Войти
Закрыть

Клімат

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 45. Клімат

  • Пригадайте, які особливості мають мусони.
  • Як змінюється кількість сонячної енергії, яку отримує поверхня, з просуванням від екватора на північ?

КЛІМАТОТВІРНІ ЧИННИКИ. Різноманітність кліматичних умов Євразії пов’язана з розмірами материка. На півночі й півдні, в його західній, центральній та східній частинах кліматичні умови помітно різняться між собою. Це зумовлено особливостями дії основних кліматотвірних чинників.

Кількість сонячної енергії, що її одержує земна поверхня, зменшується від екватора до полюсів. Через значну протяжність Євразії із півночі на південь, північні райони отримують утричі менше сонячної енергії, ніж південні. Це зумовлює значні відмінності в розподілі температури повітря. Наприклад, якщо середня температура січня на арктичних островах становить -30 °С, то на Аравійському півострові вона дорівнює +25 °С (мал. 202).

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найнижчі температури повітря (до -72 °С) були зареєстровані в населеному пункті Оймякон (Росія), що на північному сході Євразії. Його називають «полюсом холоду» Північної півкулі.

Мал. 200. Оймякон — «полюс холоду» Північної півкулі

Циркуляцію повітряних мас визначають пануючі повітряні маси і вітри. Оскільки величезна територія Євразії простяглася в усіх кліматичних поясах Північної півкулі, то її кліматичні умови формуються під впливом арктичних (холодні й сухі), помірних (морські й континентальні), тропічних (жаркі й сухі), екваторіальних (жаркі й вологі) повітряних мас.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найвологіше місце на Землі розташоване в селищі Черапунджі біля південно-східного підніжжя Гімалаїв. У середньому там щороку випадає близько 12 000 мм опадів, а максимальна кількість, яка була зареєстрована, становила понад 23 000 мм на рік.

Мал. 201. Мусонні дощі в Черапунджі

Над більшою частиною материка, яка лежить у помірному кліматичному поясі, дмуть західні вітри. Вони переносять морські вологі повітряні маси, що сформувалися над Атлантичним океаном, далі на континент. Із просуванням на схід, углиб Євразії, відбувається їх трансформація (перетворення, зміна властивостей): із вологих вони перетворюються на сухі, з теплих узимку — на холодні, з прохолодних улітку — на жаркі.

Мал. 202. Кліматична карта Євразії

На півдні й сході Євразії дмуть мусони — сезонні вітри, що виникають унаслідок різниці в температурі повітря над океаном і суходолом. Узимку мусон дме із суходолу в бік океану, він формує малохмарну, суху погоду. Літній мусон дме з океану на суходіл, тоді, навпаки, встановлюється хмарна й волога погода (мал. 203). Він приносить на материк грози, штормові вітри і велику кількість опадів. Тож найбільша їх кількість — понад 1000 мм на рік — випадає на південному сході материка. Євразія перебуває під дією циклонів і антициклонів.

Мал. 203. Кліматичні пояси Євразії

Підстильна поверхня, як ви вже знаєте, впливає на властивості повітряних мас та їх переміщення. Повітряні маси, що формуються над Атлантичним або Тихим океаном, насичуються вологою і приносять на материк опади. Атлантичні повітряні маси, які утворюються над теплою Північноатлантичною течією, теплі й обігрівають узимку прибережні райони Європи. Тихоокеанські повітряні маси, що формуються над холодною Курильською течією, навпаки, охолоджують прибережні райони Азії.

Вплив рельєфу на переміщення повітряних мас також значний. Гори Альпи, Кавказькі, Гімалаї, які простягаються в широтному напрямку, не дають змоги проникати на південь холодним повітряним масам. Окрім цього, на їх навітряних схилах випадає дуже багато опадів. Так, біля південно-східного підніжжя Гімалаїв, які перетинають шлях мусонам, що дмуть з океану, — найвологіше місце на земній кулі.

КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ І ТИПИ КЛІМАТУ. Євразія лежить у межах усіх кліматичних поясів Північної півкулі — від арктичного до екваторіального.

Арктичний кліматичний пояс охоплює острови Північного Льодовитого океану і північне узбережжя Азії. Цілорічно там панують холодні й сухі арктичні повітряні маси. Вони зумовлюють низькі температури повітря протягом усього року, тому зима сувора, а літо холодне. Кількість опадів невелика — 250 мм на рік. У субарктичному кліматичному поясі лежить вузька смуга на півночі материка. Узимку з північно-східними вітрами сюди надходять арктичні повітряні маси, а влітку західні вітри приносять помірні повітряні маси. Зима холодна, особливо в Азії, де спостерігаються найнижчі температури в усій Північній півкулі. Літо тепліше, ніж в арктичному поясі.

Помірний кліматичний пояс поширений на величезних просторах Євразії. Протягом року там формуються помірні повітряні маси. Через значну протяжність поясу і панування західних вітрів добре простежується зміна типів клімату із заходу на схід. Тому в межах цього поясу розрізняють чотири кліматичні області. На заході, завдяки морським повітряним масам з Атлантичного океану, зима м’яка, з середньою температурою повітря вищою за 0 °С, а влітку — від +10 °С до +18 °С. Опадів випадає понад 1000 мм на рік. Узимку часто буває мряка, довго тримаються тумани, а влітку погода хмарна, похмура. Це область морського помірного клімату.

Далі на схід, аж до Уральських гір, формується область помірно континентального клімату. Там вплив Атлантики поступово слабшає. Зима — холодна і морозна, літо — тепле. Погода нестійка, взимку бувають відлиги, а влітку часто йдуть дощі. За Уралом, у Центральній Азії, панують континентальні помірні повітряні маси. Узимку вихолоджена земна поверхня охолоджує повітря до -50 °С, а влітку, навпаки, — нагріває до високих температур. Атлантичні повітряні маси опадів сюди майже не доносять. Тому взимку снігу мало, і земля промерзає на значну глибину. Так формується континентальний помірний тип клімату. На сході поясу клімат помірний мусонний з сухою холодною зимою і вологим теплим літом.

Кліматичні діаграми

Субтропічний кліматичний пояс поширений від Південної Європи до Східної Азії. У ньому, як і в помірному поясі, спостерігається зміна кліматичних умов із заходу на схід. На півдні Європи клімат субтропічний середземноморського типу. Узимку там відчувається вплив вологих атлантичних повітряних мас. досить тепло (температура вища за 0 °С) і йдуть дощі. Улітку з приходом тропічних мас встановлюється суха спекотна погода. Вологість повітря зменшується з просуванням на схід, і в центральній частині поясу клімат вже субтропічний континентальний. Зима там достатньо холодна, а літо спекотне. Опадів мало. Вітер здіймає в повітря пил і пісок. Узимку на Тихоокеанське узбережжя із внутрішніх районів материка надходить холодне сухе континентальне повітря, і температура може знижуватися до 0 °С. Улітку насичені вологою повітряні маси з океану утворюють щільну хмарність, і рясні дощі ллють безперестанку. Річки переповнюються водою й виходять з берегів. Це ознаки субтропічного мусонного клімату.

Ми втрачаємо зиму

Зима 2007 року видалася найтеплішою за останні 500 років. В Європі у грудні так і не випав сніг. У цей час у Великій Британії почали квітнути троянди, а в Україні в Криму з’явилися весняні квіти — проліски й підсніжники. Зима не настала і в січні. В Карпатах бурі ведмеді «забули» про зимову сплячку і були активними. Причина таких аномалій — глобальне потепління клімату.

Тропічний кліматичний пояс в Євразії не простягається суцільною смугою. Він охоплює лише західну частину Південної Азії. Там виникло єдине місце на Землі, де поряд лежать два перехідних пояси: субтропічний і субекваторіальний. У тропічному поясі, де цілорічно панує сухе тропічне континентальне повітря, хмари майже не утворюються. Наслідками цього є високі температури повітря і мізерна кількість опадів (до 100 мм на рік). Улітку і восени над Тихим океаном зароджуються тайфуни (від китайського «тай фунг» — великий вітер) — тропічні циклони ураганної сили. Вони спричиняють зливи, повені та великі руйнування.

Мал. 204. Тайфун

Мал. 205. Руйнівні наслідки дії тайфуну

Субекваторіальний кліматичний пояс охоплює південні райони Азії. Узимку туди надходять тропічні повітряні маси, влітку — екваторіальні. Тому клімат постійно спекотний і перемінно-вологий.

Екваторіальний кліматичний пояс охоплює лише півострови й острови на півдні материка. Жаркі й вологі екваторіальні повітряні маси зумовлюють високі температури повітря та рясні дощі впродовж усього року.

Грозовий полюс

Полюсом грози на Землі вважають містечко Бушензорге, що на острові Ява. У середньому там буває 322 грозові дні, а сильні грози трапляються 800 разів на рік.

Євразія лежить у тих самих кліматичних поясах, що й Північна Америка. Проте на формування її клімату значно більше впливають мусони.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Клімат Євразії, який дуже різниться на півночі й півдні, у західній, центральній та східній частинах материка, формується під дією основних кліматотвірних чинників: кількості сонячної енергії, циркуляції повітряних мас і підстильної поверхні.

• Євразія лежить в усіх кліматичних поясах Північної півкулі, у межах яких сформувалися різні типи клімату.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Поясніть, як географічна широта впливає на формування клімату.
  • 2. Як змінюється клімат у помірному кліматичному поясі з віддаленістю від Атлантичного океану?
  • 3. Як на клімат Євразії впливає рельєф?
  • 4. Як на формування клімату впливають океанічні течії? Наведіть приклади.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 11

Тема: Визначення типів клімату в межах помірного кліматичного поясу Євразії за допомогою кліматичних діаграм

1. Проаналізуйте кліматичну карту Євразії (с. 197) та кліматичні діаграми міст (с. 199). Які кліматичні області характеризують діаграми?

2. Виявіть, у чому полягають відмінності кліматичних областей помірного поясу.

3. Поясніть причини зміни клімату в межах одного кліматичного поясу.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду