Заповідники України: Природний заповідник „Медобори". Природний заповідник „Мис Мартьян". Опукський природний заповідник. Поліський природний заповідник.

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Реферат на тему:
    Заповідники України: Природний заповідник „Медобори". Природний заповідник „Мис Мартьян". Опукський природний заповідник. Поліський природний заповідник.


    Природний заповідник „Медобори".
    Тернопільська обл., Густинський, Підволочиський, Кременецький р-ни. Площа 10455 га.
    Створений Постановою Ради Міністрів УРСР від 8 лютого 1990 р. Складається з двох частин, а саме: „Медобори" (Густинський і Підволчиський р-ни) і „Кременецькі гори" (Кременецький р-н).
    Підпорядкований Державному комітету лісового господарства України. Науковим куратором є Український державний лісотехнічний університет ім. П.С. Погребняка.
    За схемою фізико-географічного районування територія заповідника відноситься до Західноукраїнського лісостепового краю лісостепової зони. Рослинність філії „Медобори" за геоботанічним районуванням належить до Тернопільсько-Ярмолинського (Північно-подільського) округу Подільсько-Середньопридніпровської підпровінції Східноєвропейської провінції Європейської широколистянолісової області. В заповіднику переважають грабово-дубові, грабово-букові, дубово-букові, букові, дубові та грабові ліси. Подекуди зустрічаються ковилові степові, лучні та лучно-степові ділянки. До Зеленої книги України занесено 7 асоціацій чотирьох лісових формацій та 4 – трьох степових формацій. До Червоної книги України занесено 29 видів рослин і 29 – тварин. До Європейського червоного списку – 5 видів флори і 8 – фауни, до списків за Бернською конвенцією – 14 видів фауни та флори.


    Природний заповідник „Мис Мартьян".
    АР Крим, м. Ялта. Площа 240 га.
    Створений згідно з Постановою Ради Міністрів УРСР від 20 лютого 1973 р. Підпорядкований Українській академії аграрних наук. Науковим куратором є Державний Нікітський ботанічний сад УААН.
    За схемою фізико-географічного районування територія заповідника відноситься до Кримського гірсько-лісового краю Кримської гірської ландшафтної країни. Рослинність за геоботанічним районуванням належить до Гірського округу Кримсько-Новоросійської провінції Середземноморської лісової області. У заповіднику зростають високоялицеві, високоялицево-пухнастодубові, суничникові-високоялівцеві, фісташково-високоялівцеві, пухнастодубові, пухнастодубово-східнограбові, кримськососново-пухнастодубові ліси. До Зеленої книги України занесено асоціації 4-х лісових формацій. До Червоної книги України занесено 36 видів флори та 35 – фауни. До міжнародних червоних списків увійшли 3 види флори і 5 – фауни.


    Опукський природний заповідник.
    АР Крим, Ленінський р-н. Площа 1592,3 га.
    Створений 12 травня 1998 р. згідно з Указом Президента України. Підпорядкований Міністерству екології та природних ресурсів України. Науковим куратором заповідника є Державний Нікітський ботанічний сад УААН.
    За фізико-географічним районуванням територія заповідника входить до Кримського степового краю Піденностепової підзони степової зони. Рослинність відноситься до Керченського округу Приазовсько-Чорноморської підпровінції Причорноморської (Понтичної) степової провінції Європейсько-Азіатської степової області. В заповіднику охороняються ділянки типчаково-ковилоих степових та солончакових ландшафтів, унікальні чагарникові угруповання, скельні види рослин і тварин. Ценотична різноманітність представлена здебільшого асоціаціями степових формацій, ряд яких занесено до Зеленої книги України. До Червоної книги України занесено 14 видів флори та 9 видів фауни. До Міжнародних червоних списків увійшли 9 видів фауни.


    Поліський природний заповідник.
    Житомирська обл., Овруцький та Олевський р-ни. Площа 20104 га.
    Створений Постановою Ради Міністрів УРСР від 1 листопада 1968 р. Підпорядкований Державному комітету лісового господарства України. Науковим куратором заповідника є Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України.
    За схемою фізико-географічного заповідника входить до Поліського краю зони мішаних лісів. Рослинність відноситься до Полісько-Придніпровського округу Поліської підпровінції Східноєвропейської провінції Європейської широколистянолісової області. В заповіднику охороняються в основному соснові ліси та оліготрофні болота. До Зеленої книги України занесено 8 асоціацій соснових лісів, 2 рослинні угруповання чотирьох болотних і 4 асоціацій чотирьох водних формацій. До Червоної книги України занесено 20 видів флори та 14 – фауни. До Європейського червоного списку – 2 види флори і 6 – видів фауни, до списків видів за Бернською конвенцією – 118 видів фауни.


    Література
    http:\\www.menr.gov.uaVchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы