«Ах, яблучко !..»: вітамін або символ у драмі« Вільгельм Телль »?

 

Яблуко у народних висловлюваннях. Яблуко в народних висловах має багато різних значень. Воно є образом дитини, а яблуня – чином сім’ї у виразі «Яблуко від яблуні далеко не відкотиться». Вираз «Ніде яблуку впасти» означає суцільну тісноту. Яблука – чарівні плоди, описані в міфах і казках. Широко відомий міф про Адама, Єви і яблуці з Райського саду. Яблуко, символ спокуси з дерева пізнання стало початком людського життя, символом любові і життєдайної сили Землі. У міфі про Афродіту і Паріса, який віддав їй яблуко як символ її жіночої краси, чим і розгнівив інших. Яблуко у відомій казці братів Грімм про Білосніжку або у Пушкіна «Казці про мертву царівну» – це спокуса, який призводить до поганих наслідків. У міфі про яблука Гесперид Еврістей посилає Геракла дістати для нього яблука.
Яблуко зіграло важливу роль у наукових відкриттях англійця Ньютона, який за легендою винайшов «закон всесвітнього тяжіння» під час відпочинку під яблунею. У драмі Ф. Шіллера «Вільгельм Телль» яблуко є символом стійкості і сміливості народного ватажка Вільгельма Телля. Він змушений стріляти у яблуко, яке тримає на голові молодший син. Яблуко – це останнє образа, що стає приводом для того, щоб перестати думати тільки про себе і не втручатися, вважати, що біда обійде, якщо її не зачіпати. Яблуко у драмі Шіллера – той останній аргумент для народного героя, який допомагає йому зробити свій вибір.
Образ антоновських яблук на дворянській садибі, запах, яких неможливо зберегти, можна лише згадувати про нього. Твір І. Буніна «Антонівські яблука» є символом зникнення дворянських садиб і маєтків. «Запах антоновських яблук зникає з поміщицьких садиб …» – пише І. Бунін. У нього яблуко – символ врожаю, добробуту, щастя, простій сільській життя. У знаменитому фільмі О. Довженка «Земля» яскравий образ яблук використаний як символ продовження життя, його радості і повноти. У відомій радянській пісні є слова про те, що «і на Марсі будуть цвісти яблуні». Цей образ використаний як символ надії в світле майбутнє, яке чекає людство завдяки людям, що можуть перетворити навіть нежиттєздатну планету Марс в прекрасний сад.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы