Войти
Закрыть

Корисні копалини України, їх класифікація та закономірності поширення. Паливні корисні копалини

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 20. Корисні копалини України, їх класифікація та закономірності поширення. Паливні корисні копалини

  • 1. Пригадайте, що таке гірські породи та мінерали.
  • 2. На які групи за походженням їх поділяють?

Корисні копалини України та їх класифікація. Україна належить до найбагатших на корисні копалини країн світу. Вона має запаси світового значення деяких видів корисних копалин і вирізняється їх різноманітністю та зосередженням багатьох видів взаємодоповнювальних копалин у безпосередньому сусідстві. Це створює сприятливі передумови для раціонального господарського використання викопних ресурсів.

Корисні копалини тісно пов'язані з геологічною будовою території. Її розмаїття зумовлює наявність різних корисних копалин (мал. 54).

Мал. 54. Корисні копалини України

Корисні копалини класифікують за різними ознаками. Ми об'єднаємо їх у групи за способом використання в господарстві: 1) паливно-енергетичні (нафта, природний газ, вугілля, горючі сланці, торф, уран); 2) рудні (залізна і марганцеві руди, хроміти, боксити, мідні, свинцево-цинкові, нікелеві, вольфрамові та руди інших металів, руди благородних металів); 3) гірничо-хімічна сировина (фосфати, апатити, калійна і кухонна солі, сірка, барит, бром тощо); 4) будівельні матеріали і нерудні корисні копалини (пісок, глина, будівельне каміння, напівдорогоцінне і дорогоцінне каміння тощо); 5) гідромінеральні (підземні прісні і мінеральні води) (мал. 55).

Мал. 55. Корисні копалини: а) кам'яне вугілля; б) залізна руда; в) агат; г) топаз

Які з цих корисних копалин є у вашій місцевості?

Паливні корисні копалини. Україна є багатою на паливні корисні копалини (вугілля, нафту, природний газ, горючі сланці, торф і уран). Кам'яне вугілля високої якості залягає на Донбасі та на межі між Львівською і Волинською областями. Є можливість будувати нові шахти, особливо в Дніпропетровській області, із загальним обсягом видобутку вугілля до 130 млн т. Буре вугілля залягає на Правобережжі. Найвідоміше родовище знаходиться в Олександрії на Кіровоградщині. У кількох областях виявлено родовища горючих сланців, запаси яких перевищують 3 млрд т.

Запаси нафти та природного газу зосереджені в Передкарпатті, на Лівобережжі та півдні країни. У 60-ті роки ХХ ст. родовище газу Шебелинка в Харківській області було найбільшим у світі. Геологічна будова мілководдя Чорного й Азовського морів аналогічна геологічній будові дна Перської затоки й Каспійського моря. Це вказує на те, що в Україні на її Чорноморському шельфі зосереджені запаси нафти й газу світового значення. Природний газ уже зараз видобувають з дна Чорного моря. Останній час впроваджено в експлуатацію методи видобутку так званих сланцевих нафти і газу. В нашій країні знайдено великі запаси сланцевих вуглеводнів. Це відкриває великі перспективи перетворення України в їх виробника.

Україна володіє також великими запасами торфу, найбільша потужність залягання яких досягає 6 м.

Знайдіть на карті райони поширення торфу та поясніть, чому український торф має таку велику потужність залягання.

Великі перспективи відкриваються перед нашою державою і у розробці горючих сланців. Уже попередні дані вказують на те, що як на Правобережжі, так і в лівобережній частині України зосереджено декілька мільярдів тонн цієї важливої паливної і хімічної сировини.

Україна також належить до найбагатших держав у світі за запасами урану. Більше третини території країни займає Український щит. Майже скрізь тут залягають радіоактивні гірські породи. Особливо значними запаси урану є в Київській, Черкаській, Кіровоградській і Дніпропетровській областях.

Донецький кам'яновугільний басейн у межах України займає територію понад 150 тис. км2 у Донецькій, Луганській, Дніпропетровській і Харківській областях. Це понад 300 пластів вугілля потужністю не більше 1,2-1,5 м до глибини 1800 м. Тут видобувають коксівне, газове, жирне вугілля, антрацит тощо.

Львівсько-Волинський басейн площею 10 тис. км2 розташований у межах Галицько-Волинської западини. Шари вугілля пересічної товщини 0,5-1,5 м (до 2,8 м) розташовані на глибині 250-750 м. Видобувають сірчане, середньозольне, довгополум'яне і жирне вугілля.

Буре вугілля Дніпровського, або Правобережного, басейну площею близько 150 тис. км2 залягає в зниженнях Українського щита на глибині 20-50 м (іноді більше 100), його видобувають переважно відкритим способом. Родовища бурого вугілля місцевого значення відомі також у Придністров'ї, Передкарпатті й Закарпатті, Харківській і Полтавській областях.

В Україні існуть три нафто-газоносні райони: Західний, Східний, Південний.

Західний район — це Передкарпатський прогин (Івано-Франківська і Львівська області), Українські складчасті Карпати, Закарпатська западина. Нафта і газ залягають в Передкарпатті на глибинах від 100-150 до 2500 м і більше (Долинське, Бориславське, Небелівське, Битківське, Ріпнянське, Старунське, Стрільбищенське промислові родовища). Відкрито Страшевицьке нафтове та Тинівське газове родовища. Газові родовища (понад 30) зосереджені переважно в зовнішній зоні Передкарпатського прогину (Угорське, Рудківське, Дашавське, Опарське, Більче-Волицьке, Калуське, Коханівське тощо).

Східний район розташований у межах Дніпровсько-Донецької западини та території Полтавської, Харківської, Сумської, Чернігівської, Донецької та Луганської областей. Тут розташовано 50 нафтових, газових та нафто-газових родовищ, в яких зосереджено близько 80%запасів України. Головні нафтові родовища: Радченківське, Сагайдацьке, Зачепилівське, Новогригорівське, Кибинцівське, Глинсько-Розбишівське в Полтавській області, Качанівське, Рибальське в Сумській та Прилуцьке, Гнідицівське і Леляківське в Чернігівській області. Байрацьке газове родовище (Полтавщина) є найбагатшим із відкритих за останні 15 років.

Південний район розташований у Причорноморській западині, акваторії Азовського і частково Чорного морів. Понад 60 нафтогазових родовищ району, серед яких: Джанкойське, Глібовське, Стрілківське, Жовтневе (в Степовому Криму) мають глибини до 2500 м. Родовища нафти відомі на Керченському і Тарханкутському півостровах.

За допомогою карт шкільного географічного атласу заповніть таблицю в зошиті:

Україна належить до найбагатших країн світу на корисні копалини, які тісно пов'язані з геологічною будовою території.

За способом використання в господарстві виділяються: 1) паливно-енергетичні корисні копалини; 2) рудні; 3) гірничо-хімічна сировина; 4) природні мінеральні будівельні матеріали і нерудні корисні копалини; 5) гідромінеральні ресурси (мал. 56).

Надра України є багатими на паливні корисні копалини.

Мал. 56. Державний кадастр родовищ і проявів корисних копалин (за видами) (за даними http://geoinf.kiev.ua)

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Наведіть приклади корисних копалин щодо їх використання.
  • 2. Покажіть на карті басейни й родовища кам'яного та бурого вугілля.
  • 3. Спробуйте навести приклади зв'язків рельєфу з тектонічними структурами, корисними копалинами, геологічною будовою території в межах Українського щита.
  • 4. Поясніть, як видобування корисних копалин змінює рельєф.
  • 5. Відвідайте офіційний сайт Державного науково-виробничого підприємства «Державний інформаційний геологічний фонд України» (електронний режим доступу: http://geoinf.kiev.ua). Розкажіть, чим займається підприємство. Скористайтеся інтерактивною картою родовищ корисних копалин для пошуку тих, що є у Вашій області. Про результати пошуків розкажіть на уроці географії.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду