Козацький лицар Іван Богун

 


Твір за однойменною повістю Якова Качури. Іван Богун — один із найвидатніших військових діячів українського народу. Безмежна відвага воїна і талант полководця виявилися повною мірою під час боротьби проти шляхетської Польщі. Богун — блискучий майстер польових боїв і захисту міст, які він перетворював на неприступні фортеці. Письменник Яків Качура у повісті «Іван Богун» показав відданість козака, його патріотизм і любов до рідної країни. Князь Ярема пропонував йому гетьманську булаву. Іван Богун відмовився, бо для цього треба було зрадити свій народ, зрадити Хмельницького. «Голову за булаву! Мала плата за голову Хмельницького, — глузливо відповів Богун, — за таку голову не соромно віддати ціле королівство та ще й на додачу короля».

Іван Богун — гордий, з почуттям власної гідності. Навіть перед лицем смерті він поводиться з гідністю, не принижується перед ворогами, не виконує їх наказів. На грізний окрик: «На коліна, хлопе!» — він, випроставшись на несь зріст і дивлячись на Ярему страшним поглядом жагучої ненависті, відповів: «Стаю тільки перед Богом, та й то по охоті».

Іван Богун сміливий і винахідливий, бо зумів вирватися від озброєних гайдуків, втекти з замку, що охоронявся.

Про славного Богуна складено багато народних дум і пісень, його подвиги прославляються в легендах, сміливість і мужність оспівується у літературних творах.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы