Харчова промисловість в Україні
- 29-01-2023, 00:27
- 276
9 Клас , Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)
9 Клас , Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)
ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!
• Значення харчової промисловості. Харчова промисловість займається переробкою і підготовкою до споживання продукції сільського господарства, а також виробляє деякі інші товари, зокрема сіль, тютюн тощо. Харчова промисловість насамперед забезпечує населення продуктами харчування. Тобто вона бере безпосередню участь у створенні продовольчого комплексу країни, який є одним з головних у соціально-економічному розвитку будь-якої держави. Абсолютна більшість продуктів харчування, що споживаються в нашій державі, - українського виробництва.
За даними Державної служби статистики, частка харчової промисловості в обсязі реалізованої промислової продукції України склала у 2019 р. понад 24 %. Цей показник у промисловості є на сьогодні одним з найвищих. До того ж харчова промисловість забезпечує значні валютні надходження до країни від реалізації своєї продукції на світовому ринку.
Значним кроком у розвитку української харчової промисловості стало відкриття європейських ринків збуту. Нині продукція харчової промисловості має провідні позиції в українському експорті товарів як до країн Європи, так і до країн інших регіонів світу (мал. 95). Разом із сільським господарством її частка в загальному обсязі експорту товарів становить близько 50 % (2019 р.).
Мал. 95. ТОП-10 основних товарних груп харчових продуктів в експорті та імпорті України з країнами ЄС в І півріччі 2019 р., млн дол. США
• Склад харчової промисловості і чинники розміщення підприємств, що виробляють харчові продукти. До складу харчової промисловості входять понад 20 різноманітних виробництв, які залежно від чинників розміщення об’єднують у три групи (мал. 96). Серед них бурякоцукрове, олійне, маслосироробне, плодоовочеконсервне, рибне, хлібопекарне, макаронне, борошномельне, круп’яне, кондитерське, пивоварне, виноробне, виробництва та розлив безалкогольних напоїв, мінеральних вод та ін. У цих виробництвах харчова промисловість використовує різноманітну сільськогосподарську сировину на основі її обробки і переробки. Із 60 % перероблюваної сільськогосподарської продукції переважна більшість обсягів переробки припадає на харчову промисловість. Таким чином, існують міцні виробничі зв’язки харчової промисловості і сільського господарства. Основна роль підприємств харчової промисловості в цих зв’язках - випуск кінцевої готової продукції.
Мал. 96. Виробництва харчової промисловості за чинниками розміщення
Кінцевою продукцією бурякоцукрового виробництва є цукор. Цукрові заводи працюють не тільки на споживчий ринок, а й на потреби кондитерської, хлібопекарської, молочної та виноробної промисловості, використовуючи як вітчизняну, так й імпортну сировину. Не зважаючи на це, і дотепер переважна більшість цукрових заводів орієнтується на сировинні зони, що визначається показниками витрат на перевезення сировини. Так, на виробництво 1 т цукру витрачається 8-10 т сировини.
Борошномельне і круп’яне виробництва харчової промисловості орієнтовані на споживчий ринок і місця зберігання зерна, а хлібопекарські, макаронні й кондитерські підприємства розташовані біля ринків збуту, тобто практично в усіх містах і районних центрах. Важливим в комплексі цих виробництв є й виготовлення харчових концентратів, а також технічна переробка зерна на спирт, крохмаль, солод тощо.
Олійне виробництво включає виготовлення таких основних продуктів, як олія, майонез, маргарин. Останніми роками особливо інтенсивно розвивається виробництво олії соняшникової, яка забезпечує потреби як внутрішнього, так і зовнішнього ринків.
Кінцевою продукцією маслосироробного виробництва є масло вершкове, молочні вироби та сири (мал. 97). Ця продукція харчової промисловості має великий попит у населення, але дуже чутлива до будь-яких коливань на внутрішньому і зовнішньому споживчих ринках. Так, у зв’язку із застосуванням країнами Митного союзу обмежувальних заходів стосовно імпорту українських маслосироробних товарів їх виробництво у 2019 р. знизилося в середньому на 9 %.
Мал. 97. Структура виробництва молочної продукції в Україні, 2019 р.
Столовий виноград, ізюм, виноградні вина, сік, коньяк - такий основний перелік кінцевої продукції виноградарсько-виноробного комплексу, який базується на вирощуванні винограду. На різноманітній рослинній сировині розвивається комплекс безалкогольних напоїв, який випускає плодоягідні соки, тонізуючі напої та іншу продукцію.
Плодоовочеконсервне виробництво займається консервуванням овочів, ягід і фруктів, що швидко псуються, які малотранспортабельні й значно втрачаються під час зберігання в сирому вигляді.
УКРАЇНСЬКІ БРЕНДИ
Багато підприємств консервної промисловості мають свої бренди. Це такі ключові плодоовочеконсервні підприємства України: група компаній «Верес»; ЗАТ «Чумак», ТОВ «Сиверфуд», консервний завод Univer, ЗАТ «Крафт» та СП «Микаленд», ВАТ Виробниче об’єднання «Одеський консервний завод» (торговельна марка «Господарочка»), ТОВ «Ніжинський консервний комбінат» (торговельна марка «Ніжин»); ВАТ «Вінницький консервний завод»; Компанія «Сандора»; ПрАТ «Одеський консервний завод дитячого харчування», що входить у великий соковий холдинг «Вітмарк - Україна» (торговельні марки «Jaffa», «Наш сік», «Просто фрукти», «Джусік»). Вони виникли і набули значного розвитку за роки незалежності. Їх продукція відома не тільки в Україні, а й за її межами. Продукція цих підприємств відрізняється різноманітністю асортименту, високими смаковими якостями і натуральністю консервації. Це підтверджено різноманітними дипломами і нагородами, які одержували підприємства на різноманітних українських і зарубіжних виставках.
Кінцевою продукцією м’ясної промисловості є виробництво м’яса, м’ясних і ковбасних виробів, а також м’ясо-кісткового борошна. Обсяги виробництва є нині достатніми як для внутрішніх потреб, так і для постачання на експорт.
У наш час в Україні виготовляється дуже великий асортимент мінеральних вод. Підприємства, що спеціалізуються на виробництві цієї продукції, зосереджені переважно поблизу джерел природних мінеральних вод. Це виробництво складається з видобутку, очищення та розливу в тару мінеральної води. За результатами роботи останніх років сформувалися лідери - найбільші виробники на українському ринку мінеральної води, серед яких слід відзначити «Кока-Кола Бевериджиз Україна» (м. Київ), ТОВ «Корпорація "Українські мінеральні води”» (виробництво в м. Одеса і м. Свалява Закарпатської обл.), AT «Миргородський завод мінеральних вод» (Полтавська обл.), ВАТ «Моршинський завод мінеральних вод "Оскар”» (Львівська обл.), ЗАТ «Оболонь» (м. Київ) та ін.
ГЕОГРАФІЧНИЙ ІНТЕРАКТИВ
Користуючись даними Державної служби статистики визначте тенденції у виробництві харчових продуктів і напоїв в Україні.
• Розміщення харчової промисловості. Підприємства харчової промисловості розміщені по всій території України і мають спеціалізацію залежно від зазначених вище чинників. Підприємства борошномельного, круп’яного, хлібопекарського, кондитерського виробництв розміщені практично в усіх областях країни. Однак найбільші обсяги виробництва спостерігаються у степових і лісостепових районах, де більше вирощують зернових культур.
Потужні м’ясокомбінати переважно розміщені в обласних центрах та інших містах, населення яких є найбільшими споживачами м’ясної продукції. Виробництво ковбасних виробів також розміщується в районах зосередження міського населення.
Маслоробні підприємства діють майже в усіх обласних і районних центрах. Найбільші з них розміщені в Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Львові. Сироварні підприємства працюють у Бердянську (Запорізька область), Жашкові та Тальному (Черкаська область), Кременчуку (Полтавська область), Долині і Бобринці (Кіровоградська область) та ін. В Україні успішно працюють молочноконсервні заводи, які розміщені в районах зосередження сировини. Найбільші з них - у Бахмачі (Чернігівська область), Первомайську (Миколаївська область), Куп’янську (Харківська область) та ін.
Цукрова промисловість розвивається в 19 областях. Більша частина цукрових заводів розміщена на правобережжі в лісостеповій зоні. Значна їх кількість є у Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, які разом виробляють понад 30 % усього українського виробництва цукру. Великі цукрові заводи країни розміщені також у Полтавській області, на яку припадає понад 6 % виробництва всього цукру в Україні.
Орієнтуючись на наявність сировини, підприємства олійної промисловості зосереджені переважно у степовій зоні. Так, на Дніпропетровську, Донецьку і Запорізьку області припадає більше половини виробленої в Україні олії (мал. 98).
Мал. 98. Топ-10 найбільших виробників соняшникової олії в Україні, 2019 р.
Найбільше підприємств плодоовочеконсервного виробництва спостерігається на півдні України. Саме тут, на території Херсонської, Одеської, Миколаївської та Запорізької областей сформувався основний спеціалізований район з вироблення плодово-ягідних та овочевих консервів.
ГОЛОВНЕ
• Харчова промисловість охоплює понад 20 різноманітних виробництв і займається переробкою і підготовкою до споживання продукції сільського господарства.
• Харчова промисловість України орієнтована на експорт.
• Підприємства харчової промисловості орієнтуються на споживача, сировину або одночасно на споживача і сировину.
• Підприємства харчової промисловості розміщені по всій території України і мають спеціалізацію залежно від чинників розміщення.
ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ
ДОСЛІДЖЕННЯ
Українські та імпортні продукти у споживчому кошику вашої родини.
Рекомендовані завдання і хід роботи, дивіться за QR-кодом.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
Коментарі (0)