Войти
Закрыть

Україна і світове господарство. Міжнародні зв’язки

9 Клас , Географія 9 клас Надтока, Топузов

 

§ 47. УКРАЇНА І СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО. МІЖНАРОДНІ ЗВ’ЯЗКИ

• Яку роль в економіці країни відіграють інвестиції?

ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ. Вкладення іноземного капіталу в Україні ще незначні. Наприклад, до сусідньої Польщі надходить іноземних інвестицій значно більше. Іноземні інвестиції здебільшого надходять у харчову промисловість, будівництво, торгівлю. Іноземні власники вкладають кошти в машинобудування, розвиток транспортної сфери, охорону здоров’я, фінанси, кредит, страхування та пенсійне забезпечення тощо. Більше половини прямих іноземних інвестиції надходить до невиробничої сфери. Перспективним для вкладення капіталу є сільське господарство України. (Поміркуйте й поясніть чому.)

Найбільші прямі інвестиції в Україну надходять із США, Нідерландів, Німеччини, Японії, Кіпру. Україна у свою чергу інвестує в економіку Молдови, Грузії, країн Балтії, однак ці вкладення незначні.

ПЕРЕМІЩЕННЯ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ. зовнішньоекономічні зв’язки України, пов’язані з переміщенням трудових ресурсів. Значно побільшало робітників і спеціалістів, що виїжджають на тимчасове проживання за кордон: на будівництво до Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини, на допомогу у веденні домашнього господарства до Італії, Греції, Німеччини та інших країн.

Виїжджають з України й висококваліфіковані спеціалісти, зокрема науковці (до США, Канади, Ізраїлю, Німеччини). Водночас до нас приїжджають на роботу науковці, бізнесмени, громадські діячі із США, Нідерландів, Німеччини й інших країн Європи. Чимало українських учених залучені до міжнародних наукових проектів.

СОЦІОКУЛЬТУРНІ ЗВ’ЯЗКИ. Україна є учасником різноманітних культурних, спортивних, наукових програм та заходів. Зокрема, важливим для культурного та спортивного життя країни було проведення на території України європейської першості з футболу в 2012 р. (мал. 243) й міжнародного конкурсу «Євробачення» в 2005 і 2017 рр.

* За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України (2015 р.)

Мал. 241. Всесвітньовідомі українські боксери Віталій (праворуч) та Володимир (ліворуч) Клички

Мал. 242. Переможниці конкурсу «Євробачення»: а) Руслана (2004 р.); б) Джамала (2016 р.)

Мал. 243. Логотип УЄФА Євро 2012 (Україна — Польща)

ДІЛОВИЙ ЩОДЕННИК

1. Україна поступово інтегрується в систему міжнародних економічних і культурних зв’язків.

2. У нашу країну надходить недостатня кількість інвестицій з-за кордону.

ЗНАЮ, РОЗУМІЮ, ВМІЮ ПОЯСНИТИ

1. Поміркуйте, які переваги має Україна від вступу до Світової організації торгівлі (СОТ).

2. Які чинники сприяють формуванню зовнішньоекономічних зв’язків України?

3. Яке значення мають інвестиції для розвитку нашої країни?

4. Схарактеризуйте перспективи міжнародних зв’язків України.

5. Дізнайтеся та підготуйте розповідь про спортсменів і діячів культури (мал. 241, 242), які гідно представили Україну на міжнародній арені. Яке значення, на вашу думку, мають спортивні й культурні зв’язки України з іншими країнами?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 9 клас Надтока, Топузов", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду