"Тирлик" характеристика образу

 

“Тирлик” характеристика головного героя подана в цій статті.

“Тирлик” характеристика образу

План – характеристика образу Тирлика

1) Тирлик — дитя повоєнного часу.

2) Портрет і зовнішність малого хлопчика.

3) Риси вдачі:

а) дитяча працьовитість;

б) чуйність, сердечність і доброта;

в) рішучість та впевненість.

4) Стосунки Тирлика з іншими героями твору.

Тирлик — маленький хлопчик років 4-6. Невідомо, чому його так називали. Можливо, прозвали Тирликом ще тоді, коли він був зовсім маленький і не вимовляв звука «р»

У Тирлика була мама, яка знахо дилася далеко від нього. Виховували хлопчика дідусь та бабуся, з якими він проживав на хуторі, де, окрім нього, дітей не було.

Товаришував Тирлик тільки з ді дусями та бабусями, бо на хуторі, окрім нього, дітей не було. Коли і появлявся хтось молодший, то це був не хуторянин, а із сусіднього села, куди ходили на свята. Одного разу приїздила дівчинка Люба, з якою хлопчик подружився, навіть надумав оженитися, аби вона лишилася і не поверталася в місто.

Усі хуторяни були добрими та працьовитими. Цим літнім людям довелося дивитися у вічі найстрашнішому лиху — війні, але вони не втратили чуйності та людяності. Дідусі й бабусі дуже любили хлопчика, а якщо шуткували, а можливо, й дратувалися з Тирликом, то по-доброму.

Коли Тирлик покидав хутір, його всі проводжали. За Тирликом сумували, бо дуже його любили. Тепер на хуторі зосталися лише баби та діди. Багатьох їхніх дітей забрала війна, а ті, хто залишилися в живих, виїхали в місто, аби будувати своє життя (як дитина баби Ольки). Старі люди розуміли, що Тирлик — єдина їхня втіха й розрада в цьому складному повоєнному житті.

«…Тирликові уже й не хочеться їхати, щось підказує йому, що він їде звідси назавжди.

Тирлик звик до хутора, до бабусі та дідуся, до хуторян. Він ще маленький і не розуміє, що слід будувати майбутнє. Тому мама забирає хлопчика, бо йому потрібно вчитися (на хуторі не було такої можливості), пізнавати світ, життя, людей. Усвідомить він це тільки, коли виросте.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы