за правильне виховання;
  • взаємостосунки батьків і дітей;
  • бережливе ставлення до природи;
  • справжня дружба, її цінність;
  • порядність, зрада, самотність.

Сюжетні лінії «Женя і Синько»

1) Твір розповідає про те, як київська п’ятикласниця Женя знаходить у підвалі будинку малесенького кумедного чортика Синька. Дівчина забирає його, хворого, додому. Женя, яка досі почувала себе самотньою, нарешті знайшла друга, про якого може турбуватись.

2) У Жені є однокласник Бен-розбишака. Бена, батьки якого повсякчас перебувають у відрядженні, доглядає і виховує його старий дід Ан-дрон Касянович. Хлопець росте неслухняний, найбільше полюбляє слухати розповіді діда про фронтові події, а сам намагається уявити себе генералом, щоб бути командиром серед хлопців. Бен краде з дому їжу, гроші, спиртне, сигарети і пригощає перш за все реального керівника хлопчачого гурту — Вадьку Кадуху.

З Беном трапляються різноманітні неприємні ситуації: поламав туї у шкільному парку; катався на чужому інвалідному возику; обікрав з іншими хлопцями професора Гай-Бичковського; намагався проїхати у танку Т-34, що був пам’ятним експонатом. Після втручання міліції (молодший сержант Рябошапка), хлопець залишив своє «військове оточення».

Бен залишився сам, бо дід-вихователь потрапив до лікарні через систематичні нервові струси від витівок онучика, а батько поїхав до матері, яка перебувала у відрядженні.

Хто ж повинен займатися вихованням хлопця?

Композиція «Женя і Синько»

Експозиція: Женя знаходить Синька; знайомство з Беном, його оточенням, умовами виховання дідом хлопця.

Зав’язка: Женя забирає Синька додому, лікує його; різноманітні пригоди, які траплялися з Беном-генералом (знищення туї, грабування професора, намагання покататися на Т—34 та ін.).

Кульмінація: хлопці потрапили в міліцію; звинувачення діда Андрона (батьком Бена) у невмінні як слід виховувати внука.

Розв’язка: розвал Бенової армії, зрадництво і самотність.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы