Войти
Закрыть

Природа Атлантичного океану

7 Клас , Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук

 

§ 56. Природа Атлантичного океану

Пригадайте: Які материки омиває Атлантичний океан?

Географічне положення. Атлантичний океан, як і Тихий, має витягнуту форму. Він простягнувся від Північного Льодовитого океану на півночі до берегів Антарктиди на півдні. На півдні протока Дрейка з’єднує Атлантичний океан із Тихим. Найбільша ширина Атлантики в помірних широтах, до екватора вона звужується. Характерна особливість Атлантичного океану — значна кількість внутрішніх і окраїнних морів, що пов’язано з тектонічними рухами літосферних плит, які утворюють дно океану.

У Північній півкулі берегова лінія океану дуже порізана численними затоками. Поблизу материків в океані утворилося багато островів загальною площею майже 1 млн км2.

  • Назвіть і покажіть їх на карті атласу.

Атлантичний океан є рекордсменом серед океанів за кількістю морів (16 морів).

З історії дослідження океану. Освоєння Атлантичного океану розпочалося ще з прадавніх часів. У різні епохи на його берегах у Стародавній Греції, Карфагені, Скандинавії виникли центри мореплавання. Води океану омивали легендарну Атлантиду, про географічне положення якої досі сперечаються вчені.

З початком епохи великих географічних відкриттів Атлантичний океан став основним водним шляхом на Землі.

Комплексні океанографічні дослідження природи Атлантики розпочалися тільки наприкінці XIX ст. Англійська експедиція на судні «Челленджер» здійснила заміри глибин, зібрала матеріал про властивості водних мас і органічний світ океану. Багато даних про природу океану було отримано в період проведення Міжнародного геофізичного року (1957-1958). У наші дні наукові експедиції багатьох країн продовжують вести дослідження водних мас, рельєфу дна. Океанологи вивчають взаємодію океану з атмосферою, досліджують природу Гольфстріму й інших течій.

Рельеф дна Атлантичного океану порівняно молодий і вирівняний. Уздовж усього океану проходить гігантський Серединноатлантичний хребет протяжністю понад 18 000 км. Він ділить ложе океану на дві майже рівні частини. Уздовж хребта проходить система рифів, де утворився великий вулканічний острів — Ісландія. На значній території Атлантичного океану переважають глибини 3000-6000 м. На відміну від Тихого океану, в Атлантиці мало глибоководних жолобів. Найглибший — Пуерто-Рико в Карибському морі.

  • Знайдіть його на карті атласу й визначте глибину.

До берегів Європи й Північної Америки прилягають великі шельфи, які мають важливе значення для господарської діяльності людини.

Клімат Атлантичного океану різноманітний через його розташування в усіх кліматичних поясах. Найширша частина океану розміщена в тропічних і помірних широтах. У цих широтах дмуть пасати й західні вітри помірних широт. Узимку в помірних широтах часто розгулюють шторми, у Південній півкулі вони вирують скрізь, що впливає на властивості водних мас. Температура поверхневих вод тут значно нижча, ніж у Тихому океані. Пояснюється це охолоджуючим упливом води й льоду, що надходять з Північного Льодовитого океану й Антарктики, а також інтенсивним перемішуванням водних мас. Помітні відмінності між температурою води й повітря в деяких районах Атлантики викликають утворення сильних туманів.

  • Визначте за картою атласу ці райони.

Властивості водних мас. Середня температура поверхневих вод становить +16,5 °С, але Південна Атлантика холодніша від Північної. Середня солоність Атлантичного океану — 35,5 %о. Найвища солоність спостерігається в тропічних і субтропічних широтах обох півкуль. Вона знижується на півночі й на півдні океану (32-34 %о), що пояснюється таненням айсбергів і морського льоду.

Для океану характерні припливи й відпливи, які ритмічно повторюються. Найбільша висота припливної хвилі (18 м) у затоці Фанді біля берегів Канади.

Течії в Атлантиці, на відміну від Тихого океану, спрямовані не в широтному напрямку, а майже вздовж меридіанів. Причини цього — більша протяжність океану з півночі на південь і обриси берегової лінії. У Північній півкулі течія в Атлантичному океані утворює два кільця. Найвідоміша течія океану — Гольфстрім, що зароджується в Мексиканській затоці. Течії в Атлантиці активніше, ніж в інших океанах, переносять водні маси, а з ними тепло й холод — з одних широт в інші.

Особливість океану — багато айсбергів і морський лід. Одним із найживописніших районів Атлантики є Гренландія. Потужні «язики» льоду виходять із глибин острова до океану й нависають над його водами високими обривами прозорого льоду. Часом вони з гуркотом відламуються й великими брилами падають у воду. Течії виносять айсберги у відкритий океан до 40° пн. ш. Ці райони Атлантики небезпечні для судноплавства. За рухом айсбергів стежить патрульна повітряна служба. Знімки надходять із штучних супутників Землі.

Органічний світ. Видовий склад органічного світу Атлантики бідніший, ніж Тихого океану. Це пояснюється відносною молодістю Атлантичного океану й сильним похолоданням клімату під час останнього обледеніння. Однак запаси риби й інших морських тварин у цьому океані значні. Шельфів і підняттів дна тут більше, ніж у Тихому океані, що є сприятливим для нересту донних і придонних риб, у тому числі промислових: тріски, оселедця, скумбрії, морського окуня, мойви. У полярних водах мешкають кити й тюлені. Багатство океану — бурі й червоні водорості, ламінарії.

В Атлантичному океані, як і в Тихому, є майже всі природні пояси. Серед них виокремлюються природні комплекси морів і заток, які за своєю природою відрізняються від комплексів відкритої частини океану.

У північному субтропічному поясі знаходиться унікальне за своєю природою Саргасове море — море без берегів (мал. 153). Його межі утворюють течії. Води цього моря мають високу солоність (до 37 %о) і температуру. На яскраво-синій поверхні океану зелено-бурими плямами виступають саргасові водорості. Води моря бідні на планктон. Дуже рідко тут гостюють і птахи. Океанологи називають такі райони блакитною океанічною пустелею.

Уплив океану на природу материків. Значний вплив на клімат Європи має тепла Північноатлантична течія, що бере початок біля берегів Флориди під назвою Гольфстрім, далі відхиляється на схід і перетинає Атлантичний океан. Лабрадорська течія, що проходить уздовж західного берега Атлантики майже до Флориди, істотно охолоджує клімат Північної Америки, переміщуючи айсберги, що утворилися в Гренландії, до широти 40°.

Мал. 153. Саргасове море

У південних широтах Атлантичного океану рухається потужна холодна течія Західних Вітрів, яка проникає сюди з Тихого океану через широку протоку Дрейка.

Роль Атлантичного океану в житті людини. Води Атлантичного океану омивають береги високорозвинених європейських країн і країн Америки.

  • Назвіть їх.

Через Атлантику проходять найважливіші морські шляхи (мал. 154). З давніх часів Атлантичний океан — місце інтенсивного риболовного та звіробійного промислу. Китобійний промисел у Біскайській затоці здійснювався ще в ІХ-ХІI ст.

Природні умови Атлантики сприятливі для життя, тому з усіх океанів він найпродуктивніший. Основні райони вилову риби — північно-східний (біля берегів Європи) і північно-західний — біля берегів Північної Америки. Однак посилений промисел останнім часом призвів до зменшення біологічних багатств.

Мал. 154. Морські шляхи в Атлантичному океані

Атлантичний океан багатий на різноманітні мінеральні ресурси. Найбільші родовища нафти й газу розвідані в шельфовій зоні біля берегів Європи (Північне море), Америки (Мексиканська затока), Африки (Гвінейська затока). На узбережжі океану розміщено 70 % найбільших міст світу. Це промислові підприємства, порти, морські транспортні шляхи, що призводить до забруднення води, повітря, погіршення умов для відпочинку на берегах океану та його морів. Нафтова плівка біля берегів Північної Америки поширена на сотні кілометрів. Чимало бруду надходить із річковим стоком. Середземне море є найбільш забрудненим на Землі. Атлантичний океан уже не може самостійно очищатися від відходів. В океан заборонено скидати небезпечні відходи. Боротьба із забрудненням океану є міжнародною справою.

Практична робота 12 (продовження)

Позначення на контурній карті географічних об’єктів і течій Атлантичного океану

Позначте на контурній карті, користуючись атласом.

Підводні хребти: Північноатлантичний, Південноатлантичний;

течії: Гольфстрім, Північноатлантична, Канарська, Лабрадорська, Бразильська, Бенгельська.

Запитання та завдання

  • 1. Як упливають на природу Атлантичного океану його географічне положення й розміри?
  • 2. Назвіть природні комплекси в океані, у яких проявляється широтна зональність, і комплекси, що утворюються під упливом суходолу. Поясніть їх особливості.
  • 3. Складіть опис природи Середземного моря.
  • 4. Які частини Атлантичного океану особливо забруднені? Чому?

Працюємо з картою та атласом

Порівняйте географічне положення Атлантичного океану з положенням Тихого океану, використовуючи карти атласу. Визначте ознаки подібності та відмінності.

Сторінка дослідника

Поясніть, використовуючи різноманітні джерела інформації, чому в Атлантичному океані практично відсутні глибоководні жолоби. Скористайтеся знаннями про теорію літосферних плит.

Цікавий факт

Істотний вплив на характер циркуляції атмосфери над Атлантичним океаном мають Антарктичний та Ісландський циклони. Вони зумовлюють розвиток штормів у помірних широтах. Шторми великої сили спостерігають переважно в Південній півкулі. Через часті й сильні шторми в помірних широтах їх називають «ревучими сороковими».

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду