До квіткових рослин належать усі сільськогосподарські рослини. Вони забезпечують людину продуктами харчування, сировиною для різних галузей виробництва, їх використовують у медицині. Нині у світі культивують до 1500 видів рослин, в Україні - понад 80. Виходячи з біологічних властивостей та господарського призначення продукції, культурні рослини можна поділити на такі групи: зернові, зернобобові, плодово-ягідні, овочеві, олійні, технічні, лікарські, декоративні та інші. Зернові та зернобобові культури. До зернових культур відносять рослини, у яких плід - зернівка (пшеницю, жито, ячмінь, кукурудзу, овес, просо, рис, сорго) (мал. 183), а до зернобобових - у яких плід - біб (горох, квасолю, сою, нут, люпин, сочевицю, чину та інші). За площею посівів ці культури переважають усі культурні рослини. Овочеві культури. Щодня, споживаючи овочі, ми забезпечуємо свій організм вітамінами, вуглеводами, білками та мінеральними елементами. На малюнку 184 зображено різні широковідомі види капусти. Кожний із цих видів має багато сортів. В Україні найчастіше вирощують капусту городню, або білоголовкову. Ця рослина посідає перше місце в овочівництві нашої країни....
|