"Джури козака Швайки" характеристика героїв

 

“Джури козака Швайки” характеристика героїв – Санька, Грицька та інших героїв викладена в цій статті. Також Вам може допомогти аналіз твору “Джури козака Швайки”.

“Джури козака Швайки” характеристика героїв

Дід Кудьма

– таємний вихователь вовків, наділений Божим даром, книжник і цілитель, який знає таємниці минулого й майбутнього, людської душі й людської історії. Він причетний до всього, що діється, й водночас не діє ніде, бо кожен має сам обирати й вибудовувати свою долю. Та саме життя волхва Кудьми автор ставить за приклад як своїм героям, так і читачам: «Гарне життя прожив. Важке й чисте. Може спокійно дивитися в очі пращурам своїм».

Дід Кібчик

основу його характеру складає внутрішня потреба повністю реалізувати себе на користь ближнім, передати накопичений за довге життя досвіт і мудрість, озвучує основні поєднуючі ідеї в творі та слугує своєрідним каталізатором дії (гуртує ватаги, знаходить місце для фортеці, вигадує всілякі військові хитрощі

Демка Дурна Сила

Одним із головних образів повісті є й Демко Дурна Сила, напрочуд сильний фізично та не надто метикуватий онук діда Кібчика. Демкова доля – це приклад того, що сили доброї людини можуть бути витрачені на марне та зле через її недосвідченість, і водночас вона засвідчує глибоку людяність і справедливість наших пращурів.

Юзеф Тишкевич

Служить двом хазяїнам: панові Кобильському та татарському вельможі Іслам – беку, навіть має його охоронний знак, наводить татар на українські села, продає татарам відомості про козаків,
грабує та вбиває в плавнях одиноких добичників (з дозволу і покровительства пана Кобильського),

підступний і жорстокий, хитрий, скупий, ниций, брехливий дбає лише про власні інтереси. Загинув, коли втікав з поля бою, від стріл татар

“Джури козака Швайки” характеристика Пилипа Швайка

Уміння, майстерність, хист

Вольові якості

Почуттєві якості

Кращий козацький вивідник (розвідник) землі переяславської; знає мову і звичаї татар, має серед них вірних людей; ходить безшумно, безшелесно; наче нікуди не дивиться, а все бачить; бездоганно володіє зброєю і тримається на коні.

Сміливий, розумний, спостережливий, витривалий, кмітливий, відважний, рішучий; звик покладатися лише на себе.

Вірний товариш, турботливий і уважний до хлопців і братчиків, поважає літніх козаків, дослухається до їхніх порад; любить рідну землю, гарно її знає, захищає від ворогів.

Справжній лицар, який щиро служить своєму народові, товариству

“Джури козака Швайки” характеристика Санька і Грицика

Санько

Грицик

Соціальне становище

Єдиний син у матері, яка його дуже любить і опікає

Став круглим сиротою після набігу татар на село, живе у сім’ях односельців і пасе сільську череду, за що його годують, одягають і дають прихисток по черзі жителі села.

Чим займалися у Воронівці

Наглядав за курчатами

Пасе селянську і панську худобу, лише його любить і слухає страшний бугай Петрик

Риси характеру

Мрійливий, спокійний, розважливий

Жвавий, непосидючий, запальний, рішучий, щирий

Виняткові здібності

Неабиякий ворожбит, має рідкісний дар: уміє подумки віддавати накази й навіювати

Має зіркі очі. Не дає себе одурити

Друзі-підлітки, які долею випадку вимушені шукати щастя поза рідним селом Воронівкою.
Самостійні, наполегливі, сміливі, спостережливі, кмітливі, відчайдушні;
володіють шаблею (дерев’яною), гарно на коні тримаються.

«Ми не діти, – набурмосився Грицик. – Ми з лука вміємо стріляти, правда ж, Саньку? І на шаблях б’ємося. І підкрадаємося так, що ніхто й не побачить».
Ставши на свій шлях, хлопці вже не мають вибору, бо кожний крок веде все далі й далі від узвичаєного мирного життя до сповненого тривог і дорослої відповідальності козакування.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы