Засади журналістики. Гуманізм як синтез вимог до журналістської діяльності, розуміння лю¬дини як найвищої цінності, забезпечення миру і злагоди в суспільстві, усунення перешкод на цьому шляху

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Реферат на тему:
    Засади журналістики. Гуманізм як синтез вимог до журналістської діяльності, розуміння лю-дини як найвищої цінності, забезпечення миру і злагоди в суспільстві, усунення перешкод на цьому шляху.


    Патріотизм як захист інтересів свосї країни і свого народу. Інтернаціоналізм — знайомство читача з світом. Демократизм та його аспекти: орієнтація на народ, до-ступність за формою і за ціною. Правдивість як адекватність карти-ни світу, створюваної в ОМІ, реальним життєвим процесам. Опера-тивність як здатність готувати матеріал та інформувати громадян у стислі терміни.
    Здійснюючи масово-інформаційну діяльність, журналіст щодня потрапляє в найскладніші життєві ситуації, мусить вивчати суспільні су-перечності й конфлікти і бути арбітром у них; він повинен уміти зайня-ти правильну позицію й мати мужність послідовно її захищати, бо від його висвітлення, від його розуміння ситуації чи події залежить форму-вання громадської думки навколо них і остаточне розв'язання справи. Це накладає величезну моральну відповідальність на особу журналіста, вимагає вивіреності його соціальної позиції. Озброюють його в цьому, допомагають прийняти правильні рішення засади журналістики.
    Під засадами журналістики ми розуміємо теоретико-методо-логічні основи журналістської діяльності. На відміну від законів, засади журналістики не мають нормативного, директивного характеру, їх по-рушення не веде до кримінальної відповідальності. Тим не менше, во-ни — реальна даність масово-інформаційної діяльності, склалися в над-рах історії, їх дія неухильна, а розплата за їх порушення неминуча і на-стає у вигляді осуду громадською думкою та власним сумлінням негідного вчинку журналіста.
    Між засадами журналістики і законодавчою базою в галузі масо-во-інформаційної діяльності існують такі ж стосунки як між мораллю і правом. Так як до появи держави й виданих від її імені законів та при-мусових способів забезпечення їх до'фимання людська спільнота керу-валася звичаєвим правом, так і засади журналістики передували появі законодавчого регулювання в цій галузі. Але вони належать до числа більш давніх, сталих, у певному сенсі слова "вічних" вимог, що висува-ються суспільством до журналістики. У цьому аспекті засади жур-налістики — це неписані закони її функціонування.
    Соціальне відповідальна модель масово-інформаційної діяль-ності якраз і передбачає активність засад журналістики, які присутні в
    свідомості кожного працівника мас-медіа при здійсненні ним своїх про-фесійних обов'язків. Адже свобода — це не свавілля і не вседозво-леність. Вона передбачає наявність у кожного журналіста внутрішньо-го редактора, який вчасно підкаже йому про неприпустимість чи ба-жаність чергової публікації, утримає від втручання в особисте життя громадян, застереже від розпалювання міжнаціональної ворожнечі чи інших негідних журналіста вчинків.
    Для радянської журналістики засадами були оголошені ко-муністична партійність, класовість і народність. Журналістика під ку-том зору цих категорій розділялася на два протиборствуючі табори: прогресивний пролетарський і реакційний буржуазний. Проміжних варіантів не визнавалося, а категорія загальнолюдського розглядалася як спосіб маскування буржуазної партійності.
    Найширшим з-поміж названих є принцип народності, який роз-глядався як найважливіша особливість прогресивної творчості, яка в до-сконалій формі правдиво й дохідливо зображує життя народу, служить йому, виражає його прагнення, інтереси, потреби, естетичні ідеали.
    Вужчим є принцип класовості, який полягає у вияві поглядів, пе-реконань та ідеалів певних суспільних класів і соціальних груп, відобра-женні життя з класових позицій, служінні їм своєю творчістю, відкритій чи прихованій участь на їхньому боці в класовій боротьбі.
    Найвужчим є принцип партійності, під яким розумілися вищий ступінь класовості, відкрите, свідоме й послідовне служіння справі, інте-ресам і прагненням певного класу та його партії, чітка визначеність ідейно-політичних позицій.
    Оскільки кожне розвинуте суспільство політичне структуроване, то в ньому неминуче існують і політичні партії, що мають свою партійну пресу, а відтак діють принципи класовості й партійності. Але в Радянському Союзі за наявності лише однопартійної системи прин-цип партійності служив завданню підпорядкувати всі без винятку ЗМІ пропаганді й аіітації за проіраму й ідеали комуністичної партії, партії влади. Функції журналістики за таких обставин зводилися не до ство-рення реальної інформаційної картини світу, не до пошуку правди, а до виконання службових функцій щодо існуючих владних структур. Це в значній мірі обмежувало можливості журналістики з повноцінного інформаційного забезпечення суспільства. Тому сьогодні класовість і партійність, хоч і мусять бути визнаними для певного роду ЗМІ, не мо-жуть розглядатися як провідні засади журналістики.
    Це стало зрозумілим вже наприкінці радянської епохи, коли осоо-ливо виразно відчувалося, що тоталітарна система вичерпала себе до-
    щенту, і сама комуністична партія проголосила курс на перебудову, най-важливішими гаслами якої стали гласність і повернення до загально-людських цінностей. Це були саме ті засади, якими керувалося людство впродовж своєї історії, дієвість і продуктивність яких була доведена й підтверджена провідними розвинутими, демократичшши країнами світу.
    Серед засад журналістики, заснованих на загальнолюдських пріоритетах, як найважливіші відзначимо такі:
    1. Гуманізм. Це універсальна засада, синтез вимог до жур-налістської діяльності. Гуманізм — це розуміння людини як найвищої цінності, це позиція журналіста, яка сприяє розвитку людини, забезпе-ченню її матеріальних і духовних потреб, миру й злагоди, рівноваги в суспільстві, виходить з пріоритету прав людини, які мусять бути гаран-товані державою.
    Як антитеза, антигуманізм — це заклики до насильства, про-паганда класової ненависті й класової боротьби, заклики до дес-табілізації суспільства, повалення існуючого ладу, насильшіцького зни-щення існуючого державного ладу і самої держави. Усе це законодавче заборонено в правових, демократичних державах.
    Засади співжиття людей в соціумі віддавна викладені в мораль-них заповідях, сформульованих у священних книгах практично всіх релігій. Як правило, тут наведені етичні максими-заборони, перелічено те, чого не повинен робити індивід. При чому істориками релігії відзна-чається співпадіння в різних священних книгах найважливіших вимог, яким повинна слідувати людина.
    Ми живемо в християнському світі, де основи гуманізму сформо-вані на підставі уявлень про десять заповідей Божих, викладених у Біблії, у другій книзі "Вихід" з п'ятикнижжя Мойсеевого, яке відкриває християнське Святе письмо. Цікавих відсилаємо до цього місця в Біблії — книга Вихід, розділ 20, вірші 2-17. Не всі Божі заповіді є етично актуальними — частина з них, зокрема від 1 по 4, вірші 2-11, регламен-тують сакральний бік людського життя. Але решта заповідей, від п'ятої по десяту, вірші 12-17, містять моральні аксіом я, формулюють правила поведінки кожного індивіда в суспільстві. Тут зібрані знамениті імпера-тиви: "Шануй своїх батька та матір", "Не вбивай!", "Не чини перелю-бу!", "Не кради!", "Некривосвідчи!", і навіть "Не жадай дому ближнь-ого свого ані майна його!" (Деякі заповіді довелося скоротити, але суть їх передана точно).
    Ці моральні максими, сформульовані з граничною стислістю.й конкретністю, представлені в зрозумілих, кожному доступних словес-них формулах, і мають особливе значення для організації співжиття то-
    дей у суспільстві. Вони наділені універсальним характером і не можуть бути ні спростовані, ні :ianqie4eni навіть з погляду аіеїзму. На їхньому ґрунті сформувалася система європейського гуманізму як етико-філо-софська концепція з пріоритетом загальнолюдських цінностей. А істо-ричні уроки XX століття, що мало трагедії двох світових воєн та перма-нентної громадянської війни, яка стала наслідком соціалістичного екс-перименту в Радянському Союзі, остаточно переконують у незапереч-ній цінності миру, злагоди, любові, гармонії й рівноваги як основ роз-витку суспільства. Журналістика й мусить бути чинником стабільних суспільних відносин, будувати свою діяльність на засадах гуманізму.
    2. Патріотизм є другим важливим принципом журналістської творчості. Під патріотизмом розуміється одне з найглибших грома-дянських почуттів, змістом якого є любов до батьківщини, відданість своєму народові, гордість за надбання національної культури. Патріотизм виявляється в практичній діяльності, спрямованій на всебічний розвиток своєї країни, захист її інтересів.
    Наша батьківщина — Україна, тому діяльність української жур-налістики, якою б мовою вона не видавалася, мусить бути спрямована на зміцнення Української держави, досягнення добробуту її народу, на-лагодження гармонійних стосунків усередині суспільства, забезпечення вчасного й конструктивного розв'язання виникаючих соціальних супе-речностей і конфліктів.
    Проте історична доля України в складі Росії, а потім і Радянсько-го Союзу складалася так, що український патріотизм з погляду цент-ральної влади розглядався як сепаратизм, спрямований на зруйнування цілісності імперської держави, витлумачувався не більше, не менше як "український буржуазний націоналізм". На такому розумінні українсь-кого патріотизму виховувалися цілі покоління радянських людей, тому й тепер деякі з громадян неспроможні остаточно подолати колишні упе-редження й забобони. Подекуди ще має місце зверхнє ставлення до ук-раїнської культури як до меншовартої, є тенденції економічні негаразди сучасного періоду пов'язувати виключно з проголошенням Україною незалежності, створенням самостійної Української держави.
    Усе це накладає великі обов'язки на українську журналістику, яка, незалежно від мови видання, мусить терпляче й послідовно запро-ваджувати в свідомість читачів ідеї українського патріотизму, захища-ти соборність України, пропагувати надбання української культури.
    Патріотизм, зрозуміло, зовсім не передбачає відсутність критики органів влади різних рівнів і посадових осіб, недосконалих боків еко-номічної й соціальної політики уряду, недостатньо виважених чи й неприйнятних рішень законодавчих органів. Але критика мусить бути не руйнівною, а конструктивного, вестися з позицій вдосконалення, поліпшення суспільних відносин, а не пропаганди ідеї громадянської війни чи й ліквідації самої держави. Така конструктивна критика, безу-мовно, входить в обсяг патріотизму, є гарантією соціальної стабільності й зміцнення держави.
    3. Інтернаціоналізм — важлива засада сучасної журналістики, що сусідить і становить діалектичну єдність з патріотизмом. Інтер-націоналізм як світоглядна засада є наслідком зростаючої інтер-націоналізації суспільного життя, що виражається у величезному зрос-танні комунікації, у спільності ідей та ідеалів одної Генерації в різних країнах, у відчутті світом себе як цілісності. Інтернаціональне — не без-національне, але міжнаціональне, міжнародне.
    У структурі інтернаціоналізму як соціальної засади журналістики варто виділяти зовнішній і внутрішній аспекти.
    У зовнішньому аспекті під інтернаціоналізмом розуміється оз-найомлення читача з світом, сучасним міжнародним становищем, зовнішньою політикою України, її стосунками з сусідніми державами, угодами й взаєминами із зарубіжними країнами. Журналістика, окрім цих цілей, мусить нести українському читачеві й глядачеві кращі зразки зарубіжних літератур і культур, збагачувати їх духовний світ здобутка-ми світового мистецтва. Журналістика повинна пропонувати ук-раїнському громадянству перевірені загальнолюдські ідеали розвину-тих країн, виробленого в них досвіду політичної й економічної ор-ганізації суспільства.
    В другому аспекті ця засада реалізується в ознайомленні світу з Україною. З'явившись зовсім недавно на політичній карті світу як неза-лежна держава, Україна потребує особливо активної інформаційної праці для якомога повнішого висвітлення свого минулого й сучасного, політичного життя, інтелектуального та ресурсного потенціалу, про-мислових та наукових досягнень, екологічних та економічних проблем. Певна річ, таку роботу можуть виконувати (й виконують) і зарубіжні кореспонденти, міжнародних інформаційних агентств, найбільших ви-дань чи телерадіокомпаній. Але тут слід виходити з того, що турбота про об'єктивну та всебічну інформацію про власну країну повинна ля-гати на українських журналістів. Якщо не вони, то хто ж розповість світові найкраще про їхню Батьківщину?
    У внутрішньому аспекті під інтернаціоналізмом розуміється про-паганда в журналістиці ЇД'Ч міжнаціонального миру й злагоди в самій Україні, адже наша батьківщина — багатонаціональна держава, її доб-
    робут і процвітання залежать не в останню чергу від того, наскільки гармонійними й збалансованими будуть стосунки між націями всере-дині країни. Журналістика повинна вивчати внутрішні міжнаціональні стосунки, працювати для виховання взаємної поваги й терпимості між представниками національних спільнот, знайомити читачів з досягнен-нями культур різних народів, що мешкають на території України. Є цілковито неможливими публічні образи або негативні оцінки національного характеру чи історичної долі певних народів зі сторінок органів масової інформації, які принижують честь і гідність кожного представника даної національної спільноти. Така практика викоренена в демократичних державах світу. На них слід орієнтуватися й Україні.
    Принцип інтернаціоналізму, який у радянській ідеологічній сис-темі сприймався лише як пролетарський, соціалістичний інтер-націоналізм, не мусить відкидатися нами в нову добу, але мусить бути очищений від антигуманних ідеологічних нашарувань і плідно викори-станий у його безсумнівній продуктивній сутності.
    4. Демократизм — також важлива засада діяльності журналіста. Демократія, що в буквальному перекладі з грецької мови означає наро-довладдя, — це така форма політичної організації суспільства, що ха-рактеризується участю народу в управлінні державними справами. У широкому розумінні демократія — форма керівництва будь-яким колек-тивом, яка передбачає активну участь усіх його членів у здійсненні всіх заходів, у тому числі обговоренні й прийнятті управлінських рішень.
    Журнашстика є невід'ємною складовою демократичного суспільства, власне, у значній мірі й забезпечує участь громадян в уп-равлінні державними справами, інформує їх про проблеми, надає мож-ливість для їх обговорення, сповіщає про прийняті рішення. Демокра-тизм журналістики виражається в орієнтації на народ, його запити й по-треби, в постановці й розв'язанні тих проблем, що хвилюють мільйони людей. Це перший аспект демократизму журнашстики.
    Другий аспект полягає в тому, що матеріали ЗМІ мають бути до-ступними народові за змістом і за формою. У цьому аспекті демокра-тизм суміжний із поняттям народності, вимагає від автора простоти вислову як Гарантії комунікаційних можливостей журнатістики. Причо-му простота мусить бути сприйнята як найвищий вияв майстерності, у відповідності до приказки "Усе геніальне — просте", вона нічого спільного не має із спрощеністю, примітивністю.
    Третій аспект демократизму журналістики — економічний, вона має бути доступною читачеві за ціною. Кожен журналіст зацікавлений v комунікації з читачем, хоче бути прочитаним і зрозумілим. А відтак,
    ціна його видання повинна співвідноситися з купівельною спро-можністю читачів. А втім, у нинішній ринковій ситуації ціна періодич-ного видання також встановлюється ринком: занадто дешеве видання стає збитковим і мусить піднімати ціну, занадто дороге втрачає тираж і мусить опускати ціну. Таким чином встановлюються оптимальні ціни на продукцію ОМІ.
    5. Правдивість як засада діяльності журналіста передбачає об'єктивність його у висвітленні подій, неупереджений підхід до явищ життя, а здатність органів масової інформації подавати неспотворену картину дійсності сприймається як найважливіший вимір якісного рівня журналістики.
    При цьому слід пам'ятати таке: "Об'єктивність визначається не констатацією факту, а його дослідженням, пізнанням"65. "Факт не можна вважати явищем об'єктивної дійсності, — пише цей же дослідник у спеціальному дослідженні і далі роз'яснює: — Фактом ми називаємо відо-бражені у свідомості сторони дійсності різного рівня узагальнення і різно-го предметного змісту"66. Ці важливі тези професора В. В. Різуна означа-ють те, що правдивість і об'єктивність у журналістиці не може бути досяг-нута лише за рахунок викладу фактів, а обов'язково потребує аналітичної праці, спрямованої на їх аналіз, коментар, дослідження. Правдивість, та-ким чином, полягає не в інформаційності, а в аншгітичності журналістики. Але підставою для формування пояснюючих теорій і концепцій можуть бути-лише достеменні, документально зафіксовані факти.
    Кожен має право висловлювати свою думку, але ніхто не має права дезінформувати суспільство. В основі всієї масово-інформаційної діяльності, включаючи й публіцистику, мусить лежати передусім прав-диве, об'єктивне й вичерпне викладення фактів, всебічне висвітлення проблеми, представлення в журналістському творі на неї різних, включ-но з протилежними, точок зору. Журналіст робить висновки, спираю-чись на факти, а не підшукує факти для наперед вигаданої чи прийнятої ідеологічної конструкції.
    Картина світу, що постає зі сторінок ОМІ, повинна бути адекват-ною реально існуючій, об'єктивній дійсності. У цьому відношенні жур-налістка спирається лише на одну творчу засад}' — реалізм, їй неприй-нятна множинність творчих методів і напрямків, які властиві художнь-ому мисленню. Журналіст не може бути ні символістом, Ігі романтиком,
    ні імпресіоністом, ні абсурдистом. Він знає лише один обов'язок — об'єктивно й правдиво, вичерпно і всебічно інформувати свою ауди-торію про події і явища реальної дійсності.
    6. Оперативність — своєчасність, швидка робота журналіста, його здібність готувати й передавати інформацію в стислі терміни. Читача ОМІ цікавлять новини, останні новини, аналітичні матеріали з приводу останніх подій. Застарілі новини—оксиморон, нонсенс. Новини переста-ють бути новинами, як тільки стають застарілими. Тому оперативність, здатність підготувати інформацію про сьогоднішню подію в сьо-годнішній номер визначає міру професійної майстерності журналіста.
    Знання й усвідомлення головних засад журналістики є основою формування журналістом своєї соціальної позиції, гарантує успішну діяльність кожного представника мас-медіа.
    СЛОВНИК МОЛОДОГО ЖУРНАЛІСТА
    ЖУРНАЛ (франц. journal від jour — день) — періодичне друковане ви-дання, яке містить статті й матеріали з різних суспільно-політичних, науко-вих, виробничих та інших питань, публікує літературні та публіцистичні твори, літературно-критичні праці, ілюстрації та фотоматеріали. На відмі-ну від газет, спрямованих на оперативну інформацію, журнали дають змогу більш детально й за більш значні терміни охопити події сучасного суспільно-го, політичного, культурного та наукового життя, вмішують обширні на-укові статті, художні твори великого обсягу. Журнал — носій аналітичної, фундаментальної інформації; у цьому його головна відмінність від газети.
    За свідченням статистики, одну книжку журналу читає приблизно у п 'ять разів більше людей, ніж примірник газети, відтак можна говорити про ґрунтовніший вплив такого типу видань у порівнянні з іншими видами періодичної друкованої продукції.
    Журнали типологізуються за трьома засадами: І) за періодичніс-тю — такі, що виходять щотижня, щомісяця, щодвамісяця, щокварталу, щороку; 2) за змістом — загальні, громадсько-політичні, літературно-ху-дожні, наукові, спеціальні (галузеві): 3) за читацьким призначенням — для жінок, для дітей і молоді тощо.
    Першим журналом у Євраіі став "Ж\:пналь де Саван" ("Журнал на-уковців", Париж:, 1665). Відтоді журнали поширилися і в інших країнах.
    Перший журнал е Україні видавався у Львові з січня по червень 1795 ро-ку. Це був ілюстрований літературно-науковий місячник польською мовою, що мав довгу назву "Zbiorpism ciekawych, sluzacy dopoznania roznych narodow і kra-jow, wyjentyz dziennikow і innych dziel peryodycziiych " ("Зібрання творів цікавих, що служать для пізнання різних народів і країв, вийнятих з щоденних та інших періодичних видань"). У шести числах журналу були подані матеріали з історії, географії, фізики, педагогіки; майже всі вони перекладалися з фран-цузьких часописів того часу. Журнал, отже, мав даііджестовий характер.
    У Львові зародилася й галузева журналістика в Україні. У 1801 році тут почав виходити журнал з правознавства "Annales Jurisprudentiae" (''Правознавчі аннали "), що існував до 1811 року, а в 1803 році - журнал з воєнних наук "Militarische Zeitschrift'' ("Військовий журнал").
    Перші журнали в тодішній підросійській Україні з 'явилися на почат-ку XIX століття в Харкові: сатиричний "Харьковский Демокрит " (1816) та літературно-художні й наукові "Украинский вестник" (1816-1819) та "Украинский .журнал" (1824-1825). Ці журнали видавалися російською мо-вою, хоча зрідка й надавали свої сторінки для публікації українських творів.
    Перший український літературно-науковий і громадсько-політичний журнал називався "Основа" і виходив у С-Петербурзі в 1861-1862роках.


    СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
    1. Аналитические жанры газеты: Хрестоматия. — М.: Изд-во МГУ, 1989. — 236 с.
    2. Багиров Э, Г. Место телевидения в системе средств массовой информа-ции и пропаганды. Учеб. пособие. — М.: Изд-во Моск. ун-та, 1976. — 119с.
    3. Бауман Юрій. Міфологія в суспільній свідомості України (аналіз ук-раїнської преси) // Історична міфологія в сучасній українській куль-турі. — К., 1998. — С. 5-67.
    4. Богомолова Н. Н. Социальная психология печати, радио и телевиде-ния. — М.: Изд-во МГУ, 1991. — 125 с.
    5. Бочковський О.І., Сірополко С. Українська журналістика на тлі доби (історія, демократичний досвід, нові завдання) / За ред. К. Костева й Г. Кошаринського. — Мюнхен: Український техніко-господарський інститут, 1993. — 204 с.
    6. Бухарцев Р. Г. Психологические особенности журналистского творче-ства: Материалы спецкурса. — Свердловск: Уральский ун-т им. А. М. Горького, 1976. —67 с.
    7. Вачнадзе Г. Н. Всемирное телевидение: Новые средства массовой ин-формации — их аудитория, техника, бизнес, политика. — Тбилиси: Га-натлеба, 1989. — 672 с.
    8. Введение в журналистику: Хрестоматия. — М.: Высш. шк., 1989. — 263 с.
    9. Введение в теорию журналистики. Учеб. пособие. / Прохоров Е. П., Гу-ревич С. М., Ибрагимов А.-Х.-Г. и др. — М.: Высш. шк., 1980. — 287 с.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы