Войти
Закрыть

Транспорт світу. Міжнародні транспортні коридори

9 Клас , Географія 9 клас Гілецький

 

§ 37. Транспорт світу. Міжнародні транспортні коридори

СПРОБУЙТЕ ВІДПОВІСТИ

1. Які основні види транспорту найбільше розвиваються в сучасному світі?

2. Які види транспорту відіграють найважливішу роль у здійсненні торгівлі між країнами?

1. Транспорт світу

У транспортному комплексі світу нині зайнято понад 100 млн осіб. Частка транспорту у світовому ВВП становить 8—9 %. Щороку у світі всіма видами транспорту перевозять понад 100 млрд т вантажів і більш ніж 1 трлн пасажирів. У структурі вантажообігу на морський транспорт припадає 62,1 %, на трубопровідний — 12,8 %, на залізничний — 12,1 %, на автомобільний — 10,3 %, на внутрішній водний — 2,7 %. У пасажирообігу на першому місці перебуває автомобільний транспорт (79,3 %), на другому — залізничний (10,2 %), на третьому — повітряний (10,0 %).

У перевезеннях вантажів і пасажирів у країнах світу на сьогодні беруть участь понад 1,1 млрд автомобілів, 220 тис. локомотивів, 40 тис. морських суден, 10 тис. рейсових літаків. Загальна кількість транспортних засобів щорічно зростає досить швидкими темпами. Сукупність транспортних засобів і шляхів сполучення утворює світову транспортну систему, у якій виокремлюють регіональні транспортні системи, що суттєво відрізняються ступенем свого розвитку, структурою вантажо- та пасажирообігу.

ЧИ ВІДОМО ВАМ, ЩО...

Загальна довжина транспортної мережі світу (не враховуючи довжини морських шляхів) становить близько 35 млн км. На розвинені країни світу припадає 78 % загальної протяжності світової транспортної мережі, що складає близько 50 км/1000 км2 (у Західній Європі — 1600 км. Північній Америці — 400 км, Австралії — 200 км). У країнах, що розвиваються, цей показник становить у середньому близько 100 км/1000 км(в Африці — лише 70 км/1000 км2).

Найвищого рівня розвитку досягла регіональна транспортна система Північної Америки. На неї припадає близько 30 % загальної довжини світових шляхів сполучення. Північна Америка посідає перше місце за вантажообігом більшості видів транспорту. Регіональна транспортна система Західної Європи поступається системі Північної Америки за дальністю перевезень, проте перевершує її за густотою мережі та інтенсивністю руху.

Довжина залізничних і шосейних доріг до 1990-х рр. у регіонах Північної Америки та Європи стабілізувалася через досягнення повного задоволення потреб. У США й деяких європейських країнах останніми роками відбувається навіть деяке скорочення мережі залізниць унаслідок конкуренції з боку автомобільного транспорту.

Загалом відбувається не стільки кількісна, скільки якісна зміна транспортної мережі світу: зростає довжина електрифікованих залізниць, швидкісних автомагістралей, мережі трубопроводів великого діаметра (мал. 1).

Нині продовжують збільшуватися пропускна здатність транспортних шляхів, вантажопідйомність і швидкість руху транспортних засобів. Швидкісні потяги нині розвивають швидкість 200—300 км/ год (Франція, Японія, Велика Британія, Німеччина) (мал. 2). Значний вплив на перевезення вантажів сухопутними та водними видами транспорту мала контейнеризація — перевезення штучних вантажів у спеціальних ємностях (контейнерах).

Мал. 1. Спорудження трубопроводу великого діаметра в США.

Мал. 2. Сучасний швидкісний потяг.

Активно розвивається трубопровідний транспорт. Нині у світі довжина всіх трубопроводів становить понад 3,5 млн км. У стадії будівництва перебуває ще близько 50 тис. км трубопровідних мереж. Трубопроводи сьогодні проходять через території 120 держав світу. Найбільша довжина трубопровідної мережі на сьогодні існує в США (65 % від світової), Росії (8 %), Канаді (3 %).

2. Країни з високим рівнем розвитку мережі залізниць та автомобільних шляхів

Загальна довжина залізниць світу нині становить приблизно 1,37 млн км. Найбільшу довжину залізниць мають країни з великою територією — США, Китай, Росія, Індія, Канада, Австралія, а також Німеччина, Аргентина, ПАР, Франція (див. таблицю 1). Близько 30 країн, що розвиваються, узагалі не мають залізниць. Найбільше таких країн на Близькому й Середньому Сході та в Західній Африці.

Таблиця 1

КРАЇНИ, ЩО МАЮТЬ НАЙБІЛЬШУ ДОВЖИНУ ЗАЛІЗНИЦЬ, тис. км

Розташування світової автомобільної дорожньої мережі загалом нагадує розміщення мережі залізниць. За довжиною шляхів із твердим покриттям (у світі 64,3 млн км) і вантажообігом автомобільного транспорту перше місце у світі належить США (довжина шляхів — 6,6 млн км). Наступні місця за протяжністю автомобільних шляхів із твердим покриттям посідають Японія, Франція, Німеччина та інші розвинені країни.

Найменша забезпеченість автомобільними шляхами характерна для Африки (район Сахари), Південної Америки (Амазонія, Гвіанське нагір’я, частина Бразильського нагір’я), Азії (Західний Китай, Аравійський півострів), південної й східної частин Росії, Австралії (район Великої пустелі Вікторія).

3. Найбільші морські порти, їхній вплив на розміщення промисловості

Значну роль у забезпеченні міжнародного географічного поділу праці відіграє морський транспорт. Найбільша кількість морських торгових суден плаває під прапорами Панами, Ліберії, Маршалових Островів, Гонконгу та Сингапуру. Це пов’язано з тим, що в цих країнах легко зареєструвати судно, сплачуються низькі податки, занижені вимоги до технічного та екологічного стану суден. Реальними найбільшими власниками торговельних флотів є Греція та Японія, які контролюють майже 30 % світового тоннажу морських суден (див. таблицю 2). За останні десять років тоннажність морського торгового транспорту у світі щорічно зростає приблизно на 4 %.

ЧИ ВІДОМО ВАМ, ЩО...

Сьогодні у світі налічується понад 1 млрд автомобілів, і щороку ця цифра збільшується. Близько 80 % їхньої кількості зосереджено в США, Японії та країнах Західної Європи. Понад 50 % жителів цих країн мають автомобілі. У країнах, що розвиваються, цей показник у середньому становить 1 %. Навіть у таких відносно розвинених країнах, як Мексика та Бразилія, зазначений показник не перевищує 6 %. У розрахунку на 1000 жителів найбільша кількість автомобілів припадає на Сан-Марино (1263), Монако (842), Ліхтенштейн (826), США (809), Ісландію (747).

Мал. 3. Порт Нінбо — Чжошуань (вантажообіг 810 млн т).

Таблиця 2

КРАЇНИ, ЯКИМ НАЛЕЖАЛО НАЙБІЛЬШЕ СУДЕН ЗА ТОННАЖНІСТЮ (2014 р.), млн т

ЧИ ВІДОМО ВАМ, ЩО...

Серед країн світу найбільшу довжину внутрішніх водних шляхів, які досить активно використовуються, мають Китай (110 тис. км), Росія (102 тис. км), Бразилія (50 тис. км), США (41 тис. км), Індонезія (22 тис. км).

Серед десятки найбільших морських портів світу вісім розміщені в Китаї: Нінбо — Чжошуань (мал. 3), Шанхай, Тяньцзинь, Гуанчжоу, Циндао, Таншань, Далянь, Інкоу; також сюди входять Сингапур та Роттердам (Нідерланди). Основну частину міжнародних морських вантажопотоків, які здійснюються через великі морські порти, становлять масові наливні, насипні та навалочні вантажі: нафта, нафтопродукти, залізна руда, кам’яне вугілля, зерно. До інших вантажів морських перевезень входять готова промислова продукція, напівфабрикати, продовольство.

Завдяки своїм перевагам у можливостях здійснювати міжнародні перевезення портові міста стали центрами розвитку промислових виробництв, які працюють на привізній сировині, або тих, кінцева продукція яких орієнтована на експорт.

4. Найбільші судноплавні річки світу

Загальна протяжність шляхів для внутрішнього водного транспорту (на річках, озерах, каналах) у світі перевищує 670 тис. км. Рівень його розвитку багато в чому залежить від наявності повноводних річок, а також від стану та структури національної економіки держави. За розвитком внутрішнього водного транспорту серед країн світу особливо виділяються США (найбільші судноплавні річки — Міссісіпі, Міссурі, Гудзон), Китай (Хуанхе, Янцзи), Росія (Волга, Єнісей, Лена), Німеччина (Рейн), Канада (Святого Лаврентія, Маккензі), Нідерланди (Маас, Рейн), Франція (Луара, Сена).

У таких країнах, як Японія, Куба, Монголія, внутрішній водний транспорт практично відсутній з огляду на природні умови. З іншого боку, у багатьох країнах, що розвиваються, незважаючи на сприятливі природні умови, внутрішній водний транспорт поширений недостатньо. Перевезення вантажів і пасажирів тут здійснюють зазвичай невеликі судна.

Усього у світі налічується близько 200 річок, якими здійснюються міжнародні перевезення (Дунай, Рейн, Амазонка, Замбезі, Ніл, Конго та ін.). Десята частина внутрішніх водних шляхів світу припадає на поліпшені людиною ділянки. Це річки зі шлюзами (мал. 4), а також канали та каналізовані річки.

Мал. 4. Шлюз для пропуску суден на річці Міссісіпі в США.

ЧИ ВІДОМО ВАМ, ЩО...

За оцінками спеціалістів, Україна має найвищий у Європі транспортний транзитний рейтинг — 3,11 бала. У сусідній Польщі цей показник становить лише 2,72 бала. Вигідне географічне положення України робить нашу країну потенційно привабливою для залучення в систему міжнародних транспортних коридорів. Однак потенційні можливості використовуються на сьогодні лише на 70 %. МТК, які проходять територією України, поки що не відповідають міжнародним вимогам.

5. Найбільші аеропорти світу

У наші дні густа мережа регулярних авіаційних маршрутів оперезала всю земну кулю. Найбільші аеропорти світу — Міжнародний аеропорт імені Гартсфілд-Джексона (Атланта) (мал. 5), пропускна здатність якого становить 95 млн пасажирів за рік, а також Столичний міжнародний аеропорт (Пекін), аеропорти Хітроу (Лондон), О’Хара (Чикаго), Шарль-де-Голль (Париж), Міжнародний аеропорт Токіо, Міжнародний аеропорт Лос-Анджелеса, Міжнародний аеропорт Даллас/Форт-Уерт (штат Техас).

6. Міжнародні транспортні коридори

Однією з передумов формування транспортних коридорів була існуюча Транс’європейська транспортна мережа в рамках ЄС. Формування МТК було викликано швидким зростанням міждержавних економічних і культурних зв’язків. Основні функції сучасних транспортних коридорів — доставка вантажів найкоротшим шляхом, максимально швидко й відносно дешево.

Особливо важливу роль у системі транспортних коридорів відіграє розвиток інформаційної інфраструктури. Вона отримує й передає інформацію про наявність вантажу, потреби в транспортних засобах, дозволяє контролювати строки проходження вантажів та їх збереженість. Таким чином, перевезення вантажів між різними країнами все більше перетворюється на єдиний технологічний процес.

Мал. 5. Міжнародний аеропорт імені Гартсфілд-Джексона в Атланті (США).

ЗАКРІПЛЮЄМО ЗНАННЯ

1. Якими є значення й місце транспорту та основних його видів у світовому господарстві? 2. Чим утворена сучасна світова транспортна система? Які регіональні транспортні системи набули найбільшого розвитку? 3. Які зміни відбуваються у світовому транспорті під впливом НТР? 4. Які країни світу вирізняються високим рівнем розвитку мережі залізниць та автомобільних шляхів? 5. Назвіть найбільші морські порти та охарактеризуйте їхній вплив на розміщення промисловості. 6. Якими є основні риси розвитку внутрішнього водного транспорту світу? Назвіть найбільші судноплавні річки світу. 7. Назвіть найбільші аеропорти світу. 8. Що таке міжнародні транспортні коридори та із чим пов'язаний їх розвиток?

ЗАСТОСОВУЄМО ЗНАННЯ, ПРАЦЮЄМО ТВОРЧО

1. За картою атласу охарактеризуйте забезпеченість країн Європи легковими автомобілями. 2. За картою атласу випишіть назви трьох найбільших за вантажообігом портів кожного з макрорегіонів світу. 3. Позначте на контурній карті МТК, що пролягають територією України, а також держави, якими вони проходять.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 9 клас Гілецький", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду