Роль природних чинників у розвитку й розміщенні аграрного виробництва (відповіді)
- 22-01-2023, 13:14
- 402
ГДЗ 9 Клас , ГДЗ Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2017
§ 12. РОЛЬ ПРИРОДНИХ ЧИННИКІВ У РОЗВИТКУ Й РОЗМІЩЕННІ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА
ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ
1. Яка структура сільського господарства?Як зазначалося вище, сільське господарство складається з рослинництва і тваринництва (мал. 21). Вони мають складну структуру і поділяються на значну кількість різноманітних виробництв.
У рослинництві такий поділ здійснюють насамперед за виглядом рослин, які вирощують. Проте основними групами культур, що виробляють землероби, є:
- зернові (пшениця, жито, овес, ячмінь, рис, кукурудза тощо);
- зернобобові (горох, квасоля);
- кормові (однорічні та багаторічні трави, силосні культури, кормові коренеплоди, кормові баштанні культури);
- технічні (цукрова тростина, цукровий буряк, бавовник, льон, джут та ін.) культури.
Тваринництво також має розгалужену структуру і представлене багатьма виробництвами, серед яких основними є скотарство, свинарство, птахівництво, вівчарство.
2. Чим агрокліматичні пояси відрізняються від кліматичних?
Іншими природними чинниками безпосереднього впливу на розвиток аграрного виробництва є клімат, і ґрунти. Агрокліматичні умови, а саме - сума додатних (ефективних) вище 10 °С температур для вегетації рослин, а також особливості співвідношення тепла і вологи (коефіцієнт зволоження), визначають річні ритми, сезонний характер сільськогосподарського виробництва, а також часто зумовлюють його ризиковість і нестійкість.
3. Чому показник землезабезпеченості є важливим для розвитку сільського господарства?
Недарма слово «аграрний» у перекладі з латинської мови означає «земельний». У сільському господарстві земля - це не тільки засіб виробництва, а й предмет праці. Від її кількості і якості значною мірою залежить така особливість аграрних відносин, як виробництво, розподіл, обмін і споживання сільськогосподарської продукції і послуг. Тому землезабезпеченість у сільському господарстві - це основна його особливість.
4. Поясніть значну різноманітність сільськогосподарського виробництва в помірному агрокліматичному поясі.
Виділяють кілька агрокліматичних поясів світу, серед яких холодний, помірний (прохолодний і теплий), субтропічний і тропічний. Вони поширюються на суходолі в обох півкулях Землі.
Помірний агрокліматичний пояс охоплює значну площу. За умовами тепла і зволоження він поділяється на два підпояси: помірний прохолодний і помірний теплий. У помірному прохолодному незначні ресурси тепла накладають серйозні обмеження на набір культур, які тут можна вирощувати (скоростиглі культури - жито, ячмінь, овочі, деякі коренеплоди, рання картопля). Землеробство має осередковий характер. Помірний теплий - це підпояс масового землеробства. Ріллею тут зайнято до 70 % придатних територій. Вирощують найрізноманітніші культури, займаються виноградарством і садівництвом. У помірному агрокліматичному поясі склалися сприятливі умови для різних видів тваринництва, проте площі пасовищ подекуди обмежені.
5. Користуючись картою атласу «Світове сільське господарство», порівняйте сільськогосподарську спеціалізацію України і країн-сусідів.
Самостійно.
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2017", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)
Коментарі (0)