Войти
Закрыть

Води суходолу

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 46. Води суходолу

  • Пригадайте, як відбувається живлення річок.
  • Які бувають льодовики?

Євразія багата на води суходолу, але розташовані вони вкрай нерівномірно. Причиною цього є значні відмінності в кліматі та рельєфі окремих районів материка.

РІЧКИ. Жоден материк Землі не може зрівнятися з Євразією за кількістю великих річок. Свої води вони несуть до всіх чотирьох океанів планети.

Найбільші річки басейну Атлантичного океану — Дунай, Рейн, Дніпро. Вони мають мішане живлення: талими сніговими і льодовиковими, дощовими та підземними водами. Рейн бере початок в Альпах і впадає в Північне море. У верхів’ях має вузьку глибоку долину і швидку бурхливу течію. А з виходом на рівнину набуває спокійного рівнинного характеру. Рейн — важливий транспортний шлях Західної Європи. Через забруднення води його називали «стічною канавою Європи». Дунай — друга за довжиною річка Європи після Волги. Бере початок у горах, тече рівнинами Європи і впадає в Чорне море. У гирлі утворює велику дельту з численними рукавами й протоками. Дунай має велике значення як міжнародний водний шлях. На жаль, Дунай, як і інші річки Європи, дуже забруднений. Нині для збереження унікального ландшафту річки створено заповідну територію «Дельта Дунаю», яка належить до Світової природної спадщини ЮНЕСКО. Наш Дніпро — типова рівнинна річка, яка тече Східноєвропейською рівниною і впадає в Чорне море. Повінь настає навесні, коли тануть сніги, а влітку та взимку рівень води в Дніпрі низький.

Міжнародна річка

Дунай тече територією десяти країн Європи, чотири з них на його берегах побудували свої столиці — Відень, Будапешт, Братислава, Белград.

Мал. 206. Дунай (Угорщина)

Мал. 207. Рейн (Німеччина)

Річки басейну Північного Льодовитого океану вкриваються кригою на тривалий час. Основними джерелами їх живлення є атмосферні опади. Навесні, коли сніги тануть, рівень води піднімається на 10-15 м, і річки виходять з берегів. Причиною цього є різний час скресання криги. Талі води, що прибувають руслом з півдня, наражаються на крижані затори у гирлі, значно віддаленому на північ. Це й спричиняє надмірне підвищення рівня води. Найдовшою річкою цього басейну є Лена (4400 км), найбільшою за площею басейну — Об (2990 тис. км2), а найповноводнішою — Єнісей. На Єнісеї збудовано потужні гідроелектростанції.

Мал. 208. Лена (Росія)

Мал. 209. Єнісей (Росія)

Найбільшими річками басейну Тихого океану є Амур, Хуанхе, Янцзи і Меконг. Живляться вони здебільшого мусонними дощами, тому найбільш повноводні влітку, а межень настає взимку. Іноді літні повені перетворюються на справжні катастрофи. Так, різке підвищення рівня води в Хуанхе відбувається тричі на рік: навесні, коли тане сніг у горах, улітку під час мусонних дощів і восени, коли вирують тайфуни. Тому китайці протягом століть споруджували захисні дамби. Але часто річка прориває їх і затоплює великі площі, знищуючи родючі землі, руйнуючи міста і села. Янцзи — найповноводніша і найдовша річка Євразії (6300 км). У верхній і середній течії вона має гірський характер. У нижній течії морські припливи щодоби зумовлюють підняття рівня води в ній на 4,5 м. Меконг у нижній течії розпадається на багато рукавів і утворює велику заболочену дельту.

Подорож у слово

В Азії є кілька «кольорових» річок. Так, Амур у перекладі з монгольської означає Чорна річка, Янцзи в перекладі з китайської — Блакитна, Хуанхе — Жовта. Хуанхе розмиває лесові суглинки, які надають воді жовтуватого забарвлення. Звідси походить назва не тільки річки, а й Жовтого моря, в яке вона впадає.

Мал. 210. Хуанхе — Жовта річка (Китай)

Мал. 211. Янцзи — Блакитна річка (Китай)

Річки басейну Індійського океану живляться як за рахунок мусонних дощів, так і танення снігів і льодовиків у горах. Священна для населення Індії річка Ганг починається двома витоками в Гімалаях. Тече низовиною і має рівнинний характер течії. Впадаючи в Бенгальську затоку, утворює одну з найбільших у світі дельт. Річка Інд бере початок у Тибеті. У верхів’ї перетинає хребти Гімалаїв і тече в ущелинах, утворюючи пороги та водоспади. У середній і нижній течії Інд — рівнинна річка, яка має велике значення для зрошення і судноплавства. Рівнинні річки Євфрат і Тигр за 195 км від гирла зливаються, утворюючи річку Шатт-ель-Араб («річка арабів»). Тигр і Євфрат виносять величезну кількість зруйнованих порід, тому їх дельта висувається в затоку на 4 км за кожні 100 років. Як свідчать історики, у І ст. обидві річки впадали в Перську затоку окремо.

Мал. 213. Ганг — священна річка індусів (Індія)

У Євразії утворився великий басейн внутрішнього стоку. До нього належить найдовша річка Європи — Волга (3531 км). Як і Дніпро, вона бере початок на Валдайській височині, а впадає в Каспійське море. Узимку річку покриває стійка крига. Живиться переважно талими сніговими водами, тому має весняну повінь. Волга — судноплавна, на ній збудовано водосховища та електростанції.

Мал. 212. Волга — найдовша річка Європи (Росія)

ОЗЕРА. Озера на материку розташовані нерівномірно. Багато озер утворилося на півночі Європи, де численні улоговини земної кори були поглиблені давнім льодовиком. Такі тектонічно-льодовикові озера мають складні обриси і значні глибини, вони стічні та прісні. Наприклад, Ладозьке — найбільше озеро Європи. У міжгірних долинах Центральної Європи льодовики, що спускалися з гір, утворили досить великі і глибокі льодовикові озера. Таким є, наприклад, Женевське озеро.

Мал. 214. Ладозьке — найбільше озеро Європи (Росія)

Мал. 215. Байкал — найглибше озеро світу (Росія)

Більшість великих озер Азії зосереджені не у вологих, а в посушливих областях. Це зумовлено тим, що сучасні озера успадкували свої улоговини від давніх, значно більших водойм, які існували в геологічному минулому в умовах більш вологого клімату. Такими залишковими озерами (точніше, залишково-тектонічними) є Каспійське й Аральське. Зважаючи на великі розміри, їх називають морями. Озеро Балхашу своїй західній частині — прісне, а у східній — солоне. Пояснюється це тим, що західну частину опріснюють води численних річок, які туди впадають.

Мал. 216. Озеро Балхаш (Казахстан)

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найбільше солоне озеро на Землі — Каспійське море. Під час штормів на ньому здіймаються хвилі заввишки 17 м. Глибина озера-моря також вражає — понад 1000 м. А солоність вод невелика — 12 ‰, оскільки в нього впадають великі і повноводні річки.

Мал. 217. Каспійське море (Росія)

Байкал — найглибше озеро земної кулі (1620 м). Його улоговина має тектонічне походження. Озеро лежить у грабені — глибокій вузькій западині земної кори з крутими схилами. Байкал унікальний не тільки за глибиною. Він має найчистішу прісну воду на планеті, в якій розчинено дуже мало мінеральних речовин. В озеро впадають численні річки, а витікає лише одна — Ангара. Унікальний Байкал віднесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Озеро Мертве море також розташоване в тектонічній западині. Хоча його розміри невеликі, проте глибина значна. Улоговина лежить на 395 м нижче рівня Світового океану, це найнижче місце на суходолі.

Арал у небезпеці

Аральське море живлять дві великі річки — Амудар’я і Сирдар’я. Проте їх води майже повністю забирають для зрошення навколишніх земель. Наслідком цього стало катастрофічне обміління моря, і його площа за півстоліття зменшилася вдвічі.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найсолоніше озеро світу — Мертве море. Солоність його води така велика (400 ‰), що якби водойма висохла, на дні залишився б шар солі завтовшки 21 м. Велика солоність унеможливлює існування в озері живих істот, тому воно й називається «мертве».

ЛЬОДОВИКИ І БАГАТОРІЧНА МЕРЗЛОТА. За площею гірських льодовиків Євразія посідає перше місце у світі. Вони покривають високі вершини Альп, Кавказу, Тянь-Шаню, Гімалаїв. Довжина найбільших з них сягає десятків кілометрів. Натомість покривні льодовики є лише на арктичних островах.

Багаторічна мерзлота поширена на півночі Євразії, у Сибіру. Товща промерзлих порід сягає вглиб на кілька сотень метрів. Причиною цього явища є холодні, тривалі й малосніжні зими, коротке й прохолодне літо. Улітку верхній шар відтає лише на глибину 40-150 см. Унаслідок цього утворюються численні невеликі озера у неглибоких зниженнях. Багаторічна мерзлота, що є водотривкою, надлишкове зволоження та низовинний рельєф призводять до поширення у Північній Азії боліт. Так, у тундрі і лісотундрі вони займають 2/3 площі. Багаторічна мерзлота ускладнює будівництво, розвиток землеробства.

Багаторічна мерзлота

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• У Євразії багато великих повноводних річок, які несуть свої води в усі океани планети.

• У Євразії розташовані найбільші за площею, глибиною і солоністю озера світу, що мають різні за походженням озерні улоговини.

• На материку поширені гірські льодовики та багаторічна мерзлота.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Яке живлення мають річки басейну Атлантичного океану?
  • 2. Який режим властивий річкам, що впадають у Тихий океан?
  • 3. У чому полягають особливості річок басейну Північного Льодовитого океану?
  • 4. Яке походження мають озера-моря?
  • 5. Чому Байкал характеризується великими глибинами?
  • 6. Назвіть причини утворення багаторічної мерзлоти в Євразії.

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

Наприкінці минулого століття Рейн — одна з найбільших річок Європи — був дуже забруднений. Учені навіть пророкували його загибель. Проте нині там водиться навіть лосось — дуже чутлива до забруднення риба. Дізнайтеся, як вдалося врятувати річку.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 10 (Закінчення. Початок див. на с. 189)

Тема: Позначення на контурній карті географічних об’єктів Євразії

3. На контурній карті підпишіть назви річок та озер Євразії, назви яких зазначено в параграфі.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду