Войти
Закрыть

Міжнародний туризм

9 Клас , Географія 9 клас Надтока, Топузов

 

§ 43. МІЖНАРОДНИЙ ТУРИЗМ

• Чи доводилося вам бувати в інших країнах? Проведіть дослідження, який відсоток учнів класу виїздили за кордон України. Який відсоток учнів здійснювали це більше двох разів? Зробіть висновки.

МІЖНАРОДНИЙ ТУРИЗМ. Поняття «міжнародний туризм» в Україні почали широко використовувати з 2003 р., коли для нього була розроблена відповідна законодавча база.

Міжнародний туризм — цілеспрямована діяльність, пов’язана з наданням послуг іноземним туристам на території держави, яка їх приймає (в’їзний туризм), і громадянам країни постійного проживання, котрі подорожують за її межами (виїзний туризм). Отже, виїзний, або зарубіжний, туризм — це подорожі громадян країни, які проживають на її території і виїжджають на відпочинок до інших держав, а в'їзний, або іноземний, туризм — подорожі чи мандрівки в межах держави, які здійснюються особами, що проживають за її межами.

Міжнародний туризм посідає чільне місце в світовій економіці. За даними Всесвітньої туристичної організації ООН, його внесок до світового ВВП становить майже 11 %, він забезпечує зайнятість понад 10 % усієї робочої сили, 11 % інвестицій і майже стільки само податкових надходжень. У більшості країн світу розуміють значення доходів від розвитку туризму для економіки своїх країн і тому докладають чимало зусиль для заохочення приїзду іноземців. У Монте-Карло (Монако) діє Міжнародна академія туризму.

ОСНОВНІ ТУРИСТИЧНІ РЕГІОНИ СВІТУ. Вирізняють три найбільші райони світового туризму:

• Європейський (переважно країни Західної Європи).

• Американський (північноамериканські й латиноамериканські країни).

• Азійський (Китай, Індія, країни Близького Сходу, Японія).

У Європі найбільшою туристичною країною є Франція. Осередками туризму тут слугують середземноморські узбережжя, зокрема Лазуровий берег, та історико-архітектурні пам’ятки, більшість із яких зосереджені в «серці Франції» — Парижі. Туристичними центрами країни є також Марсель, Ліон, Бордо, Ніцца, Канни. Франція має сприятливі кліматичні умови для розвитку літніх і зимових видів туризму. Тут розташовано 10 % гірських баз світу, є чудовий курорт Гренобль біля підніжжя Альп (мал. 223). Користується популярністю конгресний туризм — понад 500 конгресів на рік. Щороку Францію відвідують майже 80 млн громадян інших країн, а доходи від туризму перевищують 55 млрд дол. США.

В Іспанії популярними районами серед туристів є Канарські острови, регіони Коста-Брава, Коста-Дорада, Коста дель Соль, острів Мальорка та давньоісторичні міста. Іспанію щороку відвідують близько 60 млн іноземців, доходи від туризму становлять 65 млрд дол. США. Основними туристичними центрами Іспанії є Мадрид, Барселона, Валенсія, Кордова, Толедо, Севілья.

Мал. 222. Логотип Всесвітньої туристичної організації ООН

Мал. 223. Канатна дорога в Греноблі (Франція)

Поміркуйте, яке значення мають для національних економік Франції і України курорти Гренобля та Буковеля.

Мал. 224. Дублінський замок (Ірландія)

Мал. 225. Єллоустонський національний парк найбільше відвідують у США

Дізнайтеся детальніше про це диво-місце (мал. 225).

Мал. 226. Панорама м. Мачу-Пікчу (Перу)

Що вам відомо про місто інків (мал. 226) з історії та географії материків і океанів?

Італія відзначається своїми основними туристичними центрами, якими є Рим, Венеція, Неаполь, Флоренція, Верона, Генуя. Пам’ятки 22 міст Італії є унікальними, а 1350 з них вважають надзвичайно привабливими. Щороку країну відвідує близько 50 млн осіб, доходи від туризму становлять 55 млрд дол. США.

Велика Британія популярна незайманою природою, історичними містами та музеями. Щороку до країни прибувають 30,2 млн іноземних мандрівників, доходи від туризму сягають 36 млрд дол. США. Основними туристичними центрами країни є Лондон, Ліверпуль, Глазго, Единбург, Кардіфф та ряд середніх і малих замкових міст (мал. 224).

У скандинавських країнах (Швеція, Норвегія, Фінляндія) особливо поширені молодіжний, гірськолижний та екологічний види туризму.

Серед інших країн, які приваблюють значну кількість туристів, варто відзначити Німеччину, Угорщину, Грецію, Чехію, Австрію, Швейцарію, Данію, Бельгію, Нідерланди. Вони мають не лише відповідну інфраструктуру, а й давні традиції приймання значних потоків відпочивальників і туристів.

В американських країнах щороку відпочивають близько 150 млн іноземних туристів. Доходи від туризму сягають 188,4 млрд дол. США на рік. Але якщо в Аргентині, Канаді, Бразилії, Болівії, Перу, Сальвадорі, Панамі та Гондурасі туристів побільшало, то в США та Мексиці — навпаки, поменшало, хоча прибутки від туризму там зросли.

В Америці туристів найбільше приваблюють острівні країни Карибського морського басейну: Домініканська Республіка, Ямайка, Сальвадор, Панама, а також Мексика, деякі райони США та Канади, а саме національні парки й резервації (Єллоустонський національний парк (мал. 225), Великий Каньйон та ін.). Рекреаційними районами світового значення вважають Флориду (Маямі) та Каліфорнію. На території Америки розташовані пам’ятки давньої цивілізації інків (місто Мачу-Пікчу в Перу) (мал. 226), народу майя (місто Чичен-Іца в Мексиці).

Більшість туристичних центрів Азії розташовані в Китаї та Індії. Одне із сучасних див світу — Великий Китайський мур, який видно з космосу. В Індії об’єктом туризму світового значення є палац Тадж-Махал. Ці пам’ятки занесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Особливе значення в азійському туризмі відіграє Японія — країна самобутньої культури. Її основними туристичними центрами є Токіо, Кіото, Осака. Одна з дивовижних принад країни — вулкан Фудзіяма.

Важливими центрами світового туризму є Ізраїль, Йорданія, Саудівська Аравія та інші країни Близького Сходу. Останніми роками зросла туристична роль таких країн, як Таїланд, Індонезія. В’єтнам.

Мал. 227. Базиліка Святого Петра в Римі

Схарактеризуйте релігійне значення цього об’єкта світової культурної спадщини (мал. 227).

Мал. 228. Старе місто Авіла (Іспанія)

Підготуйте розповідь про одну з пам’яток Іспанії.

Мал. 229. Великий китайський мур

Що вам відомо про історію зведення цього муру (мал. 229)?

ДЕ ЗОСЕРЕДЖЕНО НАЙБІЛЬШЕ ОБ’ЄКТІВ СВІТОВОЇ СПАДЩИНИ ЮНЕСКО. До списку світової спадщини ЮНЕСКО внесено 1031 об’єкт. Лідером за їх чисельністю є Італія: на території цієї країни розташована 51 пам’ятка світового значення. Серед них — історичні центри Риму (мал. 227), Флоренції, регіону Сан-Джиміньяно, Неаполя, Сієни, усе місто Верона, архітектура Палермо та вулкан Етна.

Друге місце за кількістю об’єктів світової спадщини належить Іспанії (мал. 228). До списку ЮНЕСКО входять історичний центр міста Кордова, пам’ятники міста Ов’єдо, старовинне місто Сеговія разом з римським акведуком, історичне місто Толедо, монастирі, наскельні малюнки тощо.

Китай на третьому місці у світі та першому в Азії за показником об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Тут їх 48. Серед природних резерватів відзначаються місця поширення великої панди у провінції Сичуань, Три паралельні ріки в провінції Юньнань. Найвідомішими об’єктами культурної спадщини Китаю є Великий китайський мур (мал. 229), імператорські палаци династій Цін та Мін, старовинне місто Ліцзян та ін.

ДІЛОВИЙ ЩОДЕННИК

1. Міжнародний туризм — цілеспрямована діяльність, пов’язана з наданням послуг іноземним туристам на території держави, яка їх приймає, і громадянам країни постійного проживання, котрі подорожують за її межами.

2. Найбільшими туристичними країнами Європи та світу є Франція, Іспанія, Італія.

3. Найбільшу кількість пам’яток світової спадщини ЮНЕСКО мають Італія, Іспанія, Китай.

ЗНАЮ, РОЗУМІЮ, ВМІЮ ПОЯСНИТИ

1. Схарактеризуйте значення міжнародного туризму.

2. Які ви знаєте основні туристичні регіони світу?

3. Розкажіть, чим для міжнародного туризму привабливі Франція та Іспанія.

4. У яких країнах зареєстровано найбільше пам’яток світової спадщини ЮНЕСКО? Підготуйте про деякі з них (дві-три на вибір) розгорнуту розповідь.

5. Створіть презентація місць світу, де ви хотіли б побувати. (Доберіть фото або відео, розробіть рекламну листівку, сплануйте й опишіть маршрут подорожі.)

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 9 клас Надтока, Топузов", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду