Войти
Закрыть

Україна на карті світу. Карта України

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Україна на карті світу. Карта України

Що таке карта? Що позначають на карті за допомогою умовних знаків? З якими картами ти вже ознайомився і працював?

Крім карти півкуль, з якою ти вже працював, існують карти материків, окремих країн тощо.

1. Знайдіть і покажіть на фізичній карті півкуль Україну. 2. Визначте, у якій півкулі вона розташована, на якому материку та в якій його частині.

24 серпня 1991 року на карті світу з’явилася незалежна самостійна держава з багатовіковою історією — Україна. Вона розташована в Східній півкулі на материку Євразія, у його європейській частині.

За площею Україна — найбільша європейська країна. А на земній кулі вона сорокова.

Карта півкуль дала тобі можливість уявити, де розташована Україна на земній кулі.

Для більш детального знайомства з нашою країною скористаємося фізичною картою України. Фізична карта України дасть тобі змогу охопити поглядом усю країну. Здійснюючи уявні мандрівки картою України, ти дізнаєшся, де проходять кордони держави, які рівнини і гори, річки, озера та моря розташовані на її території.

1. Знайдіть і покажіть на фізичній карті України її кордони та столицю — місто Київ. 2. Визначте, які країни є сусідами України. Порівняйте довжину кордонів з різними країнами. 3. Знайдіть і прочитайте назви великих міст України.

Україна межує із сімома державами. Вона має сухопутні державні кордони з Росією, Білоруссю, Молдовою, Польщею, Угорщиною, Румунією та Словаччиною. Загальна протяжність кордону України 7700 км. Найдовший її кордон — з Росією.

Столиця України — Київ, одне з найбільших і найдавніших міст Європи. Розташований Київ на березі річки Дніпро (мал. 131).

Мал. 131. Київ — столиця України

Найбільші міста нашої країни — це Харків, Львів, Донецьк, Дніпропетровськ, Луганськ, Одеса, Запоріжжя, Миколаїв, Вінниця, Сімферополь, Херсон, Полтава.

Україна розташована в Східній півкулі на материку Євразія, у його європейській частині. За площею Україна — найбільша європейська країна.

1. Покажи на карті півкуль та розкажи, де розташована Україна. 2. На карті України покажи кордони нашої держави, назви країни, з якими вона межує. 3. На карті України покажи і назви її столицю та великі міста.

На звання географічного центру Європи претендує кілька місць. Одне з них розташоване в Україні — це відмітка біля села Ділове поблизу м. Рахів у Закарпатській області.

У 1887 році тут установили знак з написом, який у перекладі з латинської мови звучить так: «Постійне, точне, вічне місце. Дуже точно, зі спеціальним приладом, виготовленим в Австро-Угорщині, за шкалою меридіанів та паралелей встановлений центр Європи».

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Позначення об’єктів на контурній карті України

Обладнання: контурна і фізична карти України.

Хід роботи

Завдання 1. Скориставшись фізичною картою України, нанеси на контурну карту України її кордон (лінію кордону країни наводять червоним кольором по всій його довжині). Підпиши назви країн, з якими межує Україна (написи країн роблять друкованими літерами).

Завдання 2. Скориставшись фізичною картою України, познач на контурній карті України її столицю та великі міста (написи міст роблять друкованими літерами).

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду