Правові основи захисту інформації

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Реферат
    на тему:
    Правові основи захисту інформації


    Наляканий хвилею "комп'ютерної злочинності" Конгрес США в 1984 р. прийняв спеціальний Акт про незаконне отримання інформації і шахрайство з використанням комп'ютерів, що передбачає покарання за несанкціонований доступ до інформації, яка знаходиться в ЕОМ, її використання або пошкодження (знищення) в корисливих цілях у вигляді штрафу до 100 тис. дол. або ув'язнення терміном до 20 років, або те й інше разом.
    Окрім законодавчих заходів у боротьбі з комп'ютерною злочинністю правозахисні органи США широко використовують новітні наукові засоби і технічні засоби, включаючи комп'ютери і автоматизовані інформаційні системи.
    До початку 70-х рр. у США не існувало єдиної автоматизованої інформаційно-пошукової системи (АІПС), а функціонувало лише декілька десятків інформаційних мереж штатів і міст, не зв'язаних між собою в єдину систему збору, переробки, зберігання і видачі інформації.
    Зростання злочинності та необхідність комплексного підходу до організації боротьби з нею зумовили форсоване створення загальнодержавної автоматизованої інформаційно-пошукової системи, яка складається з низки з'єднаних підсистем федерального рівня, а також штатів і міст.
    У наш час на федеральному рівні вже функціонує низка спеціалізованих автоматизованих ІПС і банків даних:–
    Національний центр кримінальної інформації ФБР.–
    Автоматизований банк даних відділу ідентифікації ФБР.–
    Автоматизований банк даних ФБР про відомих професійних шахраїв в галузі чекових операцій.–
    Розвідувальна автоматизована інформаційна система у сфері організованої злочинності ФБР.–
    Автоматизований банк даних про іноземців та інших осіб, тимчасово допущених у США, служби імміграції й натуралізації міністерства юстиції.–
    Автоматизований банк даних секретної служби США.–
    Міжштатний автоматизований банк даних у сфері організованої злочинності міністерства фінансів.–
    Комунікаційна система правозахисних органів міністерства фінансів.–
    Національна телетайпна система правозахисних органів і низка інших АІПС і АБД.
    Досить інтенсивно йде розгортання АІПС і АБД на рівні штатів і міст.
    На основі аналізу існуючої системи організації й інформації правозахисних органів США, а також потреб основних користувачів АІПС і АБД були визначені першочергові сфери діяльності, що мали забезпечувати, наприклад, поліцейські ІПС і АБД: планування (поточне і перспективне) і управління; розподіл ресурсів; оптимізація сил і засобів поліцейських служб відповідно до оперативної обстановки, у тому числі й в реальному масштабі часу; патрулювання; розслідування і розкриття злочинів; дослідження і розробки; фінансово-бухгал-терська діяльність та ін.
    Для кожної з цих сфер діяльності були відпрацьовані типові завдання, що забезпечуються АІПС і АБД поліції та дозволяють вирішувати багато комплексів задач, наприклад: аналіз і прогноз кримінологічної (оперативної) обстановки; планування (перспективне і поточне); оперативне управління; ведення єдиної звітності про злочинність; облік кадрового складу поліції; підготовка співробітників поліції; ведення алфавітного індексу; облік ресурсів і їх розподіл; аналіз і перерозподіл навантаження по лініям роботи; облік стану і розподіл транспортних засобів поліції; оцінка ефективності діяльності поліцейських; передача інформації в реальному масштабі часу за запитами; ведення уніфікованих кримінальних справ; ведення звітності і зв'язку з патрулями; облік арештів; врахування спільників злочинців; облік неповнолітніх правопорушників; результати криміналістичних експертиз; облік безвісно пропалих; облік водійських прав і реєстрація автотранспорту; контроль за розподілом і споживанням наркотиків; облік організованої злочинності; облік викрадених номерних знаків; облік викраденої вогнепальної зброї; облік викрадених автомобілів; облік викраденої власності за видами; облік осіб, що знаходяться під слідством; облік засобів скоєння злочинів; облік ордерів на арешт і осіб, що розшукуються; облік "білокоміркової" злочинності"; формування банку даних для забезпечення наукових досліджень і розробок; моделювання і низка інших задач.
    На наступному етапі розвитку АІПСУ і АБД були сформовані інформаційні потоки за рівнями управління і вироблений синтез АІПС і АБД.
    Як приклад однієї з діючих АІПС можна навести Національний центр кримінальної інформації ФБР (HЦКІ).
    HЦКІ почав функціонувати в 1967 р. У наш час він забезпечує діяльність поліцейських органів всіх 50 штатів, округа Колумбія і території Пуерто-Ріко. Система зв'язку HЦКІ охоплює відділення ФБР у багатьох містах США, а також низку інших федеральних відомств: міністерство юстиції, бюро в'язниць, військово-слідчі служби сухопутних сил, ВПС, ВМС, корпус морської піхоти, секретну службу США і службу поштової інспекції. HЦКІ також зв'язаний з інформаційним центром Канадської королівської поліції.
    Основою функціонування HЦКІ є потужний довідково-інформаційний фонд, який складається з декількох банків даних – про осіб; що розшукуються, про викрадену власність; про кримінальні справи; про осіб, що загинули і низки інших цільових АБД.
    У наш час у HЦКІ накопичені дані в кількості більше, ніж 220 млн одиниць.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы