Войти
Закрыть

Як працює репродуктивна система

8 Клас , Біологія 8 клас Задорожний 2021 (нова програма)

 

56. Як працює репродуктивна система

Перед тим як перейти до вивчення роботи репродуктивної системи, пригадайте, які органи входять до її складу. Які статеві гормони виробляються в організмі людини? Які гормони стимулюють розвиток чоловічих, а які — жіночих вторинних ознак?

Утворення cтатевих клітин

Сперматозоїди утворюються в чоловічих статевих залозах сім’яниках, починаючи від періоду статевого дозрівання до припинення статевої активності організму.

Розмноження первинних статевих клітин, із яких утворюються яйцеклітини, відбувається тільки під час ембріонального розвитку. Після народження в організмі жінки міститься приблизно 400 тис. незрілих первинних статевих клітин.

У період статевого дозрівання ці клітини починають розвиватися. Зазвичай протягом одного менструального циклу дозріває тільки одна яйцеклітина.

Менструальний цикл

Менструальний цикл — це закономірні циклічні зміни в організмі жінки, що повторюються через певні проміжки часу й зовні проявляються у вигляді менструації.

Менструація — це періодична поява нерясних і нетривалих кров’яних виділень зі статевих шляхів, характерна для здорової невагітної жінки. Середня тривалість менструального циклу становить 28 днів.

Кожний нормальний менструальний цикл є підготовкою організму жінки до вагітності. Менструальна кровотеча є наслідком відторгнення слизової оболонки матки — ендометрію.

Перша менструація у дівчини настає зазвичай у віці 12-14 років. Припинення менструацій спостерігається у жінок під час вагітності й у багатьох із них — після пологів у період годування дитини грудьми. У похилому віці у жінок починається поступове згасання менструальної функції — настає клімакс.

Фази менструального циклу та його регуляція

Менструальний цикл складається з чотирьох фаз: менструальної, післяменструальної, овуляційної й передменструальної (мал. 56.1). Під час менструальної фази відбувається відторгнення і видалення з організму слизової оболонки матки. У післяменструальну фазу ця оболонка відновлюється. В овуляційну фазу під впливом гормонів у яєчнику активно розвивається один із фолікулів — пухирців, у яких формуються яйцеклітини. Після завершення формування яйцеклітини вона виходить із фолікула. Цей процес називається овуляцією. У перед менструальну фазу з фолікула, який покинула яйцеклітина, утворюється так зване жовте тіло — тимчасовий орган внутрішньої секреції. Воно виробляє гормони, необхідні для нормального перебігу вагітності. Якщо запліднення не відбувається, то жовте тіло редукується і цикл починається знову.

Мал. 56.1. Менструальний цикл

Менструальний цикл регулюють відразу декілька органів, що працюють узгоджено. Гіпофіз виробляє низку найважливіших гормонів, серед яких два безпосередньо регулюють роботу яєчників, — це фолікулостимулюючий гормон (ФСГ) і лютеїнізуючий гормон (ЛГ). Яєчники відповідають за дозрівання яйцеклітини й вироблення статевих гормонів. Статеві гормони, що виробляються яєчниками, упливають на матку, маткові труби, піхву, молочні залози, шкірні покриви, жирову тканину й кістки.

Запліднення

Запліднення — це процес злиття зрілої чоловічої (сперматозоїд) і жіночої (яйцеклітина) статевих клітин, у результаті чого утворюється одна клітина — зигота, що є початком нового організму (мал. 56.2, с. 196).

Мал. 56.2. Запліднення — злиття яйцеклітини і сперматозоїда

Під час статевих зносин у піхву випорскується 3-5 мл сперми — суміші сперматозоїдів із виділеннями чоловічих залоз. У ній міститься 200-500 млн сперматозоїдів, які мають властивість рухатися до маткових труб. Із піхви вони переміщуються в матку, а потім — у маткові труби, де й зустрічаються з яйцеклітиною. Яйцеклітина самостійно рухатися не може. Її рухи забезпечуються скороченнями м’язів стінки труби та роботою війок епітелію. Зріла яйцеклітина з фолікула, який лопнув, потрапляє спочатку в черевну порожнину, а далі — у маткову трубу, де і відбувається запліднення.

Вагітність

Вагітність — це фізіологічний стан організму жінки, пов’язаний із заплідненням яйцеклітини й розвитком зародка і плода. Вагітність у жінки триває 270-280 днів.

Під час вагітності в організмі жінки відбуваються значні зміни. Із зовнішніх оболонок плода формується плацента. Плацента, або дитяче місце, — це орган, що зв’язує плід з організмом матері під час внутрішньоутробного розвитку. Вона забезпечує обмін речовин між організмом матері й плодом та вберігає плід від нападу імунної системи матері.

Значні зміни відбуваються в матці: збільшуються її розміри — не тільки за рахунок розтягнення стінок, але й за рахунок збільшення маси м’язів. Розвивається мережа великих і дрібних судин, що несуть кров до плаценти. Нирки працюють із підвищеним навантаженням, виводячи продукти обміну не тільки матері, але й плода. У жінки активізується утворення еритроцитів у кістковому мозку, збільшується кількість крові, розширюються кровоносні судини, посилюється газообмін. Для забезпечення нормального функціонування органів і систем організму вагітної, сприятливих умов для розвитку плода необхідна підвищена кількість поживних речовин та кисню.

Пологи

Пологи — це фізіологічний процес, яким закінчується вагітність, вихід із тіла матері зрілого плода й посліду (плаценти та зародкових оболонок) (мал. 56.3).

Мал. 56.3. Пологи

Народження дитини забезпечується переймами й потугами. Перейми — це періодично повторювані скорочення м’язів матки. Потуги — це ритмічні скорочення м’язів черевного преса, які долучаються до перейм.

Менструальний цикл — це закономірні циклічні зміни в організмі жінки, що повторюються через певні проміжки часу. Зовні він проявляється у вигляді менструації та поділяється на чотири фази. Регуляцію менструального циклу здійснює ендокринна система. Під час статевого акту може відбутися запліднення, унаслідок чого настане вагітність. Під час вагітності для забезпечення обміну речовин з організмом матері з оболонок плода утворюється спеціальний орган — плацента.

Перевірте свої знання

  • 1. Де утворюються статеві клітини?
  • 2. Що таке менструальний цикл?
  • 3. Які фази менструального циклу розрізняють?
  • 4. Що таке плацента?
  • 5. Із чого утворюється плацента?
  • 6. Що таке пологи?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Задорожний 2021 (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду