Войти
Закрыть

Ендокринна система

8 Клас , Біологія 8 клас Задорожний 2021 (нова програма)

 

51. Ендокринна система

Перед тим як перейти до вивчення ендокринної системи, пригадайте, що таке гуморальна регуляція. Які функції виконують гормони? Які гормони виробляються в організмі людини?

Що таке ендокринна система?

Ендокринна система — це сукупність органів, частин органів та окремих клітин, які секретують (виділяють) у кров і лімфу гормони. Вона разом із нервовою системою регулює та координує важливі функції організму людини: ріст, розмноження, обмін речовин, процеси адаптації.

Будова ендокринної системи

В ендокринній системі розрізняють центральні і периферичні органи, які взаємодіють між собою й утворюють одне ціле. Центральні органи тісно пов’язані з органами центральної нервової системи й координують діяльність усіх інших ланок ендокринної системи. До них належать гіпофіз та гіпоталамус (мал. 51.1). Органи периферичного відділу активно впливають на організм, посилюють або послаблюють обмінні процеси. Це такі залози, як щитоподібна, прищитоподібні, надниркові тощо.

Мал. 51.1. Схема взаємодії гіпоталамуса з іншими залозами ендокринної системи

Як окрему групу у складі ендокринної системи часто розглядають залози змішаної секреції. Вони одночасно працюють як залози внутрішньої і зовнішньої секреції. До них належать підшлункова залоза, сім’яники та яєчники.

Про функції залоз ендокринної системи дізнайтеся з таблиці.

Значення деяких залоз внутрішньої секреції людини

Ендокринна система організму людини регулює його життєдіяльність шляхом вироблення гормонів. До залоз ендокринної системи належать залози як внутрішньої, так і змішаної секреції. Залози внутрішньої секреції виділяють синтезовані речовини лише в кров, а залози змішаної — і в кров, і в порожнини організму або в зовнішнє середовище.

Перевірте свої знання

  • 1. Які функції виконує ендокринна система?
  • 2. Які залози можна назвати залозами змішаної секреції?
  • 3. Де розташований гіпофіз?
  • 4*. Які функції виконує підшлункова залоза?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Задорожний 2021 (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду