На що здатна людина й що вона може витримати? За повістю Е. Хемінгуея «Старий і море»

 
Якщо ми подивимося на людину і порівняємо її з іншими живими істотами, то побачимо, наскільки слабкою і жалюгідною є людина на перший погляд. Вона значно слабкіша практично всіх диких тварин і в очній сутичці з ними швидко загине. Людське тіло швидко втомлюється, стрімко зношується. Всі ми потребуємо нормального харчування та регулярного сну, а без цього вже незабаром втрачаємо всі сили і вмираємо. Однак все це – поверхнева оцінка. Насправді все трохи інакше. Людина не дарма стала самою сильною і могутньою істотою і практично підпорядкувала собі природу.

Ми знаємо безліч прикладів, коли людина демонструє дивовижну силу і витримку. Як правило, такі випадки відбуваються в екстремальних ситуаціях. Якщо людина чогось шалено хоче, шанси отримати це стрімко зростають. Подібний приклад ми бачимо в повісті Ернеста Хемінгуея «Старий і море». У ній розповідається про старого, який дуже сильно хотів упіймати велику рибу. Довгий час йому не щастило, а в його сітці було майже порожньо. Але невдачі колись закінчуються, а на зміну їм приходить поліпшення. Старому з повісті теж пощастило. Одного разу в його сітку потрапила велика риба. 


Вона була більшою не тільки за самого старого, але і за його човна. Саме з цієї причини довгі години старий чоловік не міг витягнути рибу назовні. Вона потягла човен разом зі старим далеко від берега, але ця риба була мрією старого. Саме близькість заповітної мети і мрії не давала старому відпустити володарку плавців в морські глибини. Він тримався за неї так сильно, як ні за що інше у всьому своєму житті. Думається, в ці моменти він зміг би витримати набагато більші страждання. На жаль, всі старання старого не виправдали себе. Він так і не зміг дотягнути рибу до берега, адже на шляху її розірвали та з’їли акули.

Нехай людина і поступається диким тваринам у фізичній силі, вона значно перевершує їх у силі духу. Риба була набагато сильніше старого Сантьяго із повісті Ернеста Хемінгуея, але немолодий чоловік все ж зміг здолати її. Так, в результаті ніякої користі йому це не принесло, адже в ситуацію втрутилися обставини непереборної сили. Але, незважаючи на таку людську трагедію, я не сумніваюся, що Сантьяго стане лише сильніше і все-таки доб’ється своєї мети. Те ж саме можна з упевненістю сказати і про інших людей. Людина здатна практично на все, коли мова заходить про її мрії, заповітну мету або найцінніші речі. Історія дарує нам безодню прикладів справжніх людських чеснот. Втім, у будь-якому випадку людина повинна вірити в себе і докладати максимальні зусилля для досягнення мети.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы