Войти
Закрыть

Урбанізація. Міські агломерації. Світові міста

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 83. Урбанізація. Міські агломерації. Світові міста

ПРИГАДАЙТЕ

  • Назви відомих вам великих міст світу.
  • Які ви знаєте найбільші міста України?

• Урбанізація. Цим поняттям позначають процес зростання міст і підвищення їхньої ролі в житті суспільства. Серед головних причин урбанізації - відтік людей із сільської місцевості в міста й перетворення частини сільських поселень на міські. Основними характеристиками урбанізації є рівень і темп урбанізації. Рівень урбанізації показує частку населення, яка проживає в містах. Натомість темпи урбанізації відображають швидкість поширення цього процесу у світі в цілому та в окремих його частинах.

За рівнем урбанізації найбільша різниця помітна між більше та менше розвинутими країнами. У розвинутих країнах рівень урбанізації в середньому становить 71 %, а в країнах, що розвиваються, - 33 %. Процеси урбанізації охоплюють увесь світ, однак рівні її прояву різні. Найурбанізованішою є нині Австралія, де частка міського населення перевищує 86 %. Високо урбанізованими є також Північна Америка (82 %). Їм поступається Європа, де 75 % населення проживає в містах. Ще більш відстають за рівнем урбанізації Азія та Африка, де проживають відповідно 50 % і 43 % містян. Держави так само різняться за рівнем урбанізації. У кількох країнах уже зараз 100 % населення живе в міських районах. Серед таких Сінгапур, Бермудські острови, Кайманові острови, Сен-Мартен, Монако, Кувейт. Також високо урбанізованими є Катар (99 % - міське населення), Бельгія (98 %), Сан-Марино (97 %), Віргінські острови (96 %), Мальта (95 %) та інші.

Найменш урбанізованими є країни в Азії, Африці й Карибському басейні. Серед них Тринідад і Тобаго, Бурунді, Папуа-Нова Гвінея, Уганда, Малаві, Непал і Шрі-Ланка. Найнижчу позицію серед європейських країн у рейтингу посів Ліхтенштейн, де лише 14 % населення мешкає у містах.

Міське населення Землі продовжує зростати. Очікується, що особливо швидко урбанізуватимуться країни, що розвиваються. У 2050 р. саме тут проживатиме більшість містян світу - 5,3 млрд осіб, а частка міського населення становитиме 67 % населення цієї групи країн.

У розвинутих країнах чисельність населення міст, імовірно, становитиме лише 1,1 млрд осіб (86 % населення цієї групи країн). Загалом до 2050 р. 66 % усіх жителів планети, імовірно, мешкатимуть у містах.

Темпи урбанізації багато в чому залежать від її рівня. У наші дні міське населення в країнах, що розвиваються, зростає втричі швидше, ніж у розвинутих.

В Україні темпи урбанізації помітно нижчі від середньосвітових - 0,3 %. Найвиразніша урбанізація у східних і центральних індустріальних областях. Лідером є Донецька область, де найбільше міст - 52. Луганська область має 37 міст, Київська область - 26 міст, Дніпропетровська область - 20. Західні області країни значно поступаються східним за часткою міських жителів. Але на цьому тлі звертає на себе увагу Львівська область, яка за кількістю міст (44) поступається тільки Донецькій області (див. Додаток 6 за QR-кодом).

Київська область активно урбанізується насамперед завдяки столиці - м. Києву. Це єдине місто в країні, у якому офіційно відсутнє сільське населення. Київ є адміністративним, науковим і культурним центром з великою кількістю підприємств і навчальних закладів. Завдяки цьому він притягує до себе трудові ресурси в радіусі більшому, ніж будь-яке інше місто України, - понад 120 км. У цих межах в інтенсивні маятникові міграції залучено населення численних міст, селищ міського типу й сіл.

ВАША ПРОПОЗИЦІЯ

Процеси урбанізації спричиняють численні проблеми для містян - затори на дорогах, переповнений міський транспорт, безробіття, часто несприятливі екологічні умови проживання через сміття, забруднення повітря та вод тощо.

Що б ви запропонували, аби зменшити тягар міських проблем?

Урбанізація вимагає ефективного управління з боку влади. Нині на міста припадає 80 % усієї продукції, що виробляється у світі й понад 70 % викидів вуглецю. Швидкість і масштаби урбанізації тягнуть за собою проблеми із забезпеченням житлом, інфраструктурою і транспортом, а також проблеми, пов’язані з конфліктами та насильством. Майже 1 млрд осіб належить до категорії «міської бідноти» й проживає переважно в неформальних міських поселеннях.

Важливим показником урбанізованості умов життя населення є побутова оснащеність. Так, у середньому кожне п’яте місто в Україні не обладнане окремою каналізаційною мережею, тобто має переважно сільські умови життя. Якщо темпи збільшення міського населення перевищують темпи зростання виробничої бази та комунально-побутової сфери міст, то таку урбанізацію називають хибною, або удаваною. Вона нерідко призводить до появи «нетрів».

Проблеми, що виникають або посилюються внаслідок урбанізації, спричинили подекуди явище субурбанізацїї. Субурбанізація - це відтік населення з міст у приміську зону, де краща екологічна ситуація та умови життя. Це явище особливо характерне для розвинутих країн, де заможні верстви населення, уникаючи шуму, забруднення повітря й нестачі зелені, споруджують собі за околицями міст котеджі - будинки «сільського типу». При цьому всі їхні мешканці продовжують працювати в місті. Явище субурбанізацїї притаманне й Україні.

• Міські агломерації. Унаслідок розростання міських поселень часто об’єднуються не лише найближчі сільські поселення, а навіть інші міста чи селища. І хоча вони залишаються окремими адміністративно-територіальними одиницями, зв’язки між ними (транспортні, виробничі, культурно-побутові та інші) стають настільки тісними, що утворюється єдине компактне просторове угруповання міських поселень - міська агломерація (від лат. - «приєднувати»).

ДЛЯ ДОПИТЛИВИХ

Чимало великих міст розрослися настільки, що постало питання про їхні межі. Учені придумали просте рішення визначення суцільної забудови - по світловому знімку. Для цього з літака роблять знімок нічного міста й за суцільним світлом окреслюють межі міської агломерації, а також які райони вже ввійшли до складу міста, а які ще ні.

Найбільша агломерація у світі сформувалася навколо японської столиці Токіо (див. QR-код). Загалом більшість провідних світових агломерацій зосереджені в Азії, особливо їх багато у Китаї та Індії. Найпотужніші європейські агломерації - це Москва (12,5 млн), Париж (11 млн) і Лондон (9 млн).

За прогнозами, у 2035 р. Делі наближатиметься до чисельності населення в 40 мільйонів або навіть перевищуватиме її. У таких містах, як Тегеран, Сан-Паулу, Лондон, Буенос-Айрес, Лагос, Лос-Анджелес, незабаром буде проживати понад 15 мільйонів людей у кожному.

Подекуди агломерації зростаються між собою, утворюючи найбільші форми розселення - мегалополіси, або мегаполіси (з грец. - «велике місто»). Найбільшим у світі є Європейський мегаполіс (Європейський хребет) - розірване протокою Ла-Манш скупчення агломерацій у Західній Європі чисельністю близько 110 млн осіб. Воно простягається з півдня Великої Британії до італійського Мілана.

В Азії розташований також один з найбільших у світі мегаполісів - Токайдо (у перекладі «морський шлях»), який простягається упродовж майже 700 км на Тихоокеанському узбережжі Японії від столиці Токіо до міст Осака, Кобе, Кіото. У межах цього мегаполісу, за деякими підрахунками, проживає близько 70 млн осіб, тобто понад половину населення країни.

У США сформувалося три мегаполіси, у яких проживає понад третину населення країни. Найбільший серед них - Чипіттс - простягається уздовж південного узбережжя Великих озер від Чикаго до Піттсбурга, нараховує 56 млн жителів. Другий за чисельністю мегалополіс - Босваш, що видовжений на 800 км від Бостона до Вашингтона. Тут сконцентровано 52 млн осіб. Наймолодший мегалополіс США - Сансан - розташований на заході країни, простягаючись від Сан-Франциско до Сан-Дієго, що неподалік від кордону з Мексикою. У ньому мешкає близько 20 млн осіб.

В Україні також є різні агломерації. Серед таких, зокрема, агломерації, що формуються навколо одного центрального міста, якому підпорядковуються всі інші населені пункти. Типовим прикладом моноцентричної агломерації є Київська, Харківська, Львівська або Одеська.

Прикладом агломерацій, що виникли навколо двох центральних міст, можуть бути Дніпро-Кам’янська, Горлівсько-Єнакїївська.

• Світові міста. Так звуться міста, які мають сильний (економічний, політичний і культурний) вплив на великі регіони Землі. З огляду на їхнє планетарне значення такі міста ще називаються глобальними. Варто зауважити, що ні столичний статус, ні людність не гарантують місту його приналежність до світових міст. Натомість вважається, що головною ознакою світових міст є ступінь ділової активності, яка передбачає наявність штаб-квартир і представництв передусім чотирьох бізнес-послуг: фінансових, аудиторських (перевірка господарської діяльності підприємств), рекламних і юридичних.

Світові міста відрізняються за обсягом впливу. Тому їх часто поділяють на різні групи - головні, провідні, значні міста тощо. Найпотужнішими світовими містами зазвичай визнають Лондон, Токіо та Нью-Йорк. Загалом же налічують кілька десятків світових міст. До світових міст Європи належать Париж, Брюссель тощо, в Америці - Чикаго, Лос-Анджелес тощо, в Азії - Стамбул, Сінгапур тощо. В Україні ознаки світових міст можуть бути притаманні Києву, Харкову, Одесі, Львову.

ПІДСУМУЄМО!

  • Урбанізація - процес зростання міст і підвищення їхньої ролі в житті суспільства.
  • Найурбанізованішим у світі регіоном є Австралія, в Україні - індустріальні області.
  • Міська агломерація - компактне просторове угруповання взаємопов’язаних міських поселень, найбільші з яких в Азії.
  • Мегалополіс - зростання міських агломерацій, найбільша форма розселення.
  • Світові міста - міста, що мають сильний (економічний, політичний і культурний) вплив на великі регіони Землі.

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Урбанізація, рівень урбанізації, темп урбанізації, субурбанізація, хибна урбанізація, міська агломерація, мегалополіс, світове місто.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ!

  • 1. Чи запам’ятали? Що є міською агломерацією і які агломерації розрізняють?
  • 2. Чи зрозуміли? Чим урбанізація відрізняється від субурбанізації?
  • 3. Чи можете застосувати? З’ясуйте, чи належить ваш населений пункт до міського поселення та будь-якої агломерації. Поясніть свою відповідь.
  • 4. Чи можете проаналізувати? Використовуючи додаткові джерела, поясніть значення світових міст.
  • 5. Чи можете оцінити? Доведіть на прикладі України, що субурбанізація має позитивні та негативні наслідки.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 16

Нанесення на карту великих міст України та «світових міст».

Хід виконання практичної роботи дивіться за QR-кодом.

ПЕРЕВІРИМО СЕБЕ

тематичний контроль очікуваних результатів навчально-пізнавальної діяльності

Розселення населення

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду