"Ой стану я на билиночці"

 

“Ой стану я на билиночці” – весільна пісня складена народом.

“Ой стану я на билиночці”

Ой стану я на билиночці

Та й гукну я по родиноньці:

— Ой збирайтеся, родоньку.

На цей деньок на суботу,

Ой близькії, далекії,

Убогії і багатії.

Багатії кінець стола,

А вбогії край порога.

Багатії їсти та пити,

А вбогії порядок чинити.

Багатії веселитися,

А вбогії пожуритися.

У пісні “Ой стану я на билиночці” йдеться про запрошен­ня гостей до весілля. Запрошували всіх — і бідних, і багатих, і бли­зьких і далеких. Чим більше гостей, тим краще для молодих.

У день весілля спочатку нареченому разом з дружками треба було викупити молоду. У жартівливих переспівах з подругами на­реченої відбувався торг, вихваляння якостей, вдачі, вроди молодої. Після благословіння батьками молодих усі їхали до церкви.

Після шлюбної церемонії мати й батько зустрічають молодят вдома, частують весільним короваєм, обсипають грошима, цукерка­ми. Усе це робиться для побажань багатства, добробуту новій сім’ї. Під час вінчання молодим розстеляли під ноги весільного рушни­ка, щоб життєвий шлях вони пройшли в злагоді разом.

Святкуючи в хаті весілля, усі співали веселих і журливих пі­сень, висловлювали побажання. Далі відбувався обряд покриття молодої. Співали журливих пісень, бо батьки втрачали доньку, яка вже не буде господаркою на батьківському подвір’ї. Дівчина вже матиме серйозні обов’язки, будуть і негаразди, але кохан­ня, взаємна повага, бажання створити міцну сім’ю повинні допомог­ти молодятам.

У весільних обрядах мудрий народ доводить свою високоморальність, поетичність.

“Ой стану я на билиночці” аналіз пісні Ви можете додати у формі коментарів, щоб допомогти своїм одноліткам.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы