Войти
Закрыть

Система кровообігу. Серце

8 Клас , Біологія 8 клас Задорожний 2021 (нова програма)

 

17. Система кровообігу. Серце

Перед тим як перейти до вивчення кровоносної системи людини, пригадайте, яку будову має кровоносна система різних тварин. Як особливості життєдіяльності тварин можуть позначитися на будові їхньої кровоносної системи?

Серце

Серце — це м’язовий орган кровоносної системи, який забезпечує рух крові в організмі людини. Маса серця дорослої людини в середньому дорівнює 250-350 г. Розташоване воно в середній частині грудної клітки в навколосерцевій сумці — перикарді. Перикард являє собою тонкий щільний мішечок, що відокремлює серце від інших органів, а також запобігає його зміщенню й надто сильному розтягуванню.

Стінка серця складається з трьох шарів: епікарду (зовнішнього), міокарду (середнього) і ендокарду (внутрішнього). Найтовстіший з них — міокард, який є серцевим м’язом, що забезпечує скорочення серця.

Усередині серце поділене на чотири камери: два шлуночки (правий і лівий) і два передсердя (праве й ліве) (мал. 17.1). Права й ліва половини серця не сполучаються між собою. У камерах правої частини міститься тільки венозна кров, а в камерах лівої — тільки артеріальна. Аби кров між камерами серця рухалася лише в одному напрямку, у ньому розташовані клапани. Між лівим передсердям і лівим шлуночком є двостулковий, або мітральний, клапан, між правим передсердям і правим шлуночком — тристулковий, між лівим шлуночком та аортою — аортальний, між правим шлуночком і легеневою артерією — клапан легеневої артерії.

Мал. 17.1. Схема будови серця

Велике коло кровообігу

Система кровообігу людини поділяється на дві великі частини — велике й мале кола кровообігу (мал. 17.2).

Велике коло кровообігу починається в лівому шлуночку й закінчується у правому передсерді. З лівого шлуночка через аорту виштовхується артеріальна кров, яка судинами розноситься по всьому організму. Потрапивши в капіляри тканин, вона віддає кисень і насичується вуглекислим газом, після чого перетворюється на венозну кров. Венозна кров потрапляє у вени і транспортується до правого передсердя. З правого передсердя вона потрапляє у правий шлуночок, а з нього — у мале коло кровообігу.

Мал. 17.2. Схема кровообігу

Мале коло кровообігу

Мале коло кровообігу починається в правому шлуночку й закінчується в лівому передсерді. Із правого шлуночка через легеневу артерію виштовхується венозна кров, яка по судинах переміщується в легені. Потрапивши в легені, вона насичується киснем і віддає вуглекислий газ, після чого перетворюється на артеріальну кров. Ця кров збирається у вени і транспортується до лівого передсердя. З лівого передсердя вона потрапляє в лівий шлуночок, а з нього — у велике коло кровообігу.

Серце — важливий орган кровоносної системи, який забезпечує рух крові в організмі. Система кровообігу в організмі людини поділяється на дві великі частини — велике й мале кола кровообігу.

Перевірте свої знання

  • 1. З яких шарів складається стінка серця?
  • 2. На які камери поділяється серце?
  • 3. У якому колі кровообігу по венах тече артеріальна кров?
  • 4*. Чому кров у серці тече лише в одному напрямку?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Задорожний 2021 (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду