Романтизм як новий напрям в українській літературі

 


«Руська трійця» — гурток, який виник у 30-х роках у Львівській духовній семінарії. Спочатку було лише троє учасників. Це Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич і Яків Головацький. 1833 року вони видали рукописну збірку «Син Русі», до якої ввійшло 15 віршів. За рік було видано другу збірку, але через кирилицю вона була заборонена цензурою, а за «Руською трійцею» почався негласний нагляд поліції. 1836 року було видано «Русалку Дністровую», написану живою українською мовою. Ця збірка відіграла величезну роль у літературному процесі України.

Кого називають батьком «Русалки Дністрової»? Що ви про нього знаєте? Це Маркіян Шашкевич. Він народився 1811 року в с. Підліссі Золочівсько повіту. Вчився у сільського дяка, у Золочівській школі, потім у гімназіях Бсрежан та Львова, згодом у Львівській духовній семінарії. 1830 року через те, що Шашкевич пізно повернувся з міста, його відрахували з семінарії. Батько не прийняв його до себе. На прожиття заробляв переписуванням книжок. Через три роки його поновили в семінарії. Того ж року він організував гурток «Русійка трійця». Шашкевич написав «Читанку…», вірші на історичну тематику, видав брошуру «Азбука і абецадло». Шашкевич прожив лише 32 роки.

ПЛАН
Нова література в Галичині.
Провідні теми поезій Маркіяна Шашкевича.
Тема минулого України в творчості М. Шашкевича.
Унікальність творчої спадщини М. Шашкевича.
Романтичні балади Левка Боровиковського.

Провідні теми поезій Марніяна Шашкевича. Маркіян Шашкевич — «людина наскрізь симпатична, щира, проста…»Лірична творчість М. Шашкевича. Змалювання реальних фактів у поезії «Хмельницького обступлення Львова». (У поезії розповідається про облогу м. Львова у 1648 р. Військо Б. Хмельницького, женучи шляхту зі Східної України, дійшло до Львова, оточило його. Львівська знать запропонувала йому великий викуп, тільки б гетьман пощадив місто. Любов до рідної мови в поезіях Шашкевича. (Вірш «Руська мова». Автор закликає шанувати мову, пишатися нею.) Алегоричний зміст «Веснівки». («Веснівка» побудована у формі діалогу маленької квіточки з ранньою весною. Квітка, яка просить для себе ясної долі, символізує майбутнє України. На неї чекають і бурі, і мороз, і страшний тоталітарний режим.)

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы