Войти
Закрыть

Географічне положення Антарктиди. Відкриття і вивчення материка полярними експедиціями

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 26. Географічне положення Антарктиди. Відкриття і вивчення материка полярними експедиціями

  • Знайдіть на карті півкуль і глобусі найпівденніший материк.
  • Порівняйте його за розмірами з Австралією.

Антарктида — найхолодніший материк. «Королева холоду», «безлюдний континент», «край Землі» — так називають Антарктиду, яка значно відрізняється від інших материків, оскільки розташована на крайньому півдні планети. Це — велетенська льодяна пустеля, проте розміри Антарктиди, порівняно з іншими материками, невеликі. За розмірами Антарктида перевершує тільки Австралію, посідаючи п’яте місце серед усіх материків.

Географічне положення Антарктиди дуже відрізняється від положення інших материків. Вона лежить у Східній і Західній півкулях, у південній полярній області. У центрі Антарктиди знаходиться Південний полюс — точка перетину осі обертання Землі з її поверхнею. На Південному полюсі немає сторін світу, тому всі береги Антарктиди північні. Там немає поділу на дні й ночі. Близько пів року сонце не опускається за горизонт і близько пів року не сходить.

Береги материка омиваються трьома океанами: Тихим, Атлантичним та Індійським (рис. 85). Вони відокремлюють Антарктиду від Африки, Австралії та Південної Америки. У материк заглиблюються великі моря Ведделла і Росса, покриті кригою.

Береги Антарктиди — це високі, майже неприступні крижані обриви. На материку є лише один великий півострів — Антарктичний. Він витягнувся у напрямку Південної Америки, від якої його відокремлює широка протока Дрейка. Біля берегів Антарктиди багато дрібних островів. Материк разом із прилеглими до нього островами й ділянками океанів називають Антарктикою.

Рис. 85. Фізична карта Антарктиди

В антарктичних водах плаває багато айсбергів (рис. 86). Товстий шар криги повільно сповзає в океан і, обламуючись, утворює гігантські крижані гори, що є небезпечними для мореплавців. Антарктичні айсберги підносяться над водою на висоту 100 м і сягають сотень кілометрів завдовжки.

Припущення про існування невідомої землі на крайньому півдні висловлювали дуже давно. Знаний англійський мореплавець Джеймс Кук під час навколосвітньої подорожі в 1772—1775 роках тричі перетинав Південне полярне коло, але, натрапивши на велику нездоланну кригу, повертав назад.

Рис. 86. Айсберг біля берегів Антарктиди

Датою відкриття Антарктиди вважають 28 січня 1820 року, коли експедиція Фадея Беллінсгаузена й Михайла Лазарева вперше побачила крижану поверхню материка. Експедиція довела існування південного полярного материка, зробила описання берегів та особливостей клімату Антарктиди.

Всебічне вивчення континенту почалося з другої половини XX століття. 1911 року норвезька експедиція Руала Амундсена на собачих упряжках за два місяці вперше досягла Південного полюса.

Нині шостий материк — це материк науки, миру й міжнародного співробітництва. Тут немає постійного населення, він не належить жодній державі. Люди приїздять сюди тільки для того, щоб узяти участь у вивченні материка. На крижаному континенті 45 держав мають свої наукові станції, які проводять дослідження в Антарктиді. З 1996 року почала діяти українська антарктична наукова станція «Академік Вернадський». Для дослідження використовують сучасні спеціально обладнані судна, авіацію, метеорологічні супутники.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Антарктида — найхолодніший материк, розташований на крайньому півдні планети. У центрі Антарктиди знаходиться Південний полюс. Антарктида омивається трьома океанами: Тихим, Атлантичним та Індійським.
  • Антарктика — полярна область, що охоплює Антарктиду, прилеглі до неї острови та ділянки океанів.

Запитання

  • 1. Де розташована Антарктида?
  • 2. Якими океанами омивається материк?
  • 3. Чому навколо Антарктиди плаває багато айсбергів?
  • 4. Чому Антарктиду було відкрито пізніше, ніж інші материки?
  • 5. Хто були першовідкривачами Антарктиди?
  • 6. Чи є в Антарктиді постійне населення? Чому?
  • 7. Як називається українська наукова станція в Антарктиді?

Завдання

  • 1. Поміркуйте, чому Антарктиду на глобусі й фізичній карті півкуль зафарбовано в білий колір.
  • 2. На карті півкуль знайдіть Антарктиду. Визначте, які материки розташовані поблизу Антарктиди, а які — віддалені від неї.
  • 3. На контурній карті позначте Південний полюс, надпишіть назву материка та океани, що його омивають.

Цікаво дізнатися

1959 року було підписано міжнародний договір, згідно з яким Антарктида залишається нейтральною територією, призначеною для наукових досліджень. За урядовими угодами, на материку заборонено будь-яку господарську та військову діяльність, а роботу вчених узгоджує міжнародна Наукова рада з дослідження і використання материка тільки в мирних цілях.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду