Войти
Закрыть

Державна територія і державні кордони України

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 23. Державна територія і державні кордони України

ПРИГАДАЙТЕ

  • Яке значення мають державні кордони для держави?
  • З якими країнами межує Україна?

• Державні кордони та сусіди України. Ви вже знаєте, що територія держави є невіддільною ознакою державності, просторовою межею державної влади. Існує безліч різних кордонів. Окрім природних, в Україні є кордони, що склалися історично. Це - державні кордони. Вони забезпечують територіальну цілісність, суверенітет і безпеку держави. Державний кордон України - це лінія, що визначає межі її державної території. Ця лінія і вертикальна поверхня, що проходить через неї в атмосферу (до 100 км) та літосферу, є межами державної території країни.

Державна територія України - це частина земної поверхні, на яку поширюється дія її законів. Держава здійснює повну й виключну владу в межах своєї території, яка включає поверхню суходолу й надра в її межах, внутрішні води суходолу та внутрішні морські води (територіальний шельф) (див. QR-код).

Суверенітет України поширюється на всю її територію, межі якої окреслені державними кордонами. Державний кордон України визначається законами України, а також її міжнародними угодами.

Загальна протяжність кордонів України становить приблизно 7 тис. км, що становить майже 1/6 екватора Землі. На сухопутну ділянку припадає понад 5,5 тис. км, морська ділянка перевищує 1300 км, зокрема більш як 1 тис. км по Чорному морю, понад 200 км - по Азовському морю та майже 50 км - по Керченській протоці.

Кордони України майже по всій довжині, за винятком району Карпат, пролягають рівниною. Україна межує із сімома державами. На північному заході нашою сусідкою є Польща, на заході - Словаччина й Угорщина. Межа тут прямує від кордону з Білоруссю по долині р. Західний Буг, на Волинській височині й Розточчі, до м. Яворова Львівської області. Далі кордон пролягає Передкарпаттям, у верхів’ї р. Сан та західніше р. Уж перетинає Карпати й спускається на Закарпатську низовину, прямуючи долиною р. Тиса. У верхів’ї р. Черемош кордон знов перетинає Карпати та проходить Буковиною.

На південному заході Україна межує з Румунією і Молдовою. Межа України з Молдовою проходить по долині р. Дністер і неподалік від його лівого берега по схилу Подільської височини до впадіння Пруту в Дунай. Державний кордон з Румунією проходить по Карпатах і Дунаю та його Кілійському гирлу (аж до впадіння в Чорне море).

На півночі Україна межує з Білоруссю, спільний кордон з якою перетинає Поліську низовину. На сході, де Україна межує з територією Росії, кордон починається на узбережжі Таганрозької затоки Азовського моря, на схід від коси Кривої. Звідси кордон пролягає на північний схід до Донецького кряжа й р. Сіверський Донець, а далі проходить по південно-західних відгалуженнях Середньоруської височини.

На півдні наша країна має вихід до Чорного й Азовського морів, що зв’язує її з країнами середземноморського басейну. Також через море Україна має вихід до Болгарії, Туреччини та Грузії. Площа виключної (морської) економічної зони України становить понад 82 тис. км2.

Найпротяжніші кордони наша країна має з Росією, найменш протяжні - зі Словаччиною. Протяжність кордонів з Росією становить близько 2300 км, зокрема 321 км морем. З Молдовою - 1222 км, з Білоруссю - понад 1000 км, з Польщею - 542 км, з Румунією - 614 км, зокрема 33 км - морем, з Угорщиною - 137 км, зі Словаччиною - 98 км.

Будь-які види сполучення через державний кордон України здійснюються лише в пунктах пропуску.

Залежно від видів пропуску (засобів пересування, що використовуються) розрізняють різні види пунктів пропуску - автомобільні, залізничні, морські, пішохідні, повітряні, поромні, річкові.

• Розміри території. За своєю площею, що становить 603,7 тис. км2, Україна перевершує будь-яку європейську державу. Розміри нашої країни визначають значну її протяжність як з півночі на південь, так й із заходу на схід.

З півночі на південь Україна простягається від 52°20'04" пн. ш. до 44°23'11' пд. ш. Крайній пункт на півночі - с. Грем’яч Новгород-Сіверського району Чернігівської області (33°17'19" сх. д.), на півдні - мис Сарич у Криму (33°46'38" сх. д.).

Територія України має також досить велику протяжність із заходу на схід - від 22°09'50" сх. д. до 40°11'53" сх. д. Крайній пункт на заході - с. Соломоново, що поблизу Чопу Закарпатської області (48°25'18" пн. ш.), на сході - околиця с. Рання Зоря Міловського району Луганської області (49°15'48" пн. ш.).

• Географічний центр України та Європи. Для визначення географічного центру України використовують різні методики. За однією з них, центром України називають місце перетину серединного меридіана із серединною паралеллю. Це є геометричний центр, який певною мірою допомагає визначити найбільш вдалу (з найменшими спотвореннями зображень поверхні) картографічну проекцію, що застосовується при складанні карт України. За іншою методикою, яка передбачає обчислення центру рівноваги фігури форми України, географічним центром нашої країни визначено село Мар’янівка Шполянського району Черкаської області. Координати - 49°01' пн. ш. і 31°28' сх. д. Там же встановлено й відповідний символічний знак.

За однією з гіпотез, назва «Україна» пов’язана з окраїнним положенням земель. У зв’язку із цим цікаво відзначити, що саме на території нашої держави - у Закарпатській області, поблизу села Ділове Рахівського району, між містами Тячів і Рахів, міститься центр Європи. Про це свідчить пам’ятний знак, на якому так і написано - географічний центр Європи (див. QR-код).

ПІДСУМУЄМО!

  • Територія України є невіддільною ознакою державності, просторовою межею державної влади.
  • Держава здійснює повну й виключну владу в межах своєї території, яка включає поверхню суходолу й надра в її межах, внутрішні води суходолу та внутрішні морські води (територіальний шельф).
  • Загальна довжина кордонів України близько 7 тис. км, з яких понад 1300 км - морські кордони.
  • Україна межує із сімома європейськими державами: Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою, Росією та Білорусією.

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Державна територія України, державні кордони України.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ!

  • 1. Чи запам’ятали? Яка площа України? Назвіть крайні точки країни.
  • 2. Чи зрозуміли? Чим відрізняються північні й південні кордони України?
  • 3. Чи можете застосувати? Користуючись фізичною картою України, схарактеризуйте західні й східні кордони України, визначивши основні природні прикордонні об’єкти.
  • 4. Чи можете проаналізувати? Використавши офіційний сайт Державної прикордонної служби https://dpsu.gov.ua/, зазначте, на яких кордонах України діє найбільше пунктів пропуску. Підберіть актуальну інформацію про їхню роботу.
  • 5. Чи можете оцінити? Користуючись додатковими джерелами інформації, оцініть роль прикордонної служби в забезпеченні безпеки країни.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 4

Позначення на контурній карті кордонів сусідніх держав, крайніх точок, географічних центрів України та Європи і зазначення їхніх назв; визначення координат точок, протяжності території України в градусах і кілометрах.

Хід виконання практичної роботи дивіться за QR-кодом.

ПЕРЕВІРИМО СЕБЕ

тематичний контроль очікуваних результатів навчально-пізнавальної діяльності

Україна на політичній карті Європи і світу

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація