Войти
Закрыть

Загальні риси клімату. Кліматичні пояси і типи клімату

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 13. Загальні риси клімату. Кліматичні пояси і типи клімату

  • 1. Які речі ви взяли би з собою для мандрівки Африкою? Поясніть, чому саме їх.

Загальні риси клімату Африки. На розподіл опадів і температури повітря, а також на формування клімату Африки в цілому, крім географічної широти, впливають рельєф, океанічні течії, пояси атмосферного тиску і панівні вітри, характер підстилаючої поверхні. Спробуємо встановити, як кожен із цих чинників впливає на клімат материка.

Африка — найтепліший материк планети, але в різних її частинах клімат дуже різний. Впродовж року на території

Африки опади випадають нерівномірно. Поблизу екватора за рік випадає в середньому 1000-2000 мм опадів, а подекуди — понад 3000 мм. А на великих просторах найбільшої пустелі світу Сахари середньорічна кількість опадів менша за 50 мм (мал. 28). Є ділянки, де опадів немає кілька років поспіль.

Мал. 28. Пустеля Сахара

Знайдіть на кліматичній карті атласу ці ділянки та поясніть, чому саме тут так мало опадів.

На екваторі середня температура повітря впродовж усього року тримається в межах +25-27 °С. Уявіть собі цю спеку, якщо середня температура липня (найтеплішого місяця року) у Києві становить +19 °С. Це відбувається тому, що сонячні промені впродовж року падають на поверхню Африки майже під прямим кутом і гарно її нагрівають.

У районі екватора сформувався пояс низького атмосферного тиску. Сильно прогріте легке повітря лине вгору. Захоплює велику масу води, яка випаровується з поверхні землі і піднімає її вгору. Там повітря охолоджується і випадають опади. Тож над екватором в Африці сформувався теплий вологий клімат.

На кліматичній карті Африки знайдіть показники ізотерм січня та липня в районі екватора. Зробіть висновки.

Отже, різких коливань температури повітря на екваторі майже немає. Екватор поділяє Африку навпіл. Таким чином, коли в Південній Африці літо, то в Північній — зима. Наше українське літо збігається в часі з африканським літом лише у північній частині материка.

Назвіть зимові, весняні, літні та осінні місяці для південної частини Африки, дату весняного та осіннього рівнодення, зимового та літнього сонцестояння. Зробіть відповідні висновки.

Далі на південь і північ, у тропічних поясах, уже відчутне сезонне коливання температури. На крайньому півдні й півночі, у субтропіках, узимку середня температура (січня, липня) не опускається нижче за +10, +12 °С (крім районів високогір’я). Змінюється кут падіння сонячних променів і тому поверхня Землі отримує різну кількість тепла в різні пори року. Тепле повітря, що піднімалося в районі екватора вгору, вже вихолонуло і почало опускатися в районі тропіків униз, формуючи тут області підвищеного атмосферного тиску. Це повітря сухе і не випускає із себе вологу, а, навпаки, здатне ввібрати її у себе. В пустелях Африки місцеві мешканці можуть спостерігати навіть так звані сухі дощі. З хмари начебто випадає дощ, але сухе повітря вбирає цю вологу в себе, і до поверхні його краплі не долітають.

Суттєво впливає на клімат Африки і її рельєф. З підняттям угору температура повітря знижується. Тому в горах і на підвищеннях помітно холодніше. Найвищі верхів’я вкриті багаторічними снігами. У горах випадає більше вологи. Особливо багато опадів на південно-західних схилах вулкана Камерун. Це найвологіше місце на материку, одне з найвологіших місць світу (майже 10 000 мм опадів на рік).

На клімат прибережних територій впливають теплі і холодні течії. Особливо яскраво це видно на прикладах південно-західного й південно-східного узбереж Африки.

Знайдіть на карті теплі та холодні течії вздовж берегів Африки. Запишіть їх в зошит у два стовпчики.

Могутня холодна Бенгельська течія охолоджує нижні шари повітря. Воно не піднімається вгору, тому не утворюються хмари і в приокеанічних частинах материка не випадають опади.

Єдине джерело вологи — густі тумани, які призвели до загибелі тут великої кількості кораблів.

Зовсім інші наслідки дії теплої Мозамбіцької течії біля південно-східного узбережжя Африки. Тут тепла вода підвищує температуру повітря в зимові місяці. Повітря захоплює водяну пару і піднімається вгору. Утворюються хмари і випадають опади.

Над більшою частиною Африки дмуть постійні вітри — пасати. У північній частині материка вони дмуть над суходолом і не приносять дощів. На півдні Африки пасати дмуть з Індійського океану і приносять вологу на її східне узбережжя та острів Мадагаскар.

Кліматичні пояси і типи клімату. Екватор, перетинаючи Африку навпіл, створює майже дзеркальне відображення її кліматичних поясів. Усі вони, за винятком екваторіального, повторюються двічі (мал. 29).

Мал. 29. Схема кліматичних поясів Африки

За допомогою малюнка 29 назвіть кліматичні пояси, в яких розташована Африка.

Екваторіальний пояс протягається по обидва боки від екватора, в басейні річки Конго і на північному узбережжі Гвінейської затоки. На сході він майже сягає західного берега озера Вікторія. Погода тут дуже одноманітна: зранку ясно і спекотно, по обіді в небі збираються дощові хмари і проходять сильні зливи, надвечір знову ясно. І так день у день. Значних коливань температури чи опадів немає. Панує спекотне й вологе літо. Цей тип клімату називається екваторіальним. Упродовж року тут переважають місцеві екваторіальні повітряні маси.

Субекваторіальні (перехідні) пояси сягають 15-18° північної та південної широти. Температура тут упродовж року висока, але відчутні її сезонні коливання.

Головною ознакою субекваторіальних поясів є значно менша кількість опадів і нерівномірність їхнього розподілу за сезонами. Дощі випадають влітку, коли переважають вологі екваторіальні повітряні маси. Узимку (згадаємо, що в різних півкулях це різний час), коли панують сухі тропічні повітряні маси, у субекваторіальних поясах сухо.

Тропічні пояси знаходяться далі на північ і південь, аж до 35-38° північної та південної широт. Тут поширені пустелі: на півночі — Сахара та Лівійська, на півдні — Наміб і Калахарі.

Знайдіть в атласі ці пустелі. Яка з них є найбільшою?

Особливо спекотно влітку в Сахарі. Температура поверхні більше +82°С. За бажання на ній можна приготувати яєчню. У вересні 1922 р. поблизу міста Тріполі зафіксовано найвищу температуру повітря у світі — +58 °С. Впродовж усього року в тропічних поясах переважають сухі повітряні маси.

Уночі, при безхмарній погоді, земля в пустелі швидко випромінює тепло, і температура повітря різко знижується. Впродовж доби амплітуда температур повітря може перевищувати 40°, а поверхні землі — навіть 70°.

Субтропічні кліматичні пояси знаходяться на крайній півночі й крайньому півдні Африки. Влітку тут переважає жарке й сухе тропічне повітря. Взимку — помірне й прохолодне вологе. В горах Атлас t °C може взимку опускатися нижче позначки -5 °С.

Ви склали перелік речей, які потрібно взяти з собою для мандрівки Африкою. Чи не хочете ви його змінити? Чому і як саме?

На формування клімату Африки впливають географічна широта місцевості, рельєф, океанічні течії, пояси атмосферного тиску і панівні вітри, характер підстилаючої поверхні.

Екватор створює майже дзеркальне відображення кліматичних поясів у північній та південній частинах Африки.

Поблизу міста Тріполі на півночі Африки зафіксовано найвищу температуру повітря у світі — +58 °С.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Поясніть, чому саме Африка є найтеплішим материком планети. Чому саме тут утворилася найбільша пустеля світу — Сахара?
  • 2. Що впливає на розподіл опадів і температуру повітря в Африці?
  • 3. Поясніть вплив на клімат Африки холодних і теплих течій.
  • 4. Схарактеризуйте «механізм» утворення опадів у районі екватора.
  • 5. Які повітряні маси панують у субекваторіальних і субтропічних кліматичних поясах Африки?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду