Войти
Закрыть

Географічні дослідження території України (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021

 
§ 2. Географічні дослідження території України
Запитання та завдання для самоперевірки
1. Коли та завдяки чому з’явилися перші письмові відомості про землі сучасної України?
Перші письмові відомості про землі сучасної України належать давньогрецьким вченим. Особливе місце серед них посідає Геродот.
2. Як описував Скіфію Геродот?
У VII—V ст. до н. е. на чорноморському узбережжі було засновано грецькі міста-держави. Тому перші письмові відомості про землі сучасної України належать давньогрецьким вченим. Особливе місце серед них посідає Геродот, який близько 450 р. до н. е. відвідав Скіфію (так тоді називали південну частину України). Згідно зі свідченнями Геродота, ці землі являли собою велику рівнину з родючими полями та багатими пасовищами. Тут займалися землеробством і скотарством, полюванням, збирали мед диких бджіл. Зважаючи на значення річок, що забезпечували людей водою та рибою, Геродот описав вісім із них, зокрема Істр (Дунай), Борисфен (Дніпро), Тірас (Дністер), Танаїс (Дон), Гіпаніс (Південний Буг).
3. Охарактеризуйте внесок Г. Л. де Боплана в дослідження території України.
Перші картографічні праці, присвячені безпосередньо українським землям, належать французу за походженням, військовому інженеру, картографу й архітектору Гійому Левассеру де Боплану (середина XVII ст.). На картах Боплана вперше було використано назву «Україна».
4. Із якою метою було створено Південно-Західний відділ Російського географічного товариства? Яку науководослідну роботу він здійснював?
У другій половині ХІХ ст. було відкрито Південно-Західний (український) відділ Російського географічного товариства та перші кафедри географії в університетах. Відділ утворився з ініціативи Павла Платоновича Чубинського та інших українських діячів. Вони проводили статистичні, географічні, історичні, етнографічні та лінгвістичні дослідження на території України.
5. Розкажіть про дослідження С. Л. Рудницького.
Одна з найяскравіших постатей вітчизняної географічної науки — дійсний член Всеукраїнської Академії наук Степан Львович Рудницький. Його вважають засновником української наукової географії. Значну увагу вчений приділив дослідженню рельєфу України. Декілька ґрунтовних праць С. Л. Рудницького присвячено будові долини найбільшої річки Західної України — Дністра та Карпатським горам.
У 1910—1914 рр. С. Л. Рудницький видав книгу, яка стала першим підручником із географії України, написаним українською мовою. За сприяння вченого в Харкові було створено Український науково-дослідний інститут географії та картографії. С. Л. Рудницький заклав основи створення географічних карт, займався розробкою карт та шкільних атласів; брав участь у виданні першої української енциклопедії. Також вчений організував експедиційні роботи в Придніпров’ї та Донбасі.
6. Назвіть характерні риси сучасних географічних досліджень.
Сучасні географічні дослідження охоплюють різні напрями та мають регулярний характер. Вони спрямовані на розв’язання нагальних проблем:
- пошук нових родовищ корисних копалин, зокрема паливних; вивчення ландшафтів та їхніх компонентів;
- оцінка та прогноз кількості, складу та рівня життя населення;
- спостереження за станом навколишнього середовища;
- охорона природи України;
- зменшення екологічних наслідків господарської діяльності.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація