Войти
Закрыть

Лісостепова зона (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Кобернік, Коваленко 2021

 
§ 36. Лісостепова зона
Перевір себе
1. Покажіть на карті межі зони лісостепу.
Лісостепова зона займає територію, на якій переважають височини: із заходу на схід змінюють одна одну Розточчя, Подільська, Волинська, Придніпровська та Середньоруська височини.
2. Порівняйте фізико-географічне положення зони лісостепу та зон мішаних і широколистих лісів.
Мішані ліси України — природна зона мішаних лісів, у рівнинній частині півночі України, Українське Полісся. Зона мішаних лісів становить близько 20 % території України. Південна межа проходить поблизу Рави-Руської, Львова, Золочева, Шепетівки, Житомира, Києва, Ніжина, Глухова.
3. Поясніть, як природні умови вплинули на формування ґрунтів, рослинного покриву та тваринного світу лісостепової зони.
Зональними типами ґрунтів лісостепової зони є чорноземи, які сформувалися на лесах і лесоподібних суглинках. На Подільській і Придніпровській височинах утворилися чорноземи опідзолені та вилугувані. На Придніпровській низовині найбільші площі займають чорноземи типові (глибокі). Гумусовий горизонт цих найкращих у світі ґрунтів сягає 120–150 см. Рівень родючості найвищий у середній і східній частинах лісостепової зони. Південна межа лісостепу збігається з переходом чорноземів типових у чорноземи звичайні.
4. Чому зону лісостепу називають перехідною?
Лісостеп — перехідна природна зона Північної півкулі між зонами мішаних лісів та степу, на якій чергуються ділянки лісу і степу. У Євразії лісостепи протягуються суцільною смугою із заходу на схід від східних передгір'їв Карпат до Алтаю.
5. Назвіть природні заповідники та національні природні парки зони лісостепу
України. Поясніть мету і завдання їх створення.
Національні природні парки
Галицький національний природний парк (Івано-Франківська область), заснований 2004 року;
Національний природний парк «Дністровський каньйон» (Тернопільська область), заснований 2010 року;
Національний природний парк «Кременецькі гори» (Тернопільська область), заснований 2009 року;
Два із чотирьох заповідників ("Розточчя" і "Медобори" з філіалом "Кременецькі гори") і обидва НПП лісостепової зони ("Яворівський і "Подільські Товтри") знаходяться в Західно-Українській лісостеповій провінції. Природний заповідник "Розточчя" площею 2084 га розташований у Львівській області в межах однойменної гряди.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Кобернік, Коваленко 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація