Проблема життєвого вибору в романі П. Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»

 
Кожна людина протягом свого життя приймає безліч рішень. І, як правило, ці рішення і являють собою життєвий вибір людини. Всі ми іноді стикаємося з необхідністю вирішувати, якою буде наша поведінка або дії у певних життєвих обставинах. Безумовним є той факт, що прийняте рішення зумовить всю нашу подальшу долю, додасть їй певних властивостей і характеристик. Надзвичайно важливо не приймати помилкових рішень, адже вони можуть зіпсувати людині все її життя. Навпаки, правильне, зважене рішення перетворить життя і дасть витягти з нього тільки найкраще, що можна.

Важливість проблеми життєвого вибору дуже гостро поставлена в одному з найбільш величних творів української літератури під назвою «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». У соціально-психологічному романі проблема особистого вибору людини розглядається з точки зору його головного героя, молодого чоловіка на ім’я Чіпка Вареник. У нього було досить суперечливе дитинство. З одного боку, близькі люди вчили його добра, намагалися прищепити йому високі людські цінності: любов до ближнього, любов до природи, повагу як до старших, так і всіх людей в цілому. З іншого ж боку, слід обов’язково зазначити, що Чіпка не був найуспішнішим людиною з точки зору власного розвитку в суспільстві людей. Над ним насміхалися в дитинстві, його ніхто по-справжньому не любив. Він відчував несправедливе ставлення всього оточуючого суспільства, і це його дуже пригнічувало.

У чому ж полягав життєвий вибір цього молодика? В цілому, він міг би вирішити перетерпіти всі ці проблеми, змириться з ними, як це завжди робили багато інших людей. Так він би зберіг хоч щось людське і мав би шанс того, що хоча б коли-небудь ситуація хоч якось зміниться. Втім, він не вибрав всього цього. Навпаки, він став злочинцем, почав пити, грабувати. Вся його життя перетворилося в одну велику пригоду. Природно, що такі люди не мають хорошого життя і погано кінчають власне життя. Цілком зрозуміло, що Чіпку чекала приблизно така ж доля.

Проблема життєвого вибору актуальна для кожної людини. Про яке б суспільство ми не казали, яке б не розглядали – будь-яке з суспільств можна називати несправедливим. Інша ж справа в тому, що людина робить свій вибір: чи дотримуватися правила суспільства, терпіти, або стати злочинцем, забути про всі правила і робити лише те, що хочеться і зручно. І навряд чи варто повторювати вибір Чіпки Вареника в даному випадку.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы