Облік погашення кредиту та процентів

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Облік погашення кредиту та процентів
    Оцінку стану обслуговування боргу банки зобов’язані здійснювати щомісяця:
    а) за станом погашення позичальником/??? – юридичною особою кредитної заборгованості за основним боргом та відсотків/комісій за ним на підстві кредитної історії позичальників та їх взаємовідносин з банком обслуговування боргу є:
    „добрим”
    Якщо заборгованість за кредитом і відсотки/комісії за ним сплачується в установлені строки або з максимальною затримкою о семи календарних днів;
    або кредит пролонговано без пониження класу позичальника та відсотки/комісії за ним сплачується в установлені строки або з максимальною затримкою до семи календарних днів;
    або кредит пролонговано з пониженням класу позичальника до 90 днів та відсотки/комісії за ним сплачуються в установлені строки або з максимальною затримкою до семи календарних днів;
    „слабким”
    якщо заборгованість за кредитом прострочена від 8 до 90 днів та відсотки/комісії за ним сплачуються з максимальною затримкою від 8 до 30 днів;
    або кредит пролонговано з пониженням класу позичальника від 91 до 180 днів, але відсотки/комісії сплачуються в строки або з максимальною затримкою до семи календарних днів;
    „незадовільним”
    якщо заборгованість за кредитом прострочена понад 90 днів або кредит пролонговано з пониженням класу позичальника понад 180 днів;
    б) за станом погашення позичальником – фізичною особою кредитної заборгованості та відсотків/комісії за ним обслуговування боргу є:
    „добрим”
    якщо заборгованість за кредитом і відсотки/комісії за ним сплачується в установлені строки або з максимальною затримкою о семи календарних днів;
    або кредит пролонговано на строк до 90 днів та відсотки/комісії за ним сплачуються в установлені строки або з максимальною затримкою до семи календарних днів;
    „слабким”
    якщо заборгованість за кредитом прострочена від 8 до 90 днів та відсотки/комісії за ним сплачуються з максимальною затримкою від 8 до 30 днів;
    або кредит пролонговано на строк від 91 дня до 180 днів, але відсотки/комісії сплачуються в строки або з максимальною затримкою до семи календарних днів;
    „незадовільним”
    якщо заборгованість за кредитом прострочена понад 90 днів
    або кредит пролонговано понад 180 днів
    Якщо одна з вимог кожного підпункту, що характеризує групу кредитної операції за станом обслуговування боргу позичальниками/контрагентами, не виконується, то така операція зараховується до групи на один рівень нижче.
    На підставі класифікації валового кредитного ризику та враховуючи прийнятне забезпечення, банк визначає чистий кредитний ризик за кожною кредитною операцією і зважує його на встановлений коефіцієнт резервування:
    „Стандартна” - 1%
    „Під контролем” – 5%
    „Субстандартна” – 20%
    „Сумнівна” - 50%
    „Безнадійна” – 100%
    Вартість предмета заставки визначається банком при кредитуванні ринковою вартістю. Застава оформляється договором застави відповідно Закону України „Про заставу”
    Загальною вимогою до розміру забезпечення за кредитною операцією є перевищення його ринкової вартості порівняно із сумою основного боргу та відсотків за ним з урахуванням обсягу можливих витрат на реалізацію застави в разі невиконання позичальником своїх зобов’язань
    За кредитами, класифікованими як „безнадійні”, банк формує резерв на всю суму боргу за кредитом незалежно від наявності застави.
    Періодичність і порядок перевірки стану заставленого майна визначається у внутрішніх положеннях банку залежно від виду та якості забезпечення, що приймається для покриття ризику за кредитними операціями, можливості його схоронності


    2.6 Претензійно позовна робота
    Порушення покупцем своїх обов’язків за кредитним договором потребує від банку проведення заходів про проведення активу
    У випадку невиконання Покупцем своїх обов’язків за кредитним договором (договір по обслуговуванні пластинкової картки) проводяться заходи по примусовому стягненні заборгованості. Основною метою заходів являється регламентація діяльності відповідних підрозділів банку в роботі з проблемними кредитами. У випадку продовження порушення порядку погашення активу (процентів або кредиту) Керівником РП приймається рішення про примусове стягнення заборгованості з допомогою:
    - вилучення презенту застави з притягненням співробітників СБ;
    - пред’явлення за виконуючим надписом”
    - пред’явлення шляхом зверненням до суду
    Співробітник робочої групи на протязі одного дня надає в юридичну службу РП розрахунок заборгованості і документи (кредитний договір, договір застави, і т.д.), необхідні для здійснення виконуючого надпису.
    Юридична служба на протязі 5 днів подає документи нотаріусу для здійснення виконуючого надпису.
    Банк оформляє у Нотаріуса виконуючий надпис на договорі застави: письмово повідомляє Продавця про невиконання Покупцем своїх обов’язків перед банком.
    Відповідальний співробітник банку на протязі одного дня передає в державну виконуючу службу по місцю проживання, роботи боржника або по місцю знаходження його майна заяву про пред’явлення виконуючого надпису до виконання з додатком наступних документів: виконуючого надпису, кредитного договору і договору застави. В цей же день відбувається інформування бухгалтерії для податкового обліку заборгованості.
    У випадку погашення заборгованості в добровільному порядку боржником або третім лицем виконуючий надпис відкликається банком. Відклик виконуючого надпису може бути здійсненний банком пізніше на слідуючи етапах.
    Реалізація заставленого майна здійснюється на комісійній основі або шляхом проведення аукціону.
    Пред’явлення шляхом звернення до суду
    Співробітник робочої групи на протязі одного дня пред’являє в юридичну службу РП розрахунок заборгованості і документи необхідні для складання позовної заяви.
    Юридична служба на протязі 5 днів готує позовну заяву боржнику згідно.
    На протязі 5 днів позовна заява направляється в суд. В цей же день проводиться інформування бухгалтерії для податкового обліку заборгованості.
    В період розгляду справи у суді юридична особа забезпечує участь представника банку в судовому розгляді заяви і захист інтересів банку.
    В день отримання рішення суда юридична служба Напрямку, ??? рішення суда в Бізнес.
    До можливого пред’явлення заборгованості Юридична служба, Бізнес, Департамент безпеки проводять заходи по виконанню рішення суду.


    Додаткове завдання
    Банківський контроль та управління кредитним процесом – необхідна передумова оптимізації кредитування в комерційних банках.
    У процесі контролю за кредитними операціями особливу увагу банк повинен приділяти таким проблемам: дотримання принципів кредитування (цільової спрямованості, забезпеченості, терміновості) виявлення проблемних кредитів і розробка заходів з ліквідації заборгованості; аналіз якості структури кредитного ризику; моніторинг кредитного рику і розробка заходів щодо своєчасності і повноти погашення кредиту, невіддільна від питання постійного контролю за розміром і якістю отриманого забезпечення.
    Контроль за кредитними операціями – надзвичайно важливий, адже кредитна діяльність в комерційних банках виходить завдання забезпечення внутрішнього контролю за дотриманням банківських інструкцій і положень щодо проведення кредитних операцій.
    Банк повинен обов’язково вживати заходів щодо запобігання безнадійним боргам.
    Банк здійснює контроль за цільовим використанням позики. За невиконання або неналежність виконання прийнятих на себе згідно з кредитним договором зобов’язань винна сторона відшкодовує іншій стороні всі заподіяні останній у зв’язку з цим збитки, а також сплачує штрафи, пеню, неустойки, передбачені умовами кредитного договору.
    Банки самостійно визначають порядок залучення та використання коштів, проведення кредитних операцій, встановлення рівня відсоткових ставок і комісійних винагород.
    З метою регулювання кредитної сфери, як в західний країнах, так і в Україні Центральний банк обмежує суму кредиту, яка може бути надана одному позичальнику. Це дозволяє уникнути надмірної концентрації кредитів і зрешети кредитний ризик.
    Лише суворий контроль за кредитним процесом в цілому дозволяє забезпечити безпеку, надійність і прибутковість кредитних операцій комерційних банків. Звідси випливають два привила, які є важливими для успішної кредитної діяльності будь-якого банка: 1) кожний банк повинен мати свою систему моніторингу кредитних операцій; 2) кредитний контроль мають здійснювати найбільш кваліфіковані і досвідчені працівники банку.
    Для ефективного контролю за виконанням умов кредитного договору економісти кредитного відділу банку формують і ведуть „кредитну справу” кожного позичальника в розрізі конкретної позичкової операції.
    У разі несвоєчасного погашення боргу за позикою та сплати відсотків, за відсутності домовленості про відстрочення погашення кредиту, банк має право на застосування штрафних санкцій у розмірах, передбачених договором. Як виняткове вирішення проблеми безнадійних кредитів комерційний банк може розглядати процедуру банкрутства позичальників.
    Важливе економічне та юридичне значення моніторингу кредитних операцій в сучасній банківській практиці України пов’язане зі зловживаннями що часто мають місце при видачі позик. Найпоширенішим способом отримання незаконних кредитів є створення фіктивних комерційних фірм без наміру займатися господарською діяльністю. Такі організації „самоліквідовуються” після одержання банківського кредиту.
    Порядок здійснення моніторингу кредитних операцій має бути закріплений у банківських інструкціях і положеннях про кредитування.
    Санкції за порушення кредитної дисципліни регламентуються Положенням НБУ „Про кредитування” та статтею 38 Закону України „Про банки і банківську діяльність”. Банки забезпечують постійний контроль за дотриманнями позичальниками умов кредитної угоди: цільовим використанням кредиту, своєчасністю і повнотою погашення позик тощо. В разі порушення умови цільового використання кредиту може застосовувати до клієнта штрафні санкції:
    якщо кредит виданий за рахунок власних кредитних ресурсів комерційного банку – до 15% від суми кредиту;
    якщо кредит виданий за рахунок залучених ресурсів – не менше 25% від суми кредиту.
    При несвоєчасності погашення позики банк стягує, крім передбачених відсотків, штраф не менше 0,5% від суми прострочки за кожен день. Санкції можуть застосовуватись і до комерційних банків у разі порушення кредитної дисципліни, наприклад, при несвоєчасності надання позики позичальником може стягуватися пеня в розмірі 0,5% кожен день відстрочки.


    Список використаних джерел
    Закон України „Про банки і банківську діяльність”
    Законодавчі та нормативні акти з банківської діяльності
    Р.І Тирнала „Банківська справа”. Навчальний посібник.
    А.П. Поддєрьогін „Фінанси підприємства”
    Положення про порядок формування та використання резерву згідно з постановами Національного Банку УкраїниVchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы