Войти
Закрыть

Сезонні й несприятливі погодні умови та погодно-кліматичні явища

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 41. Сезонні й несприятливі погодні умови та погодно-кліматичні явища

ПРИГАДАЙТЕ

  • Чому змінюється погода за сезонами?
  • Які небезпечні метеорологічні явища спостерігаються у вашій місцевості?

• Сезонні погодні умови та явища. В Україні існує чотири астрономічні пори року. Оскільки клімат характеризують за багаторічним режимом погоди, пори року часто називають кліматичними сезонами. Для них характерні свої типи погоди, що залежать, зокрема, від інтенсивності сонячного випромінювання, атмосферної циркуляції, стану земної поверхні.

Зима. Узимку головну роль у формуванні погоди відіграє атмосферна циркуляція. Вплив сонячної радіації зменшується, що пояснюється малою висотою Сонця над горизонтом, невеликою тривалістю дня, значною хмарністю. Тривалість зими в Україні змінюється в широких межах. На північному сході вона майже вдвічі довша (від 120-130), ніж на південному заході (55-75 днів). Зимовій погоді загалом притаманні велика кількість похмурих днів, часті опади, тумани, ожеледь. Кількість опадів порівняно з іншими порами року незначна, але вони досить тривалі, переважно у вигляді дощу та снігу.

Важливою ознакою холодного сезону є сніговий покрив, тривалість якого в різних частинах країни різна (див. QR-код).

Весна. З приходом весни зростає роль сонячної радіації. Рух повітря в горизонтальному напрямку послаблюється, адже зменшуються температурні коливання між морем і суходолом. Навесні атмосферні процеси поступово переходять від зимових до літніх. Тому погодні умови першої половини весни надзвичайно різноманітні, різко змінюється температура, то сухо, то дуже дощить. У другій половині весни температура підвищується, рідше бувають тумани й сильні вітри.

Літо. На більшій частині території України літо тепле, а на півдні - жарке. Температура повітря визначається в основному сонячною радіацією. На півдні літня пора розпочинається в першій декаді травня, це раніше, ніж на решті території. Найпізніше - у третій декаді травня - літо приходить на Українське Полісся.

Улітку переважає антициклональна погода з невеликою хмарністю, слабким вітром. Температура повітря в літні місяці висока, стійка, однак з великими добовими коливаннями. Переважає прогріте континентальне повітря. Опади літньої пори року мають здебільшого зливовий характер із грозами (мал. 64). Нерідко грози супроводжуються градом.

Осінь. Для першої половини осені, що настає на більшій частині території України наприкінці першої декади вересня, характерна ясна погода, невелика кількість опадів, значна сухість повітря та ґрунту. У другій половині осені підвищується відносна вологість повітря, збільшується кількість похмурих днів і туманів, а також кількість опадів. Загалом восени температура повітря знижується швидко - на 5-7 °С за місяць. Наприкінці цієї пори утворюється нестійкий сніговий покрив.

Мал. 64. Середня тривалість днів з грозами в різних населених пунктах України (години)

ВАША ДУМКА

Учені-кліматологи прогнозують, що замість стабільно теплого літа, прохолодних весни, осені та морозної зими нас щорічно буде чекати температурна «крива» - різкі перепади від морозу до спеки й навпаки, а дощі будуть раптово змінюватися періодами посухи. Не обійдуть Україну стороною і градобої зі зливами, смерчі, бурі, мініторнадо, особливо часто вони будуть спостерігатись у гірській місцевості, уздовж Дніпра та на узбережжі моря. Чи погоджуєтеся ви з думкою вчених? Які причини порушення пір року в Україні?

• Небезпечні погодні явища. Це атмосферні явища, що за своїми кількісними значеннями, інтенсивністю та районами поширення значно шкодять господарству та населенню. Вони формуються під впливом атмосферної циркуляції, на яку суттєво впливає і рельєф території.

До небезпечних метеорологічних явищ із частою повторюваністю в Україні належать: хуртовина, снігопад, льодяний дощ, ожеледь, густий туман, вітер, дощ, шквал, злива, гроза, град, пилова буря, посуха, суховій тощо. В окремі роки в Україні реєструють до 13 таких явищ.

Значних збитків господарству в теплий період року завдають посухи, суховії та пилові бурі. Посуха настає за умов, коли за підвищеної температури повітря теплої пори року тривалий час немає опадів. Посухи, що охоплюють понад 50 % території України, трапляються один раз на 10-12 років. Однак ті, що охоплюють до 10 % площі, бувають кожні два роки. Найчастіше посухи охоплюють південні області України та північну частину Криму.

Суховій - це сухий і спекотний вітер, що викликає порушення водного балансу рослин. Понад 80 % суховіїв стається, коли панує антициклональна погода. Ці вітри виникають у всі літні місяці, але найбільше в серпні. На території України є два осередки з підвищеною кількістю суховіїв (від 15 до 23 днів). Перший осередок охоплює Миколаївську, Дніпропетровську, Херсонську області та Північний Крим, а другий - окремі райони Луганської і Донецької областей.

Пилові, або чорні, бурі настають за посушливої погоди, коли швидкість вітру зростає до таких значень, що він видуває із земної поверхні дрібні частки пилу й піску. Пилові бурі формуються переважно з березня до вересня, а в південних і південно-східних районах навіть і взимку. Зимові пилові бурі настають зазвичай тоді, коли сніговий покрив незначний або його взагалі немає. Основні райони поширення пилових бур - Запорізька, Херсонська, Одеська, Луганська, Донецька області. Тривають ці небезпечні явища від чверті години до 10 і більше днів (мал. 65).

Стихійними явищами переважно теплого періоду року є зливи, грози і град, які супроводжуються сильними поривчастими вітрами - шквалами. Вони формуються під час проходження холодних атмосферних фронтів або коли приземні шари повітря значно прогріваються і починають стрімко підніматися. Ці стихійні явища характерні для всієї території України, але найчастіше вони трапляються в південних та південно-східних посушливих районах України, а також у Карпатах і в Криму. Тривалі зливи, особливо в гірських районах, спричиняють катастрофічні паводки на річках, град пошкоджує посіви сільськогосподарських культур, а шквали взагалі руйнують усе на своєму шляху: лінії електропередач, дороги, мости, житлові будинки тощо.

Мал. 65. Райони поширення та тривалість пилових бур (дні)

Небезпечним явищем погоди, що спостерігається на території України упродовж року, є туман. Він утворюється внаслідок підвищення відносної вологості повітря і насичення його водяною парою. Туман погіршує видимість до 1 км і менше, чим заважає роботі транспорту, особливо автомобільного, авіаційного і морського. На більшій частині території країни максимум утворення туману припадає на зимові місяці. В окремих районах спостерігається другий максимум у березні.

ПІДСУМУЄМО!

  • В Україні чітко простежується зміна пір року, для яких характерні свої переважаючі типи погоди.
  • На території України розвиваються такі небезпечні погодні явища: хуртовина, снігопад, льодяний дощ, ожеледь, густий туман, вітер, дощ, шквал, злива, гроза, град, пилова буря, посуха, суховій.
  • Найбільша повторюваність несприятливих метеорологічних явищ спостерігається на півдні, південному сході України та в горах.

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Кліматичні сезони року, несприятливі погодні умови та явища.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ!

  • 1. Чи запам’ятали? Які типи погоди переважають в Україні влітку і взимку?
  • 2. Чи зрозуміли? Чому змінюється погода у вашій місцевості впродовж року?
  • 3. Чи можете застосувати? Складіть список небезпечних метеорологічних явищ, які найчастіше трапляються у вашій місцевості. Яка природа їхнього виникнення?
  • 4. Чи можете проаналізувати? Проаналізуйте наслідки несприятливих погодних явищ, користуючись додатковими джерелами інформації.
  • 5. Чи можете оцінити? Оцініть вплив погоди і несприятливих метеорологічних явищ на роботу транспорту та інші види діяльності.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду