Войти
Закрыть

Річки й озера Європи

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 43. Річки й озера Європи

  • Знайдіть на фізичній карті найбільші річки, що течуть територією Європи. Прочитайте їхні назви.
  • Чим гірські річки відрізняються від рівнинних?

Територією Європи тече багато річок — рівнинних і гірських. Усі вони беруть початок у горах і на височинах. Європейські річки несуть свої води до морів Атлантичного й Північного Льодовитого океанів.

Найдовша й найповноводніша річка Європи — Волга. Вона бере початок на Валдайській височині в центрі Східноєвропейської рівнини. Тече Волга на південь і впадає у Каспійське море. У річку впадають сотні приток. Волга судноплавна, на ній побудовано багато водосховищ і електростанцій.

Дунай (рис. 139) — друга за довжиною річка Європи. Вона бере початок у льодовиках Альп, тече на схід і впадає в Чорне море. Дунай — широка річка зі звивистим річищем і багатьма притоками. Дунай перетинає території десяти європейських країн і має для них велике транспортне значення як міжнародний водний шлях, як джерело електроенергії і зрошення. Дунай сполучає країни Західної Європи між собою і Чорним морем.

Рис. 139. Дунай

Рис. 140. Водосховище на Дніпрі

Дніпро — третя за розмірами річка Європи й найбільша в Україні. Це рівнинна річка. Дніпро бере початок на Валдайській височині, тече Східноєвропейською рівниною і впадає в Чорне море. Живиться річка талими сніговими водами. Навесні вона розливається, а влітку рівень води помітно спадає. На Дніпрі споруджено електростанції з великими водосховищами (рис. 140), які мають велике господарське значення для нашої країни.

На Середньоросійській височині бере початок річка Дон. Вона тече повільно й спокійно на південь і впадає в Азовське море.

Річка Рейн бере початок в Альпах і впадає у Північне море. У верхній течії річка швидка й бурхлива, а в нижній течії — рівнинна, спокійна й широка. Рейн повноводний упродовж цілого року, за найменшого підйому води заливає великі простори. Для захисту земель від розливів і повеней на річці споруджено дамби.

Рейн — важливий водний шлях Західної Європи, який сполучає європейські річкові порти з Північним морем.

Беруть початок у горах й інші річки Європи — Ельба, Вісла, Дністер. У верхній течії річки мають гірський характер, далі течуть рівнинами в широких долинах. Часті рясні дощі зумовлюють повноводність більшості цих річок упродовж року. Впадають вони в моря Атлантичного океану.

  • Знайдіть на карті, у які саме моря впадають річки Ельба, Вісла, Дністер.

У моря Північного Льодовитого океану несуть свої води річки Північна Двіна і Печора.

У Європі багато озер, але розташовані вони нерівномірно. На Скандинавському півострові лежить безліч невеликих озер, сполучених між собою.

В оточенні гір розташовані мальовничі озера — Женевське озеро (рис. 141) і Балатон. На берегах озер облаштовано курорти й місця відпочинку.

На північному заході розташоване найбільше озеро Європи — Ладозьке. На схід від нього лежить Онезьке озеро.

Великою екологічною проблемою для всіх річок і озер Європи є забруднення їх стічними водами. У країнах Європи ухвалено закони про охорону водойм.

Рис. 141. Женевське озеро в Альпах

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • У Європі протікає безліч річок. Впадають річки в моря Атлантичного й Північного Льодовитого океанів. Найбільші річки Європи — Волга, Дунай, Дніпро, Рейн, Дон. Більшість озер розташовані на північному заході. Найбільше озеро Європи — Ладозьке.

Запитання

  • 1. Які великі річки протікають територією Європи?
  • 2. Яка найдовша річка Європи?
  • 3. Чому річка Дунай є важливим міжнародним водним шляхом?
  • 4. Яке господарське значення для нашої країни має річка Дніпро?
  • 5. Який характер течії річок Європи, що беруть початок у горах?
  • 6. Як країни Європи розв’язують проблему забруднення річок і озер?

Завдання

  • 1. Знайдіть і покажіть на фізичній карті найбільші річки й озера Європи.
  • 2. Розкажіть, що ви дізналися про озера Європи.
  • 3. Прочитайте нарис «Дніпро» на с. 226.

Цікаво дізнатися

Дунай тече територією десяти держав: Німеччини, Австрії, Словаччини, Угорщини, Хорватії, Сербії, Болгарії, Румунії, Молдови та України. Перетинає річка такі столиці держав Центральної та Східної Європи, як Відень, Братислава, Будапешт і Белград.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду