Войти
Закрыть

Рудні та нерудні корисні копалини (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Кобернік, Коваленко 2021

 
§ 20. Рудні та нерудні корисні копалини
Перевір себе
1. Для яких потреб використовують рудні корисні копалини? На які групи їх поділяють?
Ці корисні копалини використовуються як сировина та паливо для промисловості, наприклад, нафта першим джерелом для отримання гасу та бензину; з речовини, які були отримані з горючих копалин, створюють синтетичні волокна, пластмаси, лаки, фарби тощо. Окрім цих мінеральних утворень, ще природнє паливо, це джерело енергії.
Вони слугують матеріалом для виготовлення труб, машин, інструментів, верстатів, посуду тощо. Рудні корисні копалини становлять марганцева та залізна руди.
До металевих належать руди, що є сировиною для одержання чорних, кольорових, рідкісних, дорогоцінних і інших металів (залізні, мідні, уранові та інші). До неметалевих належать руди, що є сировиною для хімічної, харчової та іншої промисловості (азбестові, графітові, фосфоритові тощо).
2. Як забезпечена Україна рудами для чорної та кольорової металургії?
У розміщенні підприємств кольорової металургії в Україні виділяються два основних райони: Донецький і Придніпровський. На території Донецького району знаходиться Микитівський ртутний комбінат, який включає завод, рудники і збагачувальну фабрику. Це підприємство дає понад 90 % продукції СНД.
Розміщення підприємств кольорової металургії зумовлено переважно двома основними факторами - сировинним і енергетичним. Підприємства, які переробляють руди з незначним вмістом основного металу, тяжіють до джерел сировини (виплавка ртуті, нікелю, рідкісних металів та ін.) Енергомісткі виробництва (титано-магнієве, цинкове, алюмінієве) розмішуються в місцях дешевої електроенергії, як правило, поблизу потужних електростанцій.
3. Відповідно до будови земної кори поясніть географію родовищ залізних і марганцевих руд в Україні.
Багаті залізні руди зосереджені в Криворізькому залізорудному басейні, Кременчуцькому і Білозерському залізорудних районах, дещо бідніші – у Керченському басейні.
4. Покажіть на карті найбільші райони видобутку рудних корисних копалин в Україні.
В Україні освоєно 35 родовищ залізних руд осадового і метаморфічного походження. Загальні запаси залізних руд складають 27 млрд. т. Багаті залізні руди зосереджені в Криворізькому залізорудному басейні, Кременчуцькому і Білозерському залізорудних районах, дещо бідніші – у Керченському басейні.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Кобернік, Коваленко 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація