Войти
Закрыть

Географічна карта

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Географічна карта

Що таке глобус? Що на ньому зображують?

На плані місцевості можна зобразити невеликі території. Усю земну поверхню зображують на глобусі — зменшеному кулястому зображенні земної поверхні.

1. Розгляньте глобус (мал. 54) та визначте, якими кольорами позначено на ньому земну поверхню. 2. Що зображено на глобусі?

Мал. 54. Глобус і позначення на ньому

Глобус складається з кулі, що обертається навколо осі. Земна вісь — це уявна лінія, навколо якої обертається Земля. Вона нахилена, так само, як показує глобус. Земна вісь проходить через центр Землі й перетинає земну поверхню в точках, які називають полюсами.

Зверху на глобусі позначено Північний полюс Землі, а знизу — Південний полюс. На однаковій відстані від полюсів проходить уявна лінія — екватор, який розділяє Землю на дві півкулі. Від Північного полюса до екватора — Північна півкуля, а від Південного полюса до екватора — Південна півкуля.

На глобусі можна побачити уявні лінії, проведені в певному порядку. Це паралелі та меридіани. Меридіани — це лінії, які з’єднують Північний і Південний полюси. Паралелі — це лінії, проведені паралельно до екватора.

На глобусі коричневим кольором позначені гори, жовтим і зеленим кольорами — рівнини, а синім і блакитним — океани, моря та водойми.

Користуватися глобусом не дуже зручно через його громіздкість. На глобусі земну поверхню зменшено в мільйони разів, тому за допомогою умовних знаків на ньому можна позначити лише найбільші об’єкти. На глобусі неможливо одночасно побачити всю його поверхню. Тому замість глобуса для зображення великих ділянок земної поверхні використовують географічну карту.

Що тобі відомо про карту? Що позначають на карті за допомогою умовних позначень?

Географічна карта — це зменшене в багато разів зображення земної поверхні на площині за допомогою умовних знаків.

Що таке масштаб? Для чого його використовують?

На географічний карті, як і на плані, використовують масштаб. Відстані на карті зменшені. Проте, якщо на плані відстані зменшені в сотні разів, то на карті — у тисячі й навіть мільйони разів.

Якщо уявно поділити глобус по меридіану на дві півкулі та зобразити їх поверхню на аркуші паперу, то отримаємо карту півкуль'. Західної та Східної. На карті півкуль, як і на глобусі, позначені Північний і Південний полюси, екватор, паралелі та меридіани. Меридіани на карті вказують напрям північ — південь, а паралелі — захід — схід. Угорі на карті — північ, унизу — південь, праворуч — схід, а ліворуч — захід.

1. Розгляньте на карті півкуль Західну та Східну півкулі (форзац або вкладка). 2. Визначте, якими кольорами позначено на карті земну поверхню. 3. Які умовні знаки використано на карті? Що вони означають? 4. Знайдіть на карті півкуль Північний та Південний полюси, екватор, Північну та Південну півкулі, паралелі й меридіани.

На географічній карті умовними знаками позначають гори, рівнини, ріки, озера, океани, моря. Суходіл та водойми на карті, як і на глобусі, позначають різними кольорами.

Карти, на яких зображено природні об’єкти: гори, рівнини, океани, моря, озера, річки — називають фізичними.

Залежно від величини зображуваної території та розмірів карти використовують різні масштаби. Що більша територія, яку зображують на карті, то менший масштаб. Тобто один сантиметр на карті відповідає великій відстані на місцевості. Що менша територія, то більший масштаб. Тобто один сантиметр на карті відповідає невеликій відстані на місцевості.

На яких картах — з малим чи з великим масштабом — можна зобразити більше об’єктів? Чому?

Що більший масштаб, то більше об’єктів можна зобразити на карті. Відстані на картах з дрібним масштабом настільки зменшені, що на них можна зобразити лише дуже великі об’єкти. На картах з великим масштабом територію можна зобразити детальніше.

Географічна карта — це зменшене в багато разів зображення на площині за допомогою умовних знаків земної поверхні. На географічний карті використовують масштаб.

1. Що таке географічна карта? 2. Як на картах позначають поверхню Землі? 3. Що таке паралелі й меридіани? 4. Як визначити сторони горизонту на карті? 5. Який масштаб використовують на картах? 6. На якій карті: півкуль чи України — зображено більше об’єктів? Чому? 7. Порівняй план місцевості й географічну карту. 8. Порівняй карту з глобусом.

Першу карту України було створено в 1639 році французьким військовим інженером Гійомом де Бойланом. Це була рукописна карта, виконана в масштабі в 1 см — 15 км.

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Читання карти з використанням умовних знаків і масштабу

Обладнання: фізичні карти півкуль та України, лінійка.

Хід роботи

Завдання 1. Прочитай по-різному масштаб фізичної карти та фізичної карти України.

Завдання 2. Розглянь умовні знаки до фізичної карти півкуль і знайди на карті гори, рівнини, річки, моря, озера.

Завдання 3. Розглянь умовні знаки до фізичної карти України і знайди на карті Київ, інші великі міста, річки, моря, гори й рівнини.

Завдання 4. Знайди на карті України обласний центр свого рідного краю та визнач відстань між ним і Києвом (або Черкасами). Для цього виміряй лінійкою відстань між містами на карті. Користуючись масштабом, визнач, якій відстані на місцевості відповідає цей відрізок на карті.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду